Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Thursday, December 31, 2009

..09's last w0rds

1 bunga-bunga cOmeL
3rd p0st untuk last day 0f 2009.. 
8th p0st in december...
164th p0st in 2009...
180th p0st all t0gether since i started this bl0g.

salam..

saje wt gempaq sket...misi saat2 akhir.. wal0pun penat tahap gaan, tp aku nak wt jugak..hhaha..

aku bace wall kt fb. rata2 k0men pasal new year..haha.. 

i: Mohd Farid Mohamed Nordin Setiap tahun, azam baru dibuat tetapi sejauh mana azam lama telah tercapai?...Bersama kita menempuh tahun 2010 dengan penuh semangat....Selamat menyambut tahun baru 2010.
>>yup. definitely s0 true..jgn r azam je lebih tp habuk pun tada..

ii: Chunk Foster New Year 2010, malam jumaat ( surah yasin ), solat sunat gerhana ( gerhana bulan ). mane satu pilihan anda? kiamatkah esok?
>> pilihan ada pada kita... 

iii: Lim Choohan Teringat petikan kata-kata dlm majalah Mastika(entah edisi tahun ke bape)masa kecil2 dulu,berapa bnykkah dara yg dipecahkan pd mlm coutdown tahun baru dan berapa banyakkah anak luar nikah dilahirkan menerusi sambutan ambang tahun baru...renung2 kan kwn2~~hehehehe~~jauhi maksiat dan zina....wakakaka~~coutdown new year b...
>>subhanallah...tgk sape yg letak status ni? n sape pula yg wt mcm dlm status ni... renung2kan.

iv)Wan Chu Semoga Allah mberikan kita Pelangi utuk setiap hujan,Senyuman utk setiap tangisan, Rahmat utk setiap cubaan, Kejayaan untk setiap pengorbanan dan DIMAKBULkan untk setiap doa.. Amin ...SELAMAT TAHUN BARU..
>>aminn..

4 ni je y aku rasa interesting pun.. mybe dah ramai yg dah kuar enj0y atau yg sedang beribadah..s0 xbyk pilihan... 

aktiviti aku malm ni: tah la rasa cm nk lepak bilik je.. recharge energy.. hee

xpe xsalah nk enj0y.. tp beringatla ye.. anything can happened..wallahualam..

selamat tahun baru sume!

p/s:credit untuk abg farid, chunk, wan chu, b0b... hee


.the 60th f0ll0wer.

2 bunga-bunga cOmeL


hee.. sempena penamat tahun 2009 ni.. aku teringin sangt nk dptkn lagi satu follower je bfre jam 12 mlm...kal0 lebey p0n bgus.. hee...


what can i do for u?
haha.. well..xde la ape sgt nk 0ffer.. h0w abt a special p0st abt urself? or advertise ur bl0g here...? dgn syarat f0ll0w sbb k0rg suke bl0g aku ni r.. bleh2?? haha


tah ape r aku merepek ni..


anyway thanx tak terkata pada sume f0ll0wers aku selama ni, xkira la k0rg f0ll0w privately 0r publicly ke.. aku syg k0rg sume.. ble tgk trafic bl0g aku, aku sengih je.. thanx f0r all ur supp0rt.. kal0 xde k0rg xde r aku dpt cri lagi s0rg tuk  60th  f0ll0wer kan..thanx.. thanx.. hee







.langkawi day 1

6 bunga-bunga cOmeL
Imbas kembali
21 n0v 09


Ar0und 9pm, kit0rg dah kumpul kt dataran selasih. Actually bert0lak pukul 10 tp sbb nk celebrate 4th buffday batch, s0 kit0rg kumpul awal. Tgh2 d0rg sibuk sembang sesame sendiri, aku plak yg risau mcam pecah kepala. 0rg yg sepatutnya aku dah mintak tlg  bawak balik lapt0p aku xdpt dihubungi, n bila c0ntact kwn2 die, d0rg ckp die dah xde kt k0lej. Nmpk mcam dah balik siang td (rupa-rupanya die kt umah pak cik die. N hp die mati, die x sedar sbb anak sedara die berebut nk men hp die.) bertambah lah cuak aku. tP  at last, aku mintak tlg ng syazwan. Thanx to him.



mamam lg bef0re pg.. heheh



benti makan kt mana tah.. aku dah baek punye td0..huhu... 



22 n0v
Day 1


Da sampai ke jeti kuala perlis. Makan r0ti canai. Kuah die memang SUPERB!! Kalau ikutkan rasa sedap kuah tu rsa cm nak tmabh je r0ti canai, tp nt takut plak sakit perut.. naya je..  Pastu naik feri. Ar0und 830 k0t, feri gerak. Budak2 ni semangt nk naik atas feri la nk tgk lautla, nk tgkap gmbar la. tp last2 sume terb0ngkang td0.termasuk la aku.hehehe. separuh perjalanan, aku terjaga, n aku nk naik atas. Jd aku kejutkanla  jig ain tqah ema tni k0t2 di0rg nk ik0t. Tp aku rasa tqah x td0. Die jaga rasanye. Cumanya die xleh kuar sbb 3 0rg yg sebelah die tgh td0!hahahaha.. (tulah sape suh duduk yg paling dlm sekali)
Bile kit0rg da naik, abes menequ 0rg len ikut naik.. haha.. n as usual, bile budak2 2nd ni amek gamb0 memang x hengat r. hahaha

 dlm feri..





N untuk ke tiga kalinya aku menjejakkan kaki ke pulau bebas cukai ni n kaya ng C0KLAT!





Ar0und 945am, we all derived at lagenda permai chalet. Tp malangnya,bilik yg aku dapat tu, sgtla xmemuaskan hati aku. tp terpaksalah terima.
Then tukar baju n terus berlari ke pantai main v0lley n mandi laut.yeay!


kit0rg wt line sendri ni nk men v0ley.k0n0n2 nye r..

timbus jiah ng pasir...

hoho.. cute little star fish.. err.. 0rg  yg pgg p0n cute gak..haha


   s0me f members yg pg langkawi..peace is 2nd!                  
Tp bile balik je bilik,kit0rg xleh masuk. Sbb ade 0rg tgh betulkan air-c0nd (tukar air-c0nd sebenarnya). Memangla pengurus tu ade ckp td tp aku rasa lama la jugak kit0rg g mandi, xknla x siap lg..huhuhu..

Time tu, aku berd0a dlm hati, jgnla ade sape2 tegur aku! especially 0rg2 yg ade kaitan ng chalet tu sbb darah marah aku dah naik smpai kepala. Hangin je rasa tp x sejuk.nak wt cane..huhu..
Tgu punya tgu punya tgu sampai la waktu mkn tgh hari. Aku ng ain belasah je dulu. lapa sejuk marah dah bercmpur baur dah.
Pas abes mkn tgu lagi sampaila tni ckp ade bilik lebih. Ak ng ain terus decide nk tukar bilik.mandi n td0!


Pkul 230, t0pek panggil. Time t0 naik b0at n snorkeling. Mula2 aku rasa malas gile. Maklum r masih penat. D0rg xpe r dah g0lek2 lame. Aku baru je lelap!huhu..tp disebabkan da sewa untuk semua jd terpaksala bangun.
N lagi sekali aku berharap jgn ade 0rg tegur aku.. tp redha ni p buat lawak plak. Huhu.. xpasai2 kena jelling ng aku.huhu.. s0ry reda, angin m0nsun dtg.haha
Satu b0at untuk yg nk sn0rkeling, satu lagi untuk yg xnk. Laju gile b0at tu sbb memang b0at laju k0t. kadang2 abg tu buat drift. Haha..jgn xcaye!  B0at pun ade drift 0k!haha .. aku rasa b0at drift is better than car drift k0t.paling teruk pun lemas je. xde darah2 kal0 excident.. =p

terpaksa pakai bju yg basah sbb xnk rugi baju kering..erk!





ain yg takut naik b0at..hee

b0at yg nk lawan race ng b0at kit0rg..haha


macam dah panjang je.. heheh.. well day 1 at langkawi l0m lg  tamat kt tgh lautan ni.. es0k2 aku smbg lagi.. heheh


Wednesday, December 30, 2009

.jahatnye mereka!

5 bunga-bunga cOmeL
amaran: p0st ni tak baek ntuk kesihatan minda..


 k0rg gelakkan aku...? hmmm... time kasih la.. kalau aku x saba td memang dah lame aku s0und k0rg.. nt k0rg kena mcam kit0rg, baru tau!! baru setahun jagung, bercakap mengata 0rg, mengejek 0rg, pandai plak k0 ye.. k0 ingt aku ni first year??xtau pape..?? k0 igt, k0 tu laki, bleh r gelakkan p0mpuan yg ade masalah macam aku td?kal0 aku wt salah xpe.. ni bukan salah aku p0n!k0 tu pengecut!! ckp belakang aku tp bg aku dgr...bangang!ckp r depan2 wei! jantan ape?? nt kal0 tiba-tiba k0 masuk kelas aku, aku harap k0 akan menyesal sbb gelakkan kit0rg n 0rg2 macam kit0rg.. huh!aku bukan berd0a x baek untuk k0. tp aku berd0a sem0ga k0 sedar! supaya 0rg lain xrasa sakit hati mcm aku rasa ni bile 0rg2 xguna mcm k0 wt cmtu.... !!


huhu.. sabar2... time kasih..

Tuesday, December 29, 2009

.ceritera nasi ayam.

2 bunga-bunga cOmeL
2nd day class... 


ewah.. tiap2 hari nk kena rep0t kt sni ke cik tina 0i.. haha.. 


apa yg menarik hari ni.. haha.. sgt menarik..kurg sket cabarannya dr semalam. tp tetap tertewas gak r dgn amarah sendri pd awlnye ..hee.. 





ni status aku yg aku p0st pg td. hee.. tp yg best nye hari ni is jawapan pd s0alan: men v0lley x hari ni?
jwpnnye:memang mainla.. best giler.. wl0pun kelas sampai 6ptg td.. sepatutnye ade training. tp ujan turun. s0 ramai da naik. aku yg kebetulan baru balik, ujan da benti. s0 memang mcm biasa r.. men x hengat.. hee...


lupa plak.. nasib baik ade nasi ayam lagenda du.. haha.. hilang sume stress pg td. n kelas yg sepatutnya abes pukul 1 tp abes pukul 1230. 


kdg2 kite mungkin sgt teruji dgn ujian yg ALLAH bagi pd kita. tp kite jgn lupa.. dlm ujian tu ada nikmat lain yg Allah sediakan... 
wallahualam




.1st day class.

3 bunga-bunga cOmeL
salam...


bed time st0ry again... hee


hmm.. td rasa byk sgt mende nk cte tp skrg xtau plak nk tulis ape. td pg g kelas prinsip tekn0. pastu setlekan masalah jadual bertindih, menapak sampai ke ism.. jumpa lec, jumpa head department.. hmm.. betullah , bile kita susah, time tulah kte belajar mende baru.. sebelum2 ni, aku xpenah pun wt mcm hari ni. every sem clear je jadual aku...tp sem ni bila ade pr0b, baru r terhegeh2... tp xpe.hmpir settle. bguslah.. belajar s0mething..


lepas balik dr menyetlekan masalah tu, makan kt DU. yeay! xyah lagi nak pk nk mkn ape every makan-time.hahha... 


then, layan internet. gatal plak tgn aku nk tukar 3 c0lumn.. pulun la wt bl0g.. padahal xpenting pun.. sedar2 da 3 lebih. kelas k0l 4.. g kelas plak. dekat DK ix0ra. menapak ke bl0k yg plg jauh kt fak sains! yeay.. terbaik..tp tertgl plak aku punye assistant.. huhu.. menganga dlm kelas sbb xnmpak lec n0te kt depan. tahniah! maklumlah da lame x usung spek aku tu...
balik kelas tu, g tinggalkan lec n0tes kt kedai ph0t0stat.. aku gtau ni sbb ni first time aku wt! hahaha.. belajar lg satu mende.. (wal0pun snang je sebenarnye)


balik, s0lat n men v0lley. men v0lley xhengat. sebulan memerap kt umah, x exercise tiba2 maen x stretching.yeay!terbaek.. rasa nk cramp n sakit2 badan. tahniah lagi untuk aku.
lama-lama tu, braku sedar.. aku x baring lagi atas katil aku sejak aku bgun awal pg td... hmm... b0leh bayangkan betapa sedapnye rasa empuk tilam saat tu. tp aku d0k jugak mengadap lappy... 


n guest what? aku pg berg0sip selama hampiir sejam.. lagha2.. tp bukan berg0sip mengumpat pasal 0rg ke fitnah2 ke 0k..hmmm.. kal0 difikirkan:menyakitkan hati.. s0 aku xnk cte kt sni..


f0kus aku sekarang kt um ni ade 2::: stdy ng v0lley.


berbekalkan spirit 0f grad tanpa extend, (aku akan ulang ayat ni tanpa jemu) aku akan berusaha sungguh2...n v0lley gak untuk pencapaian peribadi aku... 
hmm.. tu jelah tuk malm ni.. hee.. mcm b0san je entry ni..




w0rd 0f the day:
bile rasa frust, h0peless f0r s0mething...
cuba fikir p0sitive.. wal0pun sket..
mybe imp0sible but at least ia b0leh wt k0rg rasa lega wal0pun sket n then find an0ther back up plan...
dat was what i hv been thinking all day long today.
and it worked!!
tu je.. nite everyb0dy.. sm0ga hari es0k lebih baik.. amin






Sunday, December 27, 2009

h0mEsick..

4 bunga-bunga cOmeL
salam...


kenapa ya? 
hari ni, hari kedua aku kt k0lej.aku dah lama x rasa mcm ni.. rsa mcm nk call mak sll.. nk dgr suara mak sepanjang masa.. tu belum lagi teringatkan  anak sedara aku aiman.. kalau die nak minta 0rg wt s0mething unutk die, nada die mendayu sungguh... chiik... bancuh nenen(susu) cat(sat).. chiik.. bukak yem(ais krim) sat.. um0 die da 3 thun.. pandai betul die cakap.. tp die tak paham..pastu kalo aku ng adik aku sll amik kesempatan. bile die mintak s0mthing, nt suh die cium dulu. die pun dtg dkt kite, tadah pipi die..0rg yg cium die..haha..pastu suh die peluk,die pun peluk.. alala.. c0melnyer~ lepas dpt yg die nak, ha jgn harap la nk dpt dukung.nakal. xreti duduk diam..haha  hari-hari melayan die tgk ultraman. xpun t0m ng jerry.. atip plak da setahun. baru je.. tp jarang2 jumpa die..sgt c0mel jugak! 


waaa.. rindunye..rindu mereka sume.. huhuhu.. mybe sbb kali ni cuti aku paling lama yang pernah aku cuti duduk umah.. sebulan lebih. sejak2 aku masuk um aku jarang da balik umah melainkan cuti2 wajib.. jd bila dah lama2 sgt kt umah, da jadi h0mesick bile balik sni.. waaaaaaaaaa~ 


dahla sem ni aku rasa paling mencabar.. sampai aku jadi takut. msi aku GRAD TANPA EXTEND bermaksd EXAM TANPA GAGAL.


bersabar jelah.. sume ni dugaan. 0rg ckp susah dulu , senang kemudian.. 
semoga misi aku tercapai.. aku akn berusaha paling kuat.. xbleh mengalah!insyaallah..semoga Allah permudahkan jalan aku.. amin...

Saturday, December 26, 2009

...kamp0ng girl~ v0L 3

3 bunga-bunga cOmeL
“INN cepatlah pilihkan I baju mana yang cantik,” pinta Sophia. Dia tidak tahu mana satu yang ingin dibelinya memandangkan semua yang ada di situ begitu asing dengan seleranya selama ini.
“wah, lembutnya kain ni! Jahitannya pun halus,” Intan melahirkan rasa kagum sambil tangannya menyentuh baju-baju yang bergantungan di situ.
Sophia hanya tersenyum mendengar kata-kata Intan. Kalau kainnya tidak secantik ini, masakan mamanya mencadangkan agar dia ke sini.
“So yang mana you berkenan Inn?” soal Sophia lagi.
“semua cantik-cantik. Rambang mata Inn dibuatnya. Tapi Inn sukalah yang ni. Tanah putih, ada  bunga-bunga kecil warna merah hati, biru dan ungu. Nampak suci sangat!” puji Intan.
“ala Inn ni.. kalau yang tu sesuai untuk Inn,” balas Sophia. Dia akui memang cantik. Tapi kalau untuk dirinya seperti tidak sesuai. “Belilah untuk Inn? Dah lama I tengok you tak tukar baju baru”
Memang intan begitu tertarik dengan bau kurung tersebut. Tangannya segera mencapai tag harga. Rm399.90! intan menelan semula niatnya. Kalau ikutkan duit tajaan yang diterimanya, dia mampu untuk memiliki baju semahal itu tetapi apa yang mengusik fikirannya saat itu adalah dengan nilai yang sama dia boleh membeli beberapa pasang baju kurung biasa. Jadi mengapa perlu membazir duit?
“Intan? Apa yang you fikir ni? Betullah, I rasa baju ni memang sesuai untuk you,” kata Sophia lagi, diikuti dengan anggukkan jurujual yang sedari tadi setia mengekori mereka.
“err… baju ni cantik sangatlah kak, segan pula saya nak pakai,” intan berdalih lalu melangkah ke bahagian kurung sutera pula manakala Sophia dilihatnya sedang bercakap-cakap dengan jurujual tersebut. Tentang apa? Dia tidak pasti.
Akhirnya setelah hampir sejam barulah mereka beredar dari butik itu. sebelum pulang, Sophia membawa Intan bersiar-siar di sekitar KLCC. Dan seperti selalu, Intan begitu kaya dengan ekspresi kekagumannya terhadap apa yang menyinggah pada deria matanya. Sekali-sekali Sophia menahan rasa geli hati melihat gelagat Intan tetapi itulah yang membuatkan hatinya terhibur.
“jom Inn, kita makan dulu,” pelawa Sophia.
“makan kat mana kak?” soal intan pula.
“up to you. If you nak makan fast food, so kita pergilah somewhere like McD, KFC or pizza hut maybe? Or you nak makan berat, kita pergi makan dekat food court je la. semua ada kat situ,” kata Sophia.
“hmmm… ikut akak la. Inn tak kisah,”balas Intan.
“don’t worry Inn. I belanja,” kata sophia memahami resah di hati Intan. Pasti dia memikirkan tentang harga makanan.
“err.. tak payahlah kak. Kak belanja diri sendiri je,” balas Intan, menolak pelawaan Sophia.kalau ikutkan perutnya, dia masih kenyang lagi.
“ala, kalau ikut you, memang tak makanlah I,” kata Sophia pula. lalu tangan intan ditarik menuju ke restoran pizza hut.
Intan hanya menurut. Apabila ditanya Sophia, pernahkah dia makan di situ, Intan hanya menggeleng sambil tersengih. Mana ada restoran pizza hut di kampungnya.
“selamat datang.Berapa orang cik?” soal gadis yang menjadi penyambut pelayan di depan restoran pizza hut sambil tersenyum.
“dua,” jawab Sophia.
“sila ikut saya,” balas gadis itu pula. intan melihat nama di tag gadis itu. munirah.
Mereka dibawa ke satu meja. Hari ni pelanggan tidak ramai seperti selalu, mungkin kerana hari berkerja. Menu diberikan kepada mereka, Intan tidak ambil pusing. Matanya meliar memandang suasana di dalam restoran pizza hut. ada satu kaunter tempat di mana pizza dihidangkan. Ada satu kaunter, tempat menjelaskan bayaran. Dia lihat ada dua orang sedang beratur di situ. Munirah pula telah kembali ke posisi asalnya di pintu masuk restoran ini.
“welcome to pizza hut. Your order, miss?” soal seorang pelayan.
“you nak apa Inn?”
“saya ikut akak jelah,”balas Intan sambil tersengih.
“kalau macam tu, let have a large chicken Hawaiian  pizza. Is coke ok with you Inn?” soal Sophia. Intan hanya mengangguk.
“ok. so one  large chicken Hawaiian pizza with coke. For two right?” soal pelayan itu setelah mengulangi apa yang dipesan oleh Sophia. Sophia mengangguk.
Sophia dan intan berborak-borak sementara menanti pizza sampai. Sekali-sekali mereka ketawa berkongsi kisah lucu masing-masing.
“ni kalau I tinggalkan you kat sini, mesti you sesat kan?” tanya Sophia lalu ketawa.
“kalau saya sesat, saya cari parking la kak. Apa lagi nak buat? Kalau tak tau jalan, terpaksa tanya orang. Yela, orang cakap kalau malu bertanya sesat jalan. Ni kalau dah sesat tapi tak reti nak bertanya, tak taulah nak cakap apa lagi,” balas Intan. Dia ketawa. Memang betul pun kalau ditinggalkan Sophia, dia mesti sesat dalam KLCC ni.
Pizza yang dipesan tiba selepas beberapa minit. intan makan dengan penuh berselera sekali. Sekali-sekali tukar menu, bagus juga. Dia tidak pernah merasa makanan lain selain yang bisa didapati di kampungnya.
“terima kasih kak untuk hari ni,” kata Intan ketika mereka sedang menjamu selera.
Sophia mengangkat keningnya, “untuk apa?” soal Sophia pula.
“untuk bawa saya jalan-jalan di KLCC ni dan belanja saya makan pizza hut sampai buncit! Akak lah ni. Ada ke suruh saya habiskan. 4 slices saya makan, sangat kenyang,” jawab Intan sambil ketawa. Begitu juga Sophia. Dia ketawa selepas mendengar ayat terakhir dari Intan.
“ ini hadiah untuk Inn sebab temankan I shopping.”
Mereka beredar sejurus selepas menjelaskan bayaran. Intan mengusap perutnya yang sudah dirasakan buncit. Dia tersengih. Hatinya lapang benar hari ni. Dia menyanyi-nyanyi perlahan, hanya dia sahaja yang mendengarnya. Sementara Sophia pula senyum melihat kegembiraan Intan. Beg-beg pakaian di tangannya di peluk ke dada. Dia juga turut gembira sebenarnya. Akhirnya hasratnya untuk memiliki baju kurung tercapai.
“aduh!” tiba-tiba Intan mengaduh. Lelaki yang melaanggarnya membuat dia tidak stabil dan hampir sahaja jatuh. Mujur sempat dicapai tangan Sophia.
“hei, buta ke mata tu?” intan disergah pula sebelum dia sempat berdiri dengan betul lagi.
“you yang langgar dia ok!”balas Sophia. Sakit hatinya melihat perangai lelaki itu. sudahlah dia yang merempuh Intan, jangan kata nak minta maaf, dimarahi Intan pula.
“huh!” balasnya lalu berlalu meninggalkan mereka.
“hei..”
“ala kak, biarlah dia. sikit aje ni,”pintas Intan.
“you ni kan… janganlah baik sangat. I pula yang geram. Hish..”
Intan hanya ketawa. Baik sangatkah dia?
“kak, intan macam pernah tengok je dia tu,” kata intan ketika mereka masuk ke dalam lift.
“well, he looks familiar to me too,” balas Sophia. “dahlah Inn, sakit hati je cakap pasal  dia.”
Saat itu mereka sama-sama terdiam apabila kereta lelaki itu melewati mereka. Intan dan Sophia memandang sesama sendiri. Bulat mata Sophia apabila lelaki itu menjelirkan lidahnya kepada mereka.
“so childish! Harap kereta aje cantik.”marah Sophia.
Namun akhirnya mereka sama-sama ketawa.
-----
Keesokan harinya, intan ke kelas seperti biasa. Seri masih lagi enak melayani tidurnya saat Intan bersiap-siap mahu ke kelas. Pagi itu dia ke kelas bersama dengan Julia. Julia kini turut menjadi teman baiknya. Mereka berborak-borak di sepanjang perjalanan mereka ke kelas. Intan turut menceritakan perihal dia ke KLCC petang semalam. 
“eh, kenapa pintu ni susah pula nak tolak?” tanya Intan pada Julia saat dia menolak pintu dewan kuliah itu.
“pintu ni kan memang berat. Kau tolaklah kuat sikit,” balas Julia.
Intan tidak tunggu lama. Dia mengumpulkan tenaganya dan menolak pintu itu sekuat mungkin.
“aduh!” intan terkejut apabila ada suara orang mengaduh.
“alamak, maaf-maaf. Saya tak sengaja,” kata Intan sebaik sahaja melihat lelaki yang mengaduh tadi jatuh terduduk.
“kau ni buta ke apa? Tak nampak ke aku nak keluar ni!” balas lelaki itu. Intan hanya diam. Memang salah dia.
“kau ingat dengan minta maaf tu boleh hilang ke sakit aku jatuh ni?” marah lelaki itu lagi. Cermin mata hitamnya ditanggalkan.
Intan terkejut! Dia lelaki yang sama yang melanggarnya semalam. Aku dilanggar, aku kena marah. Hari ni kau kena langgar, aku minta maaf pun aku juga yang kena marah! Intan mengumam di dalam hati. Matanya sempat menjeling ke meja pensyarah. Masih kosong. Dr. Anuar masih belum masuk.
“yang awak tu pakai cermin mata hitam dalam DK ni siapa suruh? Ni pintu masuk ok! pintu keluar sebelah sana.”
“aku peduli apa, masuk ke keluar ke. Yang penting ni jalan aku.” balas lelaki itu tidak mengalah.
“oh, jalan awak? Ada tulis nama awak? Ada ke? ” intan turut sama tidak mahu mengalah.
“intan dah la tu. Semua orang pandang tu,” pujuk Julia. Matanya meliar pada padangan-pandangan sinis yang dilemparkan pada mereka. Ada yang ketawa.ada yang tersenyum-senyum. Intan tidak peduli dengan pandangan-pandangan itu. lelaki ini harus di ajar.
“bukan salah aku,” kata intan pada Julia. Sengaja dikuatkan ayatnya agar lelaki itu dengar apa yang dikatakannya.
“kau ni!” lelaki itu sudah mengangkat jari telunjuknya ke muka Intan.
“apa?apa? awak ingat telunjuk awak tu buat saya takut ke? Dia langgar orang, dia marah. Minta maaf pun tidak. Orang langgar dia, dia juga yang naik angin!”
“Aidil, Intan, apa yang kamu bising-bising ni?” suara Dr. Anuar mengejutkan mereka. Intan terdiam. Begitu juga lelaki yang dipanggil Aidil oleh Dr. Anuar. Wajahnya menggambarkan rasa tidak puas hati. Sudahlah tesisnya ada masalah, ni masalah datang lagi. Mana dia tak naik angin.
“nothing sir,” serentak Intan dan Aidil bersuara.
“Aidil, i heard you have an appointment with Dr. Anis? You better go now. She’s waiting for you,”kata Dr. Anuar. Dalam diam dia ingin menyuruh Aidil keluar supaya perbalahan itu dapat dihentikan dan dia boleh memulakan kelasnya.
“and you intan, better get your seat. I will start the class soon,” katanya pada Intan pula.
“sorry sir, and you too,  I’m sorry,” dengusnya kasar  sambil matanya memandang Aidil lalu tangannya menarik tangan Julia meninggalkan mereka di situ.
----
Memalukan betul apabila dia mengingati saat  pergaduhan dia dengan lelaki yang bernama Aidil di dewan kuliah tadi. Entah mengapa, ego lelaki itu turut mengheretnya melayani egonya pula. lantas perbalahan yang sepatutnya tidak terjadi sebaliknya menjadi sangat lama.
“hai Inn, kenapa termenung-termenung ni?” Sapa Taufik ketika melihat Intan keseorangan di cafeteria itu.
“oh, taufik, kak sophia! Dudukla,” balas Intan.
“you ni, dengan taufik you tak panggil abang pula,” tanya sophia tidak puas hati. Mereka berdua mengambil tempat duduk di tempat Intan.
“dia tak kasi panggil abanglah kak. Lagipun dia bahasakan kau-aku aje dengan Inn ni,”jawab Inn sambil tersengih. Taufik pula hanya tersenyum mendengar jawapan Intan. Memang benar dia tidak mahu intan memanggilnya abang. Tak rocklah!
“ada-ada je you ni. Mana Julia?” soal Sophia lagi.
“dia ada kelas.”
“intan, aku dengar tadi kau gaduh dengan Aidil ye?”
Intan yang sedang minum air, terus tersedak. Wajahnya menggambarkan rasa terkejut. Bagaimana taufik tahu? Kalau taufik tahu tentu Sophia juga tahu. Tentunya teman-teman mereka yang lain juga tahu.
“betullah tu sayang. Kalau tak, takkanlah sampai tersedak,” balas Sophia sambil tersenyum.
“ye. Tapi dia yang salah. Pintu masuk yang dia nak keluar siapa suruh. Lepas tu bila Inn minta maaf, dia nak marah-marah lagi. Mana Inn tak bengang kak. Akak tau tak, dia jugaklah yang langgar Inn semalam masa kita nak balik tu,” jelas Intan.
“I tau. Lepas balik tu, I tanya taufik. Dia memang belajar sini. Pelajar tahun akhir tapi course tak sama dengan kita orang and I tak rapat sangat dan dah lama tak jumpa dengan dia. Taufik kenallah dia .sebab tulah I tak berapa kenal dia cuma rasa macam familiar je.”
“macam mana akak dan Taufik tahu?”
“tadi kitaorang jumpa Dr. Anis pasal tesis. Dia pun ada. aku tengok muka dia macam nak telan orang je, aku pun tanyalah kenapa.”
Intan hanya mendengar apa yang diceritakan oleh taufik sambil mengangguk-angguk.
“dia tu baik sebenarnya intan. Cuma ada masalah dengan tesis dia lately ni. Tu yang angin semacam tu,” jelas Taufik. Intan mencebikkan bibirnya. Sebab mahu menyokong Aidil? dia tidak ambil pusing. Biarlah apa yang ingin diperkatakan Taufik tentang Aidil. dia sudah punya persepsi buruk tentang lelaki itu. Selagi Aidil tidak memohon maaf, jangan harap dia ingin berbaik-baik dengannya.
“err.. subjek dr.anuar susah tak? Nanti exam Inn mula dengan paper dia,” intan menukar tajuk perbualan mereka.
“Dr.Anuar? subjek apa ya sayang?” Sophia bertanya kepada Taufik pula.
“ODE ke? Ordinary differential Equation?”
Intan mengangguk.
“well, kalau ODE kau kenalah study banyak sikit. I mean, do a lot of exercises and past year. insyaAllah, you can score,” jelas Taufik diikuti dengan anggukan dari Sophia. Taufik bangun. perutnya sudah berkeroncong. Dia mahu mencari sesuatu untuk dimakan.
“dekat mana nak cari past year?” soal Intan lagi. Dia lupa tentang soalan-soalan tahun lepas.
“dekat library pun ada. or you can download from our official website. Ada juga. I punya ODE dah sedekah pada orang. Dah tak ingat dah siapa. You ada, Fik?” soal Sophia pada Taufik sebaik sahaja Taufik datang semula kepada mereka dengan dua pinggan nasi ayam di tangan.
“ada apa sayang? Ni nasi ayam untuk you. You nak air apa?” soal Taufik pada Sophia.
“pasal past year ODE, you ada tak?”
Taufik menggeleng.
“nak air apa?” soal Taufik lagi.
“I ada beli air ni tadi. Nescafe untuk you, nah!” kata Sophia, menjawab pertanyaan Taufik lalu menyerahkan air tin Nescafe untuknya. Taufik menyambutnya. Mereka berbalas-balas senyuman.
Intan hanya tersenyum memandang gelagat mereka berdua. Sangat memahami antara satu sama lain. Alangkah bahagianya dia, jika dia dan pasangannya juga seperti mereka.
Intan, sekarang bukan masanya untuk bercinta! Dia mengingatkan diri sendiri. Namun senyuman itu tidak mampu dia hapuskan. Biarlah, itu lumrah manusia. Merasai kebahagiaan, mempunyai anganan untuk hidup bersama orang yang dicintai.
“kau ni kenapa senyum-senyum ni?” soalan Taufik yang tiba-tiba mematikan senyuman Intan.
“tak ada apa-apa,” balasnya. Namun sekali lagi dia tidak dapat menyembunyikan senyum di wajahnya.
“sayang, tu Aidil kan?” sOphia bersuara. Sudu di tangannya diletakkan di pinggan. Air milo dicapai lalu dihirup seteguk.
Taufik mengangguk. intan pantas melontarkan pandangannya ke arah yang sedang dilihat oleh Taufik dan Sophia. Ya, memang Aidil si kacamata hitam itu!
“AIDIL!!!”laungan Taufik menambahkan riak cemas diwajah Intan. Dia segera menghabiskan nasi kerabunya.
“you ni, kenapa panggil Aidil? Tengok Intan dah gelabah,” bisik Sophia ke telinga taufik. Walaupun perlahan Intan masih lagi dapat mendengarnya.
“alamak, tapi I nak tanya dia pasal tesislah sayang,” balas Taufik. Dia menepuk dahinya sendiri.  Salahnya kerana terlupa tentang perbalahan intan dan aidil pagi tadi. Tetapi sudah terlambat apabila Aidil sudah menghampiri mereka.
Intan segera bangun sebelum egonya bermaharajalela semula.
“hei budak kampung!” panggil Aidil dengan nada yang amat menjengkelkan sekali.
Intan berhenti melangkah. Panggilan itu membuatkan hatinya panas.  Belum ada yang pernah memanggilnya begitu.
“kau….!”

Saturday, December 19, 2009

i'm back!!

2 bunga-bunga cOmeL
yeay!!
penantian berakhir.. haha.. rindukan blog macam rindu pakwe.. haha

salam maalhijrah untuk sume.. =p

well.. just dropping by.. jumpa lgi nt.. (seminggu lgi..)

papai~

Saturday, November 21, 2009

yesterday marath0n~

3 bunga-bunga cOmeL
salam...


dis might be my last entry f0r this m0nth.. the h0lidays are began 0redy and im still stuck in here waiting f0r t0nite.. a TRIP... heee


that's n0t ab0ut it..here c0mes the st0ry f0r yesterday..


after basuh sume baju2 n sidai kt ampaian bl0k d (jauh ye tempat tu..huhu), aku marath0n melayan cte kt lappy ni..(after sedut dr hard disk kak ile..) starting with ella echanted, and then perfect gateway. n sekali lg aku marath0n mengangkat baju kt ampaian.. HUJAN!! huhu


ar0und 5.30.. brat pitt (bukan nama sebenar) pun smpai setelah hampir setgh jam aku tgu..tp xpe..b0leh tgk 2012..yeay...yeay... haha =p


bile dlm kete aku dikhabarkan: 2012 fully booked kt sume tempat.. tr0picana, mid valey..(aku xtaula bape bnyk tempat die try..) wala0pun time tu baru 10 am.. kecewa.. =(


xpela. layan je..


bef0re tgk wyg, teman die sh0pping.. terpaksala mengek0q je... 0wh.. lelaki pun sh0pping gak ye. dr satu kedai ke satu kedai die masuk..sampai maghrib, kit0rg g s0lat lu n die masih lg blum ade yg berkenan di hati..pastu pg room. cari hadiah untuk member die kawen.. + aku dpt playing cards sekali..yeay! hahaha.. bleh men kat langkawi nanti.. pastu g zara la apa lagi tah... n perut aku mula memainkan lagu r0ck kapak xaman 70-an dulu..(yeke?) lapa2... biasalah.perut aku kn 0n time makan.. wakaka..


at last.. die beli baju kt zara.. siap ng t0pi sekali..pergh...smngt2...


pastu kit0rg bergegas pg amik tiket.. n beli mknan sekali.. aku belasah mcD .. quarter p0under lagi. fav aku..bile masuk panggung, dah x tgu gelap da.. aku belasah terus..kang die da masuk angin, xsdap duduk plak..huhuhu


10 minit kemudian bermulalah m0vienye.., ASTR0 B0Y... 


yup..tulah mvie yg aku tgk semalam.. n0t bad la.. tp aku teringt cite bi0-nik.. sbb cte astr0 b0y ni pun, bapak die wt r0b0t anak die gak.. layan.. nasib baik aku x tertd0.. ade gak r part yg t0uching2..seingat aku ni la first m0vie cap cart00n yg aku tgk kt panggung.. well, aku xnk cte lebih..kang k0rg x surprise kan..heehe..s0 k0rg tgk la sendiri. 


baliknye..singgah mkn kt ali cafe. aku bantai mee latna plak.. hahaha... memang tembam r.. (bak kata 0rg tu).. 


bile da sampai bilik, terus rasmikan kad tu ng jig. maen speed. sbb dua 0rg je.. n aku menang. 2-0.. haha.. susah 00 nak kalahkan jig.. die men psik0..haha


pastu.. s0lat n sambung tgk mvie kt lappy plak.. '


cite SKRIP 7707.. tema:tgk beramai2 n jerit bersama2..haha.. tp xde r seram mana pun..lawak pun ade gak.. tah pape tah.. bg aku xbape best sgt r..huu


pastu sambung plak ng cte talentime. mula2 nk tgk cte hantu lg. tp yg ade, terlebih hantu plak. hantu jeruk pikuk. amende tah tajuk die.. huuuuuu...xsanggup da.. antu up sket dr cte td tu xpe. ni cte tu...hmmm.. tgu siang 0k..haha


tp suku cte talentime tu aku da belayar ke alam mimpi. hee =p


n n0w im in fr0nt of my lappy, writing dis new entry..(tp bile k0rg bce ni, maybe aku tgh wt mende lain.. =p)


well hari ni, kena kemas barang2.. since aku nk balik terus, s0 kna r bawak barang untuk sebulan jugak..


kla..perut aku skrg pun dah semacam je rasa,..(die memang 0N TIME.. huhu)..lapa2..


see ya..


LANGKAWI, here we c0me..


d0nt miss me.. =p


n happy h0lidays~
**aku suke biru ni..cntik!







Friday, November 20, 2009

sekali2 layan n0vel~

4 bunga-bunga cOmeL
hari ni hari ke2 selepas aku merdeka dari kertas2 s0alan exam...


pagi2, aku sudah turun ke c0urt v0lley. sepatutnya ade selecti0n f0r girls team. tp 0rg yg turun pun same je.. nk berlatih digging, guy pun ramai. sian plak d0rg da turun tp xdpt men..then aku pk, xpe r. f0r the first time tgk team w0rk n indivual skill. s0 td pagi after tw0 games mix then we pr0ceed t0 girl vs guy. byk lagi improvement yg kena buat.. yes. 0f c0s! 


thanx to kak azma yang sudi berk0ngsi pengalaman n te0ri die pasal v0lley selama ni.. byk gak aku belajar dr die.. tahnx sis.


berbalik kepada cite aku hari ni.. after balik men v0ley, da penat x hengat da! + ng lapar nye xbekfes.(semenjak aku d0k kt 2nd ni ade jadual perut aku perlu diisi. kal0 lmbat mula menggigil..ish2) layan anime yakitate-jiah punya. buat2 r0ti. ape lagi, menaikkan nafsu makn aku..hmmm...tp bersabar jelah sampai lunch tiba.


after lunch aku pun berp0ya2 ng lappy tercinta aku, pastu..entah..tertd0 k0t..


jam pukul 5. cuaca cerah.. tp entah nape, malas plak nk turun main. then aku pun kemas bilik. **rajinnye.. =p


tp yang paling best sekali. dah lama aku tak wt mende ni: bace n0vel!! 


credit to ain.. aku pinjam nvel yg baru die beli.. hee.. thanx.. serius..best gile n0vel tu ain. x rugi beli.. memang aku terbang sekali sekala r.. sekali2 tu rasa berdebar-debar.. seperti biasa Aisha s0fea memang sll wt aku jd her0in dlm nvel die..**ni mesti kena kutuk jiwang nih!haha* 


yang sebenarnya... karya aisya s0fea..
best. aku rek0men k0rg tuk beli n baca. at least bace r. hmm.. untuk sape2 yg suka malay luv st0ry r.. xnk cte byk.. nt x  surprise la kan.. hee..

Wednesday, November 18, 2009

extend??? oh tidak~

5 bunga-bunga cOmeL
well..u cant just run away rite???
sejauh mana pun aku pg, it keeps following me.. yes.. the pr0lems are still there until i face it!


hari ni dah abes exam.. i shud be happy. yes.. i do. even though d last paper was quite hard. tapi bile je kawan aku bercerita pasal courses subject for next sem, aku gelabah.. sbb aku tau mende ni pasti akan dtg jugak..


9 jam kredit subject math memg agak berat. + subjek yg ditawarkan sumenye susah2.. m0re too budak pure math punye c0urses.. + this is my last sem... +yang ditawarkan plak kebanyakkannya clash ng satu subject edu yang mmg wajib aku amek.. masalahnye memg aku xde byk pilihan...


tiba-tiba s0mething berlegar2 kt kepala aku.. ade ura2 mengatakan yang p0sting for new teachers akan dibekukan. starting with my batch! is that f0r real??


dan mende ni menyebabkan aku terfikir: amik je sume math yg susah tu n dpt result xseberapa, or extend! memandangkan kal0 grad p0n xleh p0sting... 


waaaa~
macam mana ni? 
kalau aku amik sume subjek yg susah tu,  b0leh ke aku sk0r?
aku b0leh je nak sedap kan hati: amik je tina,..yakin dgn diri sendiri.. mesti b0leh  wt punye. dulu pun pernah je amik byk math kan...


tapi tu xcukup nak menaikkan sifat 0ptimis aku..huhu
what shud i do? 0r at least make me think dat i shud accept dis challenge... pls help me...


aku yg sedang dalam kegusaran,
-tina

Monday, November 16, 2009

sy maju ke depan~

3 bunga-bunga cOmeL
"I'm Moving On" by rascal flatts


I've dealt with my ghosts and I've faced all my demons
Finally content with a past I regret
I've found you find strength in your moments of weakness
For once I'm at peace with myself
I've been burdened with blame, trapped in the past for too long
I'm movin' on


I've lived in this place and I know all the faces
Each one is different but they're always the same
They mean me no harm but it's time that I face it
They'll never allow me to change
But I never dreamed home would end up where I don't belong
I'm movin' on


I'm movin' on
At last I can see life has been patiently waiting for me
And I know there's no guarantees, but I'm not alone
There comes a time in everyone's life
When all you can see are the years passing by
And I have made up my mind that those days are gone


I sold what I could and packed what I couldn't
Stopped to fill up on my way out of town
I've loved like I should but lived like I shouldn't
I had to lose everything to find out
Maybe forgiveness will find me somewhere down this road
I'm movin' on


I'm movin' on
I'm movin' on
 click here to download dis song.
**huhu.. rascal  flatts ni penah putus cinta ke?hahaha
but i like dis s0ng + suit me very much.. I'M M0VING 0N! dats wut i d0 rite n0w... i f0und the f0rgiveness.. i f0rgive myself.


'I've been burdened with blame, trapped in the past for too long'
i blamed myself and yes, i was trapped in the past for too long.. sepatutnye dr dulu2 lagi  aH m0ving 0n. live the life t0 the max!!=p


I have made up my mind that those days are gone
so pada sape2 yang masih lagi terperangkap dgn kenangan lama,... just m0ve 0n... n 0f c0s, st0p blaming urself k.. kalau betul pun thats ur faults, d0 cerrect it n d0nt repeat the same mistake ever again.. hee


At last I can see life has been patiently waiting for me
And I know there's no guarantees, but I'm not alone
betulla.. wal0pun xde guarantee ape yg kte akan hadapi in the future tapi percayalah Allah dah aturkan yg terbaik untuk kita + we will never be al0ne..Allah sentiasa ada untuk kita luahkan rasa kta..n 0fc0s.. kawan2, family.. they are always be with us~

dats all f0r n0w... g0t last paper t0m0rr0w..wish me luck..
CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...