Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Thursday, March 10, 2011

review: interLOK (2)


review interlok part (1)

bab dua: keluarga cing huat

kalau tak berwang, kemana pergi terbuang
-pepatah cina


tung san, china
kisah ini bermula dgn kisah keluarga cina di  sebuah kampung yg mengusahakan padi tp asyik tak menjadi (di china). family cing huat nilah. tp masa ni cing huat masih lg budak. mula2 kim lock-bapak cing huat, putuskan yg die, isteri n cing huat akan pindah kees0kkannya, tiba2 ada se0rang kenalan kim l0ck (paman k0k leng)ni baru balik dr merantau. n kaya raya. pakai bju cntik.


di pendekkan cite,  kim l0ck ng cing huat ni ikut paman tu g merantau ke tanah melayu. bini kum l0ck tu stay kt kg.paman tu sebenarnya kumpulkan 0rg2 kampung yg nak merantau. die yg tlg bayarkan tambang. nt bile da dpt duit keje, d0rg kena bayar balik pd paman. tp sebenarnya paman tu tipu. tiket naik t0ngkang murah je. tp die sengaja cas mahal.


s0 bermulalah perjalanan cing huat n bapak die naik t0ngkang yg  berhari2. belum lg kena berhimpit2, muntah sbb mabuk laut.masa digambarkan keadaan naek t0ngkang tu mmg teruk lah..


klik continue reading untuk baca seterusnya..






(actually msa awal2 bab ni, byk cite  psal kim l0ck la)


dah sampai kt sngapura (sin-cia-pau). mcm2 keje k0m l0ck ni buat. tarik lanca, kuli angkat najis.masa tu gaji angkat njis tu sebulan rm10.


30 bulan kt sana, kim l0ck jumpa kenalan lama die (kim sui) yg sama2 maen judi masa atas t0ngkang. kim sui ni ajak pg melaka. die tgh kumpulkan 0rg.


s0 kim l0ck pun ikut pg bersama2 anaknya. naeklah t0ngkang lagi. muntah lg. samapilah kt muar.


pastu tukar t0ngkang sampailah ke kuala lukut. pastu naek kete lembu nk ke tmpat yg d0rg nk keje. kat l0mb0ng. l0mb0ng tu baru nk bukak. kiranya d0rg ni kuli fisrt bacth la.


pendekkan cite, kim l0ck ng cing huat travel lg. sbb kim l0ck xnk keje bawah paman k0k leng(paman ade share kt l0mb0ng tu) dlu masa susah kt singapore, paman tu penah tipu kiml0ck.


s0 d0rg naek t0ngkang ke utara. ke pulau pinang. ke tanah besar kemudian ke pp semula. masa ni lah die jumpa lagi sekali dgn kim sui yg dah pun bukak kedai runcit kt 1 kg ni.kim sui cdgkan kim l0ck bukak kedai runcit kt pekan simpang 4.


bermula kedai runcit kim l0ck. mula jual ikan basah je. makin lama, makin byk brg yg dijual. ade yg sistem butter.


bile dah kaya sket, cing huat pun dah besar n sama uruskan kedai tu. kim l0ck jd ketagih candu sbb terpengaruh ng s0rg perempuan cina. dlu, kim l0ck mmg bertekad nak balik lg ke tung san. tp lama2 dia lupa diri. masa bini die kt tung san mati, cing huat yang paling sedih. xsempat die bawak balik kekayaan d0rg skrg untuk mak die kt tung san.


xlama pastu, ayah die plak mati. bgtulah jugak dgn perempuan cina tu.oh lupa. masa ni, cing huat dah kawen dgn anak kim sui.


perniagaan cinghuat makin maju. die pun dpt 4 0rg anak. 2 laki 2 p0mpuan. tp s0rg je yg betul ikut mcm die. yg pd cing huat, anak yg itu bleh di harap. -rajin, timbang xckup, xkan layan tawar menawar. tp kalau beli dr 0rg akan mintak tawar sehinggga dpt harga yg paling rendah.

cing huat xske anak lelaki die yg lg s0rg. yew seng sbb bdk ni sll kawan ng budak melayu. salah s0rg nya lazim (kawan seman yg part 1 tu.).pada cing huat, melayu malas. dia xnak anak die pun jd malas.

satu hari yew seng ni terdengarlah perbualan ayah die seman.(cing huat nila tauke cina dlm part 1 a.k.a cina panjang tu)

masa tu seman dtg n mintak tanah die.. tp cing huat tak setuju la.kalau xnak bayar, jd kena keluar dr tanah tu. 

yew seng tegur la bapak die pas seman dah balik. die ckp bapak die layan seman dgn kejam.

 pada yew seng, tindakan bapak die tu xwajar.  sbb keluarga seman tulah d0rg bleh kaya mcm skrg.

'kita xb0leh kasihan pada 0rg. kita hanya b0leh kasihan pada diri sendiri. 0rg t0l0ng sma kita, kita bayar dan kita tak ada hutang budi apa-apa lagi'

bengang punya pasal, cing huat halau anak die dr rumah tu.

bab ini berakhir dgn yew seng keluar dr rumah tu kees0kkan pg nya tanpa pengetahuan sesiapa..


2 bunga-bunga cOmeL:

Tihara said... [reply to comment]

alamk..cam susah nk bc la tulisan ni dik..

~terataibungaindah~ said... [reply to comment]

@Tihara da tukar da.skrg 0ke x?

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...