Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Tuesday, March 30, 2010

...kampong girl~ vol 8

0 bunga-bunga cOmeL
“will you marry me?” taufik melutut di hadapan gadis kesayangannya, persis putera raja yang menagih kasih dari sang puteri. Dengan jubah dan topi istiadat graduasi menampakkan dia lebih tampan dari biasa. Pandangan asing mata-mata yang memandang tidak dihiraukan. Biarlah hari yang bersejarah ini menjadi lebih bermakna buat mereka berdua.



Si gadis mengangguk tanda bersetuju. Dia berpelukan dengan teman disebelahnya. Senyuman Taufik melebar. Dia tahu bukan begini caranya. Namun lambat laun gadis itu menjadi isterinya juga. Dia mahu semua yang ada di situ mengetahui betapa cintanya dia pada gadis yang dilamarnya.


Taufik dijulang teman-teman. Walaupun sebenarnya dia malu sebentar tadi tetapi entah dari mana datangnya keberaniannya, dia tidak tahu. Tiba-tiba sahaja dia mencapai bunga lalu melutut di hadapan seorang gadis, ratu hatinya, melamar di hadapan orang ramai. Melamar! Bukan satu kerja yang mudah bagi seorang lelaki.






“CANTIK Inn hari ni,” puji Sophia tatkala melihat Intan. Rona krim yang dipakainya sangat sesuai dengan Intan. pandai dia pilih warna tema itu. tentulah warna krim juga yang di pakai Sophia.

“ala kak, biasa aje. Akak tu lagi cantik,” balas Intan pula. sophia hanya tersenyum.


“pukul berapa pengantin lelaki sampai Inn?” soal Sophia yang melihat keresahan terpancar di wajah Intan. pasti intan sudah tidak sabar berjumpa dengan buah hati pengarang jantungnya.


“sekarang dah pukul 1 kak. Sepatutnya dia orang dah sampai dah,” balas Intan. tudungnya dikemaskan.


Intan memandang ke luar tingkap. ‘apa khabar ya dia sekarang?’ desis hati Intan. sejak mereka tamat belajar beberapa bulan lalu, Intan tidak pernah berjumpa mereka. Hanya kiriman sms dan panggilan telefon sahaja pengganti diri.


Tiba-tiba kompang dipalu menandakan yang pengantin lelaki dan rombongannya sudah tiba. Sophia mendapatkan Intan yang sedang berdiri di tepi tingkap.


“dah sampai kak!” kata Intan girang. Sophia tersenyum.


“tunggu apa lagi? Cepat turun,” kata-kata dari mak Andam membuatkan mereka saling berpandangan.


Sophia memegang tangan Intan, erat. Intan hanya tersenyum. Debaran di hatinya hanya Tuhan yang tahu. Dia melangkah perlahan menuruni anak tangga. suasana di rumah besar itu sangat meriah. Intan tidak biasa dengan orang yang begitu ramai. Berada di tengah-tengah orang kaya membuatkan dia berasa rendah diri. Pandangannya ditundukkan.


“pandang depanlah,” kata Sophia. Intan hanya tersenyum. debaran di dadanya semakin menggila tatkala melihat pengantin lelaki. Intan berdoa di dalam hati. Semoga detik ini pantas berlalu.


“assalamualaikum,” Taufik berbisik memberi salam pada isterinya. Mereka berpimpinan tangan sebelum melangkah menuju ke pelamin.


Intan terpaksa melepaskan tangan Sophia. Cahaya dari lensa kamera yang datang dari pelbagai sudut memenuhi ruang itu membuatkan intan kaget. Tiba-tiba bahunya dicuit. Intan berpusing ke arah cuitan itu.


“hai Putri!” Aidil berbisik ke telingan Intan, mahu gadis itu mendengarnya walaupun dalam suasana riuh-rendah begitu.


“SEPET!” balas Intan memuncungkan mulutnya. Dia tahu dia akan berjumpa dengan Aidil di majlis perkahwinan Taufik dan Sophia tetapi tidak di sangka yang Aidil akan memanggilnya dengan nama itu lagi.


“cantik kan mereka? Sophia dan Taufik macam pinang dibelah dua,” puji Aidil, berkongsi rasa kagumnya bersama Intan. gadis yang dulu pernah dipanggilnya budak kampung.


“mereka memang padan,” balas Intan bersahaja. Malas mahu melayan lelaki itu. tadi hatinya menyatakan rindu namun bila berjumpa, menyakitkan hati pula.


“kenapa nada lain je?” soal Aidil. matanya tepat memandang gadis itu. berbaju kebaya labuh, bertudung. Manis! Desis hati Aidil.


“tak ada apa-apa. Inn lapar,” kata Intan lalu meninggalkan Aidil. Aidil yang sedikit kalut melihat Intan melangkah terus menarik tangan gadis itu membuatkan Intan berhenti.


“ Now what?” soal Intan. matanya memandang Aidil meminta supaya tangannya dilepaskan.


“err.. wow! Speaking English!” kata-kata itu terkeluar dari bibir Aidil tanpa niat. Sungguh! Kali terakhir dia mendengar Intan bercakap bahasa inggeris adalah pada lebih setahun yang lalu, ketika dia terlanggar dengan gadis itu di dewan kuliah.


“sepet!” balas Intan. wajahnya menahan rasa marah namun dia masih kaku. Enggan melangkah, bimbang disentuh lelaki itu lagi.


“ok..ok.. I’m so sorry. I lapar. Dari pagi belum makan sebab temankan Taufik. You nak makan kan? Temankan I sekali boleh? Kawan-kawan kitorang belum datang lagi.”


“tak ada teman baru nak cari aku. kalau ada geng-geng dia tu, ketawakan aku jelah jawabnya kan? Biasalah aku budak kampung, mana dia pandang,” Intan mengomel sendirian. Dia mengeluh. Mengharapkan sesuatu yang tak pasti.


“sorry. what did you just say?” soal Aidil. dia tahu Intan berkata sesuatu tetapi dia tidak tahu apa butirnya.


“jom!” balas Intan setelah memandang wajah Aidil yang penuh harapan.


Aidil tersengih. Dia mengekori Intan ke khemah tetamu. Berlainan dengan konsep di kampung, di sini ada beberapa buah khemah yang dipasang bersambungan. Sesiapa sahaja boleh duduk di meja-meja yang disediakan tidak kira lelaki atau perempuan. Tetapi kalau di kampung, mesti ada dua buah khemah yang dipasang berasingan menandakan satu untuk tetamu lelaki dan satu untuk tetamu perempuan.


“nah,” kata Intan lalu menyuakan sepinggan nasi beriani untuk Aidil, musuh yang dalam diam dirinduinya tanpa sedar.


“thanks,” balas Aidil. gadis itu dipandang sekilas. Dia gadis melayu Aidil! bukan gadis kampung. Selama ni kau yang buta!hatinya bersuara.


Intan melihat lauk-pauk yang disediakan. Berkira-kira mahu memilih yang mana. Ada ayam masak merah, kari daging, ayam masak madu, acar limau, daging masak rendang tok, dan buah-buahan. Dia kecewa. Baru dia teringat, di sini mana ada orang hidangkan ulam. Tapi acap limau pun dah cukup. Intan tersengih sendirian. Tiba-tiba Aidil meletakkan acar limau di dalam pinggan Intan. intan memandang lelaki itu.


“I tengok you pandang acar limau tu lama sangat. Mungkin you suka,” jawab Aidil memahami pandangan gadis itu. intan tersenyum.


Selesai mengambil lauk, Intan menunggu untuk mengambil air pula dengan gelas di tangan. Ramai pula orang yang beratur mengambil air walaupun di situ ada tiga container yang berisi air.


“bak sini you punya gelas. I dah letak pinggan I kat situ. You pergi duduk dulu, I ambilkan air untuk kita,” kata Aidil sambil menunjukkan ke satu arah.


Tanpa bersoal jawab Intan melakukan seperti yang di suruh. Tidak kuasa dia mahu berdiri lama-lama. Terasa seperti banyak mata yang memandang ke arahnya. Padahal semuanya sedang sibuk menjamu selera. Setelah tiba di meja yang dimaksudkan Aidil, Intan terus duduk. Yang peliknya bukan satu pinggan yang berisi di atas meja itu tetapi lima! Ada lima pinggan di situ.


“intan..” Intan mencari arah suara itu. “sinilah,” sambung Aidil lagi. Tempat lain yang dimaksudkan,lain pula yang Intan pergi.


Intan malu sendiri. Mujur dia belum makan. Paling memalukan apabila mahu memandang wajah Aidil. hanya tuhan yang tahu bagaimana perasaan malunya saat itu. pasti lelaki itu ketawa bersungguh-sungguh melihat dia yang sudah tersalah meja.


“tadi tu..”


“it’s ok dear. Don’t explain,” kata Aidil sambil tersenyum. dia tidak mahu menambahkan kedinginan antara mereka lagi.


Intan terus duduk. Perasaanya bertukar menjadi debaran. Degup jantungnya tidak menentu. Lelaki itu dipandang lama. Ikhlaskah dia?


“you nak tahu something tak Inn?” soal Aidil pada gadis di sebelahnya.


“I will do the same thing for my mrs. Right! Tapi mesti lagi special daripada cara Taufik buat pada isteri dia dan yang paling penting, I akan dapat pakej bulan madu percuma ke Europe!” Aidil bercerita penuh girang. “ atau you suka jepun?mungkin china?”


Intan tercengang seketika tatkala mendengar soalan dari Aidil di penghujung ayat. Dalam masa yang sama, hatinya pedih. Aidil seperti sudah punya pilihan sendiri lalu apa guna bertanya kepada dia? mungkin dia mahu pendapat atau dia sengaja nak menyakitkan hati aku? sudah tentulah aku tidak pernah ke mana-mana negara yang dia sebutkan. Fikir Intan. dia hanya tersenyum hambar tatkala Aidil memandangnya, tentunya mengharapkan respon.


“amboi merpati dua sejoli ni,makan mengalahkan pengantin. Seorang malu-malu menghadap nasi,seorang lagi asyik tengok orang tu aje,”usikan Taufik dan gelak tawa Sophia mematikan lamunan intan. sejak bila pula mereka di sini. Bukan tadi masih di pelamin ke?


“dah lah tu sayang. Tengok muka Intan dah merah dah,” kata-kata Sophia membuatkan Intan semakin malu. Dia hanya menundukkan wajah apabila Aidil memandangnya sambil tersenyum.


“hei, jangan kacau teman I! nanti tak kenyang dia makan. Tempat you all kat sana ok,” gurau AIdil lalu menujukkan meja pengantin.


Taufik tersenyum lalu memimpin tangan isterinya menuju ke meja pengantin. Memang sekarang untuk makan beradab. Semasa melintasi meja Intan dan Aidil dan melihat gelagat mereka tadi membuatkan dia rasa ingin menyakat mereka.


“inn, lepas ni you pergi mana?” soal Aidil setelah lama mereka berdiam diri.


“Inn balik kolej. Mungkin tak dapat hadir majlis malam esok,” balas Intan. dia tidak tahu bagaimana mahu ke hotel J.W marriot untuk majlis di pihak lelaki. Sophia ada mengajak Intan tinggal di rumahnya dan pergi sebagai tetamu pengantin perempuan tetapi Intan menolak.


“kenapa pula tak dapat hadir?” soal Aidil dengan wajah berkerut namun Intan hanya menggeleng. Tidak mahu menjawab soalan Aidil.


“hmm.. Jomlah I hantar you balik. And tomorrow night we will be going together. Is that okay with you?”pelawa Aidil.


“tak payahlah Aidil. Inn boleh balik sendiri.”


“you ni kan, dari dulu sampai sekarang sama aje. come on, majlis tu pun penting untuk Sophia. Dia mesti nak you ada. please…” Pujuk Aidil, bukanlah lagi kasar seperti dulu.


Lama intan memandang lelaki itu. pandai dia memujuk, menggunakan nama Sophia. Orang cakap rezeki jangan di tolak, bala jangan dicari.


“okay. Tapi dengan satu syarat.”


“syarat apa?” Aidil mengangkat keningnya. Suapannya terhenti.


“jangan panggil saya putri!” balas Intan dengan matanya yang sengaja dibulatkan, menandakan yang dia benar-benar marah dengan panggilan itu.


Melihat memek wajah Intan, AIdil ketawa gelihati. Sangat comel! Dengan pipi Intan yang kemerahan, alis matanya yang lentik, bibirnya yang nipis dengan warna asli dan matanya yang sengaja dibesarkan. kenapa sebelum ini dia tidak nampak semua itu?


“Ni kenapa sengih-sengih ni?” soal intan. seketika mereka saling berpandangan sebelum Intan menundukkan wajahnya. Senyuman Aidil melebar.


“hmm.. tapi I suka panggil you putri, boleh tak kalau I nak panggil you dengan nama tu?” pinta Aidil.


“tak boleh!”


“bolehla….”


“tak!”


“please…”


“I nak balik. Bye,” kata Intan lalu bangun dengan niat ingin meninggalkan AIdil yang masih lagi berbaki nasi di dalam pinggannya.


“ala.. tadi you juga yang kata nak temankan I. I belum habis lagi you dah nak bangun,” melihat wajah Aidil yang mengharap, Intan kembali duduk.


“you ni, tadi I tengok comel. Tapi sekarang dah tak comel lagi. Apa ni muncung-muncung macam tu?” pujuk Aidil lagi. Hari ini entah mengapa dia mahu mengusik gadis itu seperti sebelum ini, cuma yang bezanya bahasa mereka tidak sekasar dahulu.


Intan akhirnya terpaksa mengikut Aidil apabila lelaki itu tidak henti-henti memujuknya. Selepas berjumpa dengan Sophia dan keluarganya, mereka mengundur diri dengan janji akan datang bersama esok. Di dalam perjalanan, hanya sepi mengisi ruang masa mereka sehinggalah tiba ke destinasi.


“ni, Sophia kasi suruh you pakai untuk malam esok,” kata Aidil sebaik sahaja mereka tiba di kolej.


“apa ni?” tanya Intan pula. spontan ayat itu keluar sebaik sahaja Aidil menyerah satu beg kertas kepadanya. Padahal bukan dia tidak dengar apa yang aidil cakap tadi.


“baju sayang. Takkanlah kain batik buat kemban je?” balas Aidil pula selamba. Intan termalu sendiri. wajahnya terasa panas. Malu dipanggil sayang dan malu apabila mendengar perkataan berkemban.


“terima kasih!”ucap Intan kasar, menutup debar di hati.


Aidil hanya ketawa, menyedari yang gadis itu malu di usik begitu lalu.


“kenapa ketawa?”


“tak ada apa-apa. Err.. you tak nak keluar ke? Atau nak I bukakan pintu untuk you?” kata Aidil lalu tersenyum.


Intan memandang lelaki itu sejenak. Tanpa berfikir panjang, Intan terus membuka pintu kereta dan melangkah tanpa menoleh belakang lagi. Dia malu sendiri.






“BENCI betullah dengan mamat sepet tu!!!” intan meluahkan perasaannya sebaik sahaja masuk ke bilik.


“Hai Inn, selalu kau yang marah aku sebab masuk bilik tak bagi salam. Sekarang kau pula? masuk nak marah-marah,” perli Julia yang sedang melipat baju. Untuk sesi baru ini, dia telah memohon untuk menukar biliknya setelah mengetahui yang bilik Intan ada kekosongan apabila Seri tidak lagi menginap di kolej.


Intan menyedari kesilapannya, lalu mengucap salam.


“haa.. cuba kau cerita molek-molek dengan aku. apa yang kau marahkan sangat? Bukan ke hari ni kenduri kahwin Sophia dengan taufik. Sepet datang dari mana pula?” soal Julia yang selalu menjadi pendengar setia masalah Intan dan AIdil.


“sebab Sophia dan Taufiklah, Sepet tu ada. kau pula, aku ajak ikut tak nak. Aku ada kawan juga. Ini tak asyik dibuli aje dengan si sepet sampai antenna aku dah lali dah asyik detect signal kutukan dia aje!” ujar Intan bersungguh- sungguh. Julia hanya ketawa. Marah tapi…


“dia buat apa pada kau?” soal Julia dengan tawa yang masih bersisa.


“yang kau ketawa kenapa? aku buat lawakkah?” marah Intan. bengang apabila suara hatinya di tertawakan oleh Julia. tetapi akhirnya semua yang terjadi diceritakan jua kepada Julia.


“dia sengaja nak main-main dengan kaulah tu. Yang kau ambil hati sangat kenapa?” tanya Julia lagi.


“dahlah, malas aku nak fikir. Yang penting aku benci dia!” ujar Intan dengan penuh perasaan.


“jangan terlalu benci, nanti jatuh cinta pula,” usik Julia. satu cubitan singgah di pahanya. Julia mengaduh. “yelah… ha, mana baju yang Aidil bagi tu?”


“bukan AIdil yang bagi. Tapi kak Sophialah,” tingkah Intan. kalau Aidil yang bagi, mesti ada agendanya tersendiri. Entah-entah, dia takut aku pakai baju kurung lusuh. Nanti dia pula yang malu. Bisik hati Intan.


“wow, cantiknya Inn!” puji Julia yang terlebih dahulu menyelongkar isi di dalam beg kertas tadi. Intan hanya memandang Julia yang cuba mengenakan baju itu ke tubuhnya. “Ada gaun, cardigan, dan selendang. Hmm.. kasut pun ada Inn. mahal semua ni. Kau tengoklah jenamanya apa?”


Intan hanya mencebikkan bibirnya dan memandang sekilas pada tag yang ditunjukkan Julia. Mimpi apa dia mahu pakai gaun?


Tiba-tiba telefonnya berbunyi. Skrin telefon itu dipandangnya sekilas. Aidil.


“you suka tak baju tu?” itu ayat pertama dari aidil sebaik sehaja dia mengucapkan salam.


“baju apa?”


“baju yang you dapat tulah.”


“oh, kenapa awak nak tahu?”


“tak ada sebab.”


“hmm…baju tu cantik. Tapi tak sesuai kot dengan Inn. kak Sophia ni macam tak tahu je yang Inn suka pakai baju kurung,” adu Intan pada Aidil. “err… tapi awak jangan cakap macam ni pula pada dia.”


“mestilah tak. But Inn, you look nice in kebaya. Itu kan bukan baju kurung. You boleh je pakai. I tengok you selesa aje,”balas Aidil.


“itu sebab Kak Sophia dah tempahkan untuk Inn dan baju kebaya tu kan masih lagi katogeri tradisional. Cuma Inn jarang pakai aje.”


“kampung betullah you ni,” kata-kata itu keluar spontan dari bibir Aidil. dia hanya menyedari kesilapannya apabila Intan meletakkan telefon.


“tengok! Dia memang suka sakitkan hati aku,” adu Intan pada Julia.


“dia cakap apa?”


“kampung betullah you ni,” ejek Intan dengan nada yang sama yang digunakan oleh AIdil. Julia hanya ketawa.


Melihat akan sahabatnya yang rancak ketawa, Intan segera mencapai tuala dan berlalu ke bilik air. Malas mahu bercerita dengan Julia lagi. Beberapa langkah mendekati bilik air, Julia menjerit memangil namanya dan menunjukkan handphone di tangan.


“biarkan,” jerit Intan pula lalu mecpercepatkan langkah.






Monday, March 29, 2010

.tutorial saya..

0 bunga-bunga cOmeL
salam..

2nd entry f0r t0day~

yeay!! hari ni berjaya wt s0alan tut0 kt depan dgn cemerlang! (selalunye mesti ade s0mething wrong s0mewhere..)wal0pun baru mlm td buat s0alan2 tut0rial tu sume..(smlm, dlm masa sejam, aku buat 6 s0alan tut0 xtermasuk yg tgl sket2 sebb xreti buat.. hahah.. kagum2 di atas keterpaksaan menghabiskan tut0 tuwal0pun dah pkul 1!=p) nasib baek lec pggl aku buat kt depan  untuk s0alan yg mmg aku buat full.. dis c0ming friday, ade quiz pr0b n stat n last class f0r pr0b n stat.

next week kelas jumaat dah xde>>>
>>>>>silibus dah abes>>>>>>
>>>>>EXAM DAH DEKAT!!!

hmmm... mujur lah aku dah dpt sket m0mentum nk stdy  dah...

0k! stay f0cus..!hee..

p/s:harap2 sisa2 akhir kt um ni indah2 je... =p aminn..

Saturday, March 27, 2010

.... Matb2

9 bunga-bunga cOmeL
salam...


smalam ade dinner k0lej...


and... f0r the first time i wore a dress and a pair of 3 inches heels.. (thanx pd jiah, xani, zaa, hani, reen, ann sbb suggest kan aku pakai baju tu..kalau x,tah bile2 lagi aku akan pakai kan...)err.. kesian kaki aku, menampung beban lebih dr 40 kg..hehehe... heels tu 0k. cuma sbb die tgi sgt, stresskan pada ibu jari aku... hee


last nite was a very meaningful nite for me.. and for the first time jugak,yeay!!! i g0t fl0wers and a couple bear from some0ne dat i l0ve... thanx dear... so surprised!!

 
back t0 wut hd happened last nite, so dis year dah x sesat barat cm dlu lagi... + hilton dkt je ng UM just odw pg tu jam sket..huhu... tp still sampai on the rite time la...(bkan sampai masa org len sume dah  menu ke4 dah..hee) n last nite was the first time i saw a chef coming 0ut to the stage n did s0me cooking style for the beginning of food presentation... dah la die begin with kungfu mabuk ala2 jackie chan tu..hahaha.. overall the food was ok..n the best was it's dessert. i like!! sbb ade ais krim..cuma buah die keras smcam jer.. n menu yg aku xsentuh langsung adalah SAYUR!! mmg tak la..hee


then, after abes dessert, x tgu lagi...trus amek gmabar cm slalu2 jugak. target aku nk bergambar ng sume 0rg since dis was my last dinner as a secholian..tp kamera abes bateri la...s0 kt bawah ni aku letaklah gmbar2 yg smpat snap...n so sorry to him, cam terpaksa amek gmbar sbb aku... huhu......


so here some shots... minus gambar2 yg blur...


special from him... =))

seketol gmabar aku yg dpt disnap tanpa gerak..huuu

melarikan diri smasa menu sayur dihidangkan.. 

aidi dgn lagak buaya menunggu masa..
masih solo..
berminat? boleh hubungi saya.. =p

like dis pic! volleyball teammatez

 nebes2!! heee

ngade2 nk amek gambr ng mariam jugak..heehehe..
sorry awk, kena paksa...=p

 
seketol pasangan yg c0mel.. =p

 2 ketol pasangan yg c0mel2..

 3 ket0l pasangan yg c0mel3..

 4 ketol pasangan yg c0mel4..

berketol2 pasangan yg comels
(err...jd pasangan 0rg len sbb nk masuk jugak.. =p) 

kawan2 yg sll men v0lley..
jatuh same2..
spike same2..
n kena spike same2..haha
wal0pun xbape nk cntik..tp xksah la...

 
 his boyfriends....
(translator:kwan lelaki die.. =p)

 unsung bachelor..
taun ni bachel0r ape?=p

 
adk2 QS..
 erk... i lari dr tema.. hee


generasi kkaa
asrul-kkaax, yatie-kkaaxiii, aku-kkaaxi,emy-kkaaxii,abg apit-kkaavii

my bestfriends ever..
will be missing you...

 
with kak su...rumate masa first year..
lame x jumpa die..hee

kanak2 c0mel...

seketol baju yg matching..

 seketol lagi baju yg matching..

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
terlalu byk gmbar yg aku nk share ng sume 0rg......
tp dah xlrat da nk upl0ad...
nway..
thanx for everything..
i was really enj0y last nite n it will be my sweetest dinner dat i ever had...
thanx again...
 syg kamu semua!! =p

p/s:thanx pd alif yg pinjamkan aku kamera adik die...heee
err.. masih solo jugak...
alip, aku tlg promotekan ko kt sni sbg adiah time kasih aku...hee

Thursday, March 25, 2010

susu fernleaf!

2 bunga-bunga cOmeL
salam..


dgn lagak mak-mak yang usung bakul(atau tolak troli) tawaf keliling jusco/tesco/carefour dan yg sewaktu dgnnye, aku pun buat perkara yg same.. tp bukan kt mall2 besar nilah.. aku bersh0ping kt kedai runcit um je ...amek bakul sebijik, lalu tanpa memikirkan masalah besar yg sedang melanda diriku pada masa ni, aku terus usung bakul tu ke destinasi2 yg telah aku setkan dlm kepala bfre masuk ke kedai ni td lg..


yeah!! tentunya barang keperluan... dan yg paling penting dan perlu adalah MAKANAN! sesungguhnya dah bape lame xde st0k makanan dlm blik aku sejak2 matawang dlm p0ket aku merudum dgn dahsyatnye... aku bukanlah kuat makan pun.. tp disebabkan akhir2 ni aku asyik sakit perut je (mcm yg aku ckp sblum ni) jadi aku decide beli je sumthing. malam2 kalau tiba2 aku lapar tahap xleh tahan, leh gak aku mengunyah...


n aku pun capai sebungkus susu tepung 300g k0t.. fernleaf 0k!hahaha.. susu fav zaman kanak2 dlu. bfre amek tu aku belek2 gak.. karang teramek susu fernleaf untulk baby umur setahun kang aku plak yg kurg zat.belek2 rupanye die tulis 'susu untuk seisi keluarga'. jadi sesuailah aku, baby yang dah berumur ni minum susu tu.. (kalau bleh aku nak yg lagi kecik.. sbb kang beria2 beli, minumnye idak pun.. tp disebabkan tulah yg paling kecik, aku pun sebat jelah.hee)


0klah.. cukup la sampai sni jer.. byk2 kang b0san plak nk bace..hee


hv a nice day every0ne...=p

Wednesday, March 24, 2010

.tag dari where~

6 bunga-bunga cOmeL
salam...

1st entry untuk hari ni... err... sebenarnye ade satu entry aku nak wt. 'malay in advance'. coming soon~

hari ni aku nak wt entry setelah ditag 0leh se0rang teman bl0gger aku...en.where. (b0leh g tgk ape yg die telag buat kt bl0g die yer yg seterusnye telah mengetag aku..huuu)

motif gamabr ni?
entah. die letak. s0 aku pun letakla..hee.. ade kaitan la k0t..

1)siapakah diri anda dirumah?
aku anak kepada mak dan abah aku. adik kepada 2 0rg kakak dan se0rang abang, kakak kepada se0rang adek perempuan, makcik kepda 2 0rg anak sedara aku yg c0mei giler.. (miss them all very much!). aku suka memerap dalam rumah n keluar biler perlu je..dan anak yang mendengar kata (perasan!). dan aku bukanlah se0rang yg sgt rajin.. hee

2)siapakah diri anda dsamping rakan?
ni nk kena perasan lg ke?hee... hmmm...aku rasa aku is a good listener.. n jgn risau ttg simpan rahsia.. sllunye slmat. sbb bile org cte n pesan, 'jgn gtau 0rg len'. hmm k0mpem2 la pastu aku dah xingt da sampai la 0rg tu bukak cte tu balik depan aku...tp cerita pasal 0rg bukan h0bi aku la.. melainkan mende2 yg penting.. selebihnye, kawan2 aku kenal k0t aku mcm mna. bile ade masalah, im happy to listen n gv s0me advices.

3)5 benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai
i-grad tanpa extend (bende ke ni?)
ii-nk ade lesen kereta n 0f c0sla kete.
iii-camera sendiri
iv-bilik yg ikut suke hati aku nk dec0rate macam mana.
v-court volley n club pemain sendiri! pergh....berangan -_-!
**err... ade bayk giler impian aku... kalau aku nk listkan 3 hari 3 malam k0rg bce x abes.. tu bel0m lg nk kire boleh capai ke x tu lg..hehe

4)Siapakah nama pasangan anda?
alaaa..s0alan mengorek rahsia ni....kalau pasangan sah, aku bel0m kahwin lg... tp aku ade syg some0ne ni...n im really happy kn0wing him.. =))

5)Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda?
i- sll buat aku senyum s0rg2...
ii-die macam xksah tp die ksah sebenarnye....
iii-die xsama dgn ex aku dlu..(i thought guys are always the same.. but he is different..he teach me something n im so lucky meeting him...)
iv-sometime die buat aku berdebar2 giler
v- sometime die jadi lelaki yg paling 'manis' yg pernah aku jumpa... sweetla tu~ hee
aku rasa makin lame aku kenal die mungkin lagi byk lgi perkara yg aku akan suka..

6)Bila tarikh anda couple?
err...ni kena tya si die.. =p

7)Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
hmm... masih lagi awal.. l0m ade yg pahit... harap2 xde la..hee..tp ade sekali ni, die kuar... pastu bile dah sampai ng slmt, die xckp sbb aku g men v0lley so die pun x msj.. sekali die bantai tdur smpai pg kees0kkannye. yg mencuakkan aku, msej pun x, k0l pun xangkat..risau tahap gaban dah time tu..sbb die xpenah cmtu sblum ni..nasib baek emy turun maen ptg tu. at least aku tau la die dah sampai k0lej.. pg es0knye bile k0l die, rasa nk marah jer... tp bile dgr suara baru bg0n td0 die tu, sian plak.pg2 dah kena marah kan.. s0 aku pun xjd marah..seb bek syg~ hhahaha.. tp melepas d0nut!huhu...

8)Lagu tema cinta anda?
hmmm lagi... lagu ape ey... tp aku suke lagu nih.. 'gadisku' bukan KRU ke ape ke...lagu ni kawan die yg menyanyi. aku xtaula lirik die kawan die jugak yg buat ke ape ke... tp i like dis s0ng very much.. first time dgr terus jatuh cinta...i hope 0ne day, he will sing dis s0ng f0r me.. hee

9)Apa perubahan yang anda ingin lihat dari pasangan anda?
aku xnk die berubah pape... cukup syg, appriaciate aku and terima aku seadanya...err...jap2..ade2.., jgn kuat sgt td0!heee =p

10)Tag 10 rakan anda yang lain.
ain
kak azma
emy

sekian terima kasih..hee

Tuesday, March 23, 2010

.tidur dan mimpi.

5 bunga-bunga cOmeL
2nd entry untuk hari ini...
ini karangan puitis ciptaan aku yang tiba2 muncul dlm kepala masa aku 0dw balik dr kelas td...

sudah lama aku terlelap...
terlena dalam sebuah mimpi yang panjang...
kusangka mimpi itu indah...
kadang2 ia menjadi igauan ngeri...
aku terjaga lalu aku menangis...
kemudian aku tetap tidur semula....

sampai bila aku harus dibuai mimpi?
sampai bila aku harus mengikut cerita indah dan fantasi rekaan aku sendiri...
bila aku akan terjaga??
atau bila mata ini akan terus memandang pada yang pasti....
sudah lama aku terlena...

huu..xtaula ape mende nye ni...xdela puitis mana pun.. td masa aku balik, ayat dlm kepala lain, masa nk taip ni lain plak..hahaha
dah lame xbuat mende2 cni kan..dlu dlm diari aku bersepah2...

0klah...wal0pun aku maen buat je, tp sbenarnya mmg ade makna yg aku cuba sampai kan..tp xtaula berjaya 0r x..hee

btw have a nice day guys....
thanx for stoping by and read  my blog..

.geologi lagi.

0 bunga-bunga cOmeL
pada suatu pagi yang hening...

di sebuah blik yang sejuk (sbb tgh bukak aircond) dekat jabatan geologi....

a: tgkla budak ni jawab ape?
b: kenapa?
a: aku i rasa die tak tau jawapan tp die maen isi je.
b: let me see.(b mintak kertas jawapan tu kat a.lepas bace b tersenyum simpul...)
a: see? not bad kan jawapan die.. kalau ikut logik akal macam betul la..haha (a ketawa)
b: aah (senyuman b makin melebar)
a:tp jawapan die ni tak geologist lgsg!

>>>lalu mereka ketawa berdekah2...

nila yang bermain2 di ruang fikiran aku selepas abeh jawab test td..

errr.. aku xtau nape sampai skrg aku masih lg x berminat lgsg dgn geologi..aaaaa.... i hate dat subject..! walopun interesting tp xtaula nape aku sekelumit pun xnk cuba menerima..huhu

org ckp yang kite xsuke tu la kte dpt nt..erk??? kalo kena ajar geografi nt cne?huu

p/s:frustrated mood......... 
lepas kelas de, balik kolej, makn nasi ayam sedap. solat zuhur.TIDO... nak lupakan ape yg terjadi hari ini...bagun, solat asar g kelas..
bile nk wt esemen tekno?? kalo ptg ni terjaga, sobgun buat. kalo x, buat mlm jela..

Monday, March 22, 2010

.geologi tu ape?

2 bunga-bunga cOmeL
3rd post for today~

(xsengaja 0k! =p)

es0k TEST GEOLOGY 1! the most excited and w0nderful subject!0h yeah!! =p

ini salah satu peta, dr byk2 peta nk kena hafal.. m0tif??

hopefully xkena ajar geografi nanti. aminnn..

p/s:happy birthday to my 3rd sister.. sm0ga pnjg umur dan bahagia selalu...

.CONTEST : Apa Saya Nak Buat Kalau Diberi RM100..

4 bunga-bunga cOmeL

contest ni dianjurkan oleh Diari seorang lelaki

err...

ape nk buat kalau dpt seratus ringgit????(tanda soal besar2..)

 kalau la skrg ni aku dpt seratus,..
akulah org paling gembira sekali.. n aku rasa xsampai sejam leh abes..

nk tau nape?

sbb skrg aku tersangtla sengket..atau dlm erti kata xdak duet..tp masih lg bersyukur sbb hari2 dpt mkn...cumanye im running out of barang2 keperluan.. ubat gg, sabun basuh etc.. so kalo g midvalley, mmg abes kt brg2 keperluan jer..huhuh

tapi.....

disebabkan aku ade LM nanti or bahasa panjangnye latihan mengajar kt KL ni (kos id0p tinggi!), jadi aku wt keputusan untuk simpan jelah seratus n guna masa LM nt..nk beli brg2 alat bantuan mengajar ke ape.huhu..anak2 murid aku lebey pntg..ewah~ hahah (sebenarnye gred LM aku lg PENTING..hee)

untung2 dptla seratus...rezeki anak2 murid aku nt..hee



hot air balloon~

5 bunga-bunga cOmeL
salam...


saat gembira itu di mana2..bersama teman2..atau keluarga tercinta atau die yg tersayang..


aku nk wt c0mb0 2 dlm 1. tp x match plak. 1 penuh ng kontroversi, 1 lg happy..so aku pilih untuk ceritakan yg lebih happy dlu..


sabtu:20 mac 2010
lepas tgk k0mpang feseni dgn k0lej aku d tempat ke3 (agak kecewa... *-*!), kit0rg budak2 voley plan g h0t air balloon. kal0 nk diikutkan mood malas aku, mmg aku malas nk pg.. tp bile pk2 lg dis mybe d last time leh lepak2 kt kl ni.. s0 y n0t aku gunakan peluang yg ade untuk lihat keindahan bel0n2 panas yg sbelum ni xpenah pun aku tgk dpn mata..


wal0pun bermula dgn sedikit sesat n jam.. tp akhir nye dpt gak tgk bel0n udara panas depan mata... kan best kal0 dpt tgk same2 ng family aku sume.. 0ne day aku akan bawak sume family aku untuk tgk event2 mcm ni..so i have to work hard...=p


so, lets the pics talk! =p

and dis is my most fav pic!
before gerak ke putrajaya...
haa...ni dah sampai sana..jgn xcaye.. org len kasi je kit0rg berlame2 amek gmbar kt situ..siap bg ruang lagi..hebat r muke tak malu kit0rg nih..haha
owh...nak naek.....
like dis pic!! marina hebat!=p

masjid besi, putrajaya
pertama kali solat kat sni..
cntik kan??
ni dlam masjid besi.. aku yg snap 0k! =p
0k x?

nite glow...
tim ni aku dah kepenatan..
x amek gamabr p0n berlatarkan bel0n2 ni..
bile tgk gmbar d0rg, sgt cntik!
jeles... (time tu seb0k g cari air..dahaga)
dis one is my fav balloon!
sbb?? sbb die warna biru ofcos, + ade heart shape..
so i dedicate dis pic to my apit.. =p
u like it?
and all these beautiful pics by marina...
nice work!
err...sume pun aku amek dr die..credit to her..

and one last shot.
colorful n fun!


pastu pusing2 kt gerai yg ade kt sna, kit0rg pun bergerak pulang...

singgah kt HR steak makan sampai perut buncit..aiyark~

tp alhamdulillah rezeki2.. =p


p/s:lom smpt amek gmbar2 dr camera lain...huuu~ next time 'curik' kt fb lg..hee
CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...