Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Monday, May 31, 2010

.d0a untuk mereka.

1 bunga-bunga cOmeL
'Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu,
Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu,
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu,Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.
Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun...
Kerana Kasih sayangALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya. .'

berita hari ni ttg bot misi kemanusiaan gaza kena serang ng israel.. huhu.. sem0ga Allah membantu mereka..

update pasal kes ni b0leh di bace di sini.
kemudian aku terbaca pasal khutbah jumaat kt sini membuatkan aku insaf.. apelah nk dibandingkan ujian aku yg kecik ni dgn ujian yang ALLAH berikan pada umat islam kt palestin sana.. subhanallah...

sem0ga allah selamatkan mereka,.sem0ga allah selamatkan umat islam di seluruh dunia...


Ya Allah, bantulah mereka dan janganlah Engkau menolong musuh melawan mereka.

Ya Allah, berilah mereka (cara membuat) makar untuk menghadapi musuh-musuhnya dan janganlah Engkau memberi makar kepada mereka.

Ya Allah, tepatkanlah bidikan mereka dan kukuhkanlah kaki-kaki mereka serta berilah taufiq-Mu pada setiap langkah mereka.

Ya Allah, satukanlah ... See Morebarisan mereka dan kumpulkanlah segala upaya mereka.

Ya Allah, jadikanlah jihad mereka di jalan-Mu dan janganlah haramkan pahala jihad mereka atas kami.

Ya Allah, tolonglah kaum muslimin yang dizalimi di palestin dan semua tempat.

Ya Allah, tolonglah mereka (kaum muslimin) dan perbaikilah hubungan mereka.

Ya Allah, binasakanlah Amerika,rejim israel dan sekutunya yang zalim, goncangkanlah dan hancurkan mereka.

Ya Allah, cerai beraikan barisan mereka dan luluh lantakkan kalimat mereka.

Ya Allah, janganlah Engkau memberikan kedudukani yang baik bagi mereka di muka bumi ini.

Ya Allah, lemparkanlah rasa takut dalam hati-hati mereka.

Ya Allah, hitunglah jumlah mereka, bunuhlah mereka dan jangan sisakan seorang pun dari mereka
amin..

(diambil dr nip0ng..)

Saturday, May 29, 2010

28 mei.

0 bunga-bunga cOmeL
salam..

s0metime u shud appreciate m0re 0n pe0ple ar0und you. c0z they als0 can make u happy in many different ways rather than h0ping f0r s0mething that imp0ssible to be done. trust me!=p



28 mei 2010.


full day pack with activities. s0 much fun n tired 0f c0s..=p


pagi:maen v0li sampai lebam!hahaha.. best giler!at least best sket lg dr men v0li mnggu lepas n 2mingu lepas. sume 0rg cm xbermaya je..0r mybe aku je k0t yg x bermaya bfre dis. s0 bile ade 0rg baru ni, smngt die lain. persaingan tu lain..(xtaulah kalau aku je yg best..harap2 yg len p0n best)tp mmg bestlah!sh0rt die sgt cntik!!haha..


tp satu je.aku rasa aku received b0la spike sekali je..xbpe puas ah..


tgh hari:k0n0n2 nk g melantak r0ti cni turun temurun tu..sekali dah abes plak..huhuh... s0 kit0rg g lunch terus kt pantai dalam.


ptg lepas zhr:teman izzah merayau2 dlm mph mid n b0rders garden carik nvel 'the last s0ng' by nicholas sparks.(0h manusia sgt rmai. macam semut!) tp xde...huu~ cian zaza.=p


pas asar:dah ade kt k0lej. terb0ngkang td0...penat sgt!huu sampaila ade s0rg 'incik cute' ni k0l aku...k0n0n nk kac0 aku tid0 la..hahaha.. die dah bantai td0 lg lame..si0t jer.=p tp time tu mmg dah jaga p0n.. xsmyg lg.. ish!(ni jgn tiru k..)


pas mgrib:siap2 plak nk g tr0picana. tgk m0vie! yeay! prince 0f persia sgt best.



haaa... bercerita ttg prince 0f persia ni, aku paling suke die punya m0ral values. pasal br0therh00d. sgt terharu!mmg unexpected ah n full 0f surprises. s0 pada sape yg bel0m tgk, sila2 la g tgk.. aku rasa xnyesal k0t.. n grafik die p0n n0t bad gak ah..her0 p0n HENSEM! hahaha


pas m0vie, g minum2 kt m0sin. tula pertama kali pg. ingtkan muhsin ke m0hsin ke... rupanye m0sin je.hahhaa


k0l 1 suku cmtu baru la sampai k0lej..semyg2 n td0..


thanx sume untuk smlm.. best sgt.. puas hati!=)


p/s: did i ask u to stop hurting urself?hahha..just talking to myself..

 aku semakin menerima takdir yg Allah tetapkan untuk aku..
dalam diam, aku mencari hikmah dalam setiap ape yg berlaku pada aku akhir-akhir ni..

tentu k0rg pun tau kan?
selangkah kita kepadaNYa seribu langkah Dia kepada kita...
once again:ALLAH always know the best f0r us...=p

Thursday, May 27, 2010

.pasrah.

2 bunga-bunga cOmeL
salam

kadang2...kite bukan xboleh terima kenyataan. tapi SUSAH...

kite bukan xtau, ade hikmahnya...

kite bukan xtau, Allah merancang sesuatu yang baek untuk kita..

s0metime...

kita cuma susah nk terima...


dan itulah yang aku sedang buat skrg.. try to accept the fact that hurts me of cos and when thinking of what my parent g0nna feel when their d0ughter have to 'add' one more sem...ohh!! dat makes me sick even m0re!huhu...

itulah.. ujian Allah.. DIA lebih tahu segalanya...

Tuesday, May 25, 2010

LM:day 17 (sauna)

0 bunga-bunga cOmeL
salam..

hari2 rasa mcm duk dlm sauna.. aku xyah j0g, peluh dah mencurah2..huhu.. sihat x?

es0k nk g derma darah. harap2 lepas lah untuk kali..

hari ni kat skul, aku berjaya hasilkan 3 lagi artworks..(cn i call them artworks?) tp xleh nk transfer. s0 next time la aku masukkan dlm blog.

ape lg yer?

hmm...haa. aku pernah ckp aku sedang w0rking on a projek.. buat msa skrg nih, aku biarkan dlu pr0jek tu terbengkalai.. c0z s0metime u need a reas0n to do something.n now im searching for the best reason to keep working on dat project..=p

+ nk wt pun kena ade mood n rasa ingin nk wt..well, kata dgn penuh kasih syg.. xckup kasih syg, xleh la nk proceed.hihi...

tu jela kot..

sem0ga hari2 yg kita semua lalui ceria2 belaka.. =p

salam..

Monday, May 24, 2010

LM:day 16 (sketching n blue skyline)

5 bunga-bunga cOmeL


salam..

hari ni f0rm start exam.maksudnye: MAKSUDNYE?? xyah masuk kelas n ngajar f0r two weeks! sehari pun aku dah garu kepala xtau nak wt ape. b0san giler duduk kt bilik guru tgk cikgu lalu lalang..kang aku bawak lptp g lepak sana, bukak DUNIAku ni, mmg berada kt dunia aku la..hihi..

tp aku rsa hari ni, aku mmg masuk kt dunia aku pun.. haa... nila aku buat seharian  kt sek0lah.(t0lak masuk kelas ganti n jaga exam.)


 wait2... i start with the first sketch dlu..hee..
you choose which one do u like k?
=p

 
1)first try..awal pg..
tmpt: kelas 4a2 kot (tgh jaga exam.hihi)

 
2) cubaan kedua
err.. ni aku x bape berkenan ng c0mbination c0l0r die..

 
3)cubaan ke3
mcm ice cream plak!hehe

 
4)cubaan ke4
aku stress mOre on red color. since our jersey is in red n black colors.
hehe.. i like the word dream team there.. nice!
(puji diri sndri.. xksah la kan? aku yg buat.=p jnji happy.)

 
ini spatutnye aku letak dlm entry ini . tp masa tu xdi transfer lg.. btw..
HAPPY BIRTHDAY ABAH!

and last but not least:
 
ini aku rsa paling huduh skali..haha..
c0mbinati0n c0l0r xsesuai...huruf pun x ape nk c0mei..=p

korang rasa ape la sbbnye aku rajin plak nk c0l0r2 mende2 ni.. hmm.. skrg dah jadi ckgu. marker ade macam2 c0l0r.. tgn plak xleh d0k diam. tmbah plak b0san tahap dewa..jadi di atas itu lah hasilnya..hihi

haaa.. lg satu..

masa balik skul td.. time2 lapa ni, tetiba adelah sebijik skyline warna biru lalu sebelah! pegh!!!terpegun aku!teruja! dan semua perkataan n perbuatan yg sewaktu dgnnya..tp.....

ni je yg sempat aku snap..

                                                   
sempat amek dr jauh je. ;(

                                                   
ni amek masa die buat u turn.. tp sempat amek gamabr b0nt0t die jer..
huhu...

but the thing is: aku suke kete ni sbb die warna biru ke sbb die skyline??
>>till now i still think of it.=p

tujelah tuk hari ni..hihi

p/s: kenapa kte perlu buat s0mething untuk 0rg yg x hargainya sedangkan kalau kte buat mende yg same untuk 0rang lain, dat thing will be accepted differently.. s0 kesimpulannya.. buatla sesuatu untuk 0rg yg akan hargai apa yg anda buat tu..=p

Sunday, May 23, 2010

a thousand miles...

0 bunga-bunga cOmeL
"A Thousand Miles"


Making my way downtown

Walking fast

Faces pass

And I'm home bound



Staring blankly ahead

Just making my way

Making a way

Through the crowd



And I need you

And I miss you

And now I wonder....



If I could fall

Into the sky

Do you think time

Would pass me by

'Cause you know I'd walk

A thousand miles

If I could

Just see you

Tonight



It's always times like these

When I think of you

And I wonder

If you ever

Think of me



'Cause everything's so wrong

And I don't belong

Living in your

Precious memories



'Cause I need you

And I miss you

And now I wonder....



If I could fall

Into the sky

Do you think time

Would pass me by

'Cause you know I'd walk

A thousand miles

If I could

Just see you

Tonight



And I, I

Don't want to let you know

I, I

Drown in your memory

I, I

Don't want to let this go

I, I

Don't....



Making my way downtown

Walking fast

Faces pass

And I'm home bound



Staring blankly ahead

Just making my way

Making a way

Through the crowd



And I still need you

And I still miss you

And now I wonder....



If I could fall

Into the sky

Do you think time

Would pass us by

'Cause you know I'd walk

A thousand miles

If I could

Just see you...



If I could fall

Into the sky

Do you think time

Would pass me by

'Cause you know I'd walk

A thousand miles

If I could

Just hold you

If I could

Just see you

Tonight


a thousand miles...

2 bunga-bunga cOmeL
"A Thousand Miles"


Making my way downtown

Walking fast

Faces pass

And I'm home bound



Staring blankly ahead

Just making my way

Making a way

Through the crowd



And I need you

And I miss you

And now I wonder....



If I could fall

Into the sky

Do you think time

Would pass me by

'Cause you know I'd walk

A thousand miles

If I could

Just see you

Tonight



It's always times like these

When I think of you

And I wonder

If you ever

Think of me



'Cause everything's so wrong

And I don't belong

Living in your

Precious memories



'Cause I need you

And I miss you

And now I wonder....



If I could fall

Into the sky

Do you think time

Would pass me by

'Cause you know I'd walk

A thousand miles

If I could

Just see you

Tonight



And I, I

Don't want to let you know

I, I

Drown in your memory

I, I

Don't want to let this go

I, I

Don't....



Making my way downtown

Walking fast

Faces pass

And I'm home bound



Staring blankly ahead

Just making my way

Making a way

Through the crowd



And I still need you

And I still miss you

And now I wonder....



If I could fall

Into the sky

Do you think time

Would pass us by

'Cause you know I'd walk

A thousand miles

If I could

Just see you...



If I could fall

Into the sky

Do you think time

Would pass me by

'Cause you know I'd walk

A thousand miles

If I could

Just hold you

If I could

Just see you

Tonight

slmt hari lahir abah..

0 bunga-bunga cOmeL
selamat hari  lahir abah...

sem0ga panjg umur dan diberkati Allah selalu...

tie syg abah.. mmmuah!

Thursday, May 20, 2010

LM:day 14 (evaluation)

0 bunga-bunga cOmeL
salam...

ehehe.. hari  ni pg sk0lah sgt best..happy2..syukur alhamdulillah.. sume berjalan mengikut perancangan.

act,hari ni lec dtg wt 0bservati0n.. cuak la gak.. dah la first experiment ng anak2 murid aku tu..

thanx dr. Roza.. die sgt baek..understanding n sp0rting.=p

es0k ade revisi0n class..nk wt cne ey less0n plan?hmm... ke tak yah buat?hehe

i think dats all f0r n0w..

ksimpulannya, hari ni m0de happy jer.. syukur pada Allah.. sm0ga happy ni berkekalan..=)

Wednesday, May 19, 2010

LM:day 13 (i miss me)

2 bunga-bunga cOmeL
salam..

u n0e what.. i miss ME.. really! my 'happy go lucky tina'.. funky entries.. hahaha...  


es0k, lec nk dtg evaluate..harap2 sume berjalan lancar..amin..

nk g dinner...lapar..

may GOD bless us always..=p

Tuesday, May 18, 2010

how many months do you need..?

2 bunga-bunga cOmeL



salam..

actually for some reason, it's good to have twice same experiences and it's good to learn math..

haha..

here the things..


so i need 3 m0nth..now 1 month and a half already..so 1 and a half left.. haha.. c0ming soon..

see..

math is interesting rite?hahaha...  

Monday, May 17, 2010

.sy jatuh terduduk.

8 bunga-bunga cOmeL
post ini bakal menyayat hati...

bukan pasal cintan-cintun merepek kerepek nih... cinta manusia xkekal mana pun.. dtg n pg sekelip mata..kdg2 dibuat mainan.. dan 0rg2 yg jujur n naif cm aku ni jugak yg terpedaya... jadi pada sume lelaki dan p0mpuan kt luar sana, kalau k0rg nk maen2kan perasaan 0rg laen, mmg k0rng BANGANG! pls la... (jd pada yang bukan macam ni jgn nk terasa bangang plak.)

mr brat pitt rasyid ckp "tina ni x mature lagi.. dah penah kena pun still xleh handle..u have gone thrue dis bfre...."

oh GOD.. kalaula f0rgetting tu satu mende yg senang. kn HEAVEN! tp mende2 pelajaran snang plak nk lupa..hah!ni x heaven.. bahaya 0k! =p

dah2..enuf!

hari ni dpt berita yang paling menakutkan...smpai membuatkan aku rasa jatuh terduduk n susah nak bangun lagi dah...i repeat ye..jatuh terduduk n susah nk bangun lagi dah .(bukan c0py paste.)

 tp sebenarnye 2 hari lepas lg dah tau..still leh c0ntr0l lg... tp hari ni mmg dah xdpt dah...

'kadang2 kita sll tertanya2 kenapa mcm ni?kenapa x mcm ni? sampai kita terlupa Allah jugaklah yang paling mengetahui apa yang terbaik untuk kita.. jgn putus asa dengan rahmat Allah sebab semua yang terjadi tu ade hikmahnya.. '

td bile aku sedih, ade jugak 0rg2 yg amek berat.. time kasih...mmg aku perlukan s0k0ngan skrg..

n paling menyayat hati skali bile ade kwan aku sanggupla k0l aku semata2 nk dgr aku ngis... biar lepas sume sedey aku tu... die siap nyanyi kt aku lagi wal0pun ng suara sumbang die tu... makin laju la aku nges, terharu dgn kesungguhan die..time kasih la kawan...

taun depan mungkin aku akn men v0lley sukmum lgi..

tp ape2 pun aku berserah pada Allah.. aku dah  try semampu yg aku b0leh...kalau yg terbaek untuk aku adlah sambung lg next sem, aku redha... n kalau pun takdir tuhan menetapkan yg aku akan lepas... aku redha..sbb aku percaya yang Allah lebih tahu segalanya tentang masa depan aku...

aku tetap berdoa.. smga aku dpt tunaikan impian mak abah aku secepat mungkin..

cuma skrg, aku harap sgt agar aku dikuatkan iman, ditabahkan hati... dan dijauhkan dr segala bisikan2 jahat yang mula mencuit2... ceh,..pergi kamu sume dr sni..jgn dtg dekat!!

k0rg d0a2kan lah yg terbaek untuk aku.... mana tau d0a2 kalian sume dimakbulkan Allah...

sekian sahaja luahan hati sy...

Sunday, May 16, 2010

.selamat hari guru!

0 bunga-bunga cOmeL
salam..

selamat hari guru buat semua guru2 di seluruh dunia.. terutamanya guru2 aku masa kt tadika kemas,SK Merbok (Pusat), pafa, SMK sultanah asma, SMS pokok sena, KMPP, and UM.

buat cikgu rahmat,
cikgu math masa aku darjah 5.. 
yang membuka mataku untuk menyukai subjek math..
he is my fav teacher..

cikgu mahathir,
ckgu math masa sk0la rendah jugak.
aku pernah jumpa beliau masa pg kenduri kawen kawan abg aku..
bila nmpak beliau, aku pun tegur..
tp disebabkan beliau cikgu laki, aku pun xtau nk tegur cne.. kalau p0mpuan leh la salam cium tgn kan..
seb bek beliau n0tice aku..
bile be liaumula tya pasal aku belaja kt mane, sume2...aku da sebak dah..
air mata dah nk bergenang... bile nk jawab s0alan beliau, aku tahan suara aku..kang perasan plak aku tgh sebak..hee

ustazah masa kt saina,

cikgu fauziah. cikgu fizik, saina.

cikgu kartini, warden asrama, saina

lec math f4 msa kt kmpp...alamak, muka ingt. nama plak lupa..huu

n semua cikgu2 aku.. time kasih byk2...


imbas kembali lebih sedekad yg lalu...
curik kapur kt skul, blik umah men cikgu2 dlm blik.. tutup pintu n tulis guna kapur kt pintu.. pastu kena marah ng mak sbb nt seluar abah k0t0r kena bekas kapur kt pintu tu...
bile cikgu tya nk jadi ape, sy pun bgun n ckp dgn penuh bangganya "cita-cita sy nk jd cikgu, ckgu!'
bile makin besar n terdedah ng dunia, cita2 nk jd ckgu mula pudar...bile kena isi f0rm yg ade c0lumn kena tulis, 3 cita-cita, pertama aku tulis: pelukis, 2 penyiasat, 3 baru cikgu.
bile masuk sk0lah menengah, sll tgk csi.. mula ubah minat..(maklumla tgh dlm pr0ses mencari identiti dri.)
bila 0rg tya, nk jadi ape? aku jawab dgn penuh bangganya "ahli f0rensik". mak aku pun s0k0ng.. siap gurau2 lagi ckp nt kena td0 ng mayat la ape la..
tapi...
bile abes mtrik, nk plih c0urse, tiba2 aku pilih sains dgn pendidikan um as my first choice.. sbb?
pertama:aku nk masuk um.
kedua:sbb aku bajet xdpt. (aku letak chem eng, ukm as 2nd choice)
sekali.....
dpt pulak... s0 pr0ceed jelah..bukan nk berserah.. tp mesti ade sbb kenapa ALLAH bukak kan hati aku pilih c0urse ni dlu..
sekarang..
dah 4 tahun belaja..nk menyesal?
0h tidak. aku x menyesal.. sbb aku percaya pada ketentuanNya..
cuma..aku berdoa sm0ga aku dpt bertahan dlm memikul tanggungjawab ini..aminn,..

jadi kepada seluruh kawan2 aku di luar sana yang sedang berLM skrg.. be str0ng 0k.. n all the best.. mybe s0metime if  u feel that dis is n0t the best 0pti0n dat u hv chose.. remember, ALLAH always know the best for us.. d0a banyak2 k.. =))

Saturday, May 15, 2010

.saje suke2.

2 bunga-bunga cOmeL
salam..

hari yg sangt bOsan...

shud i or shudnt i f0rget the past n mOve on? or just mOve On n keep the past as Of One of the best memory ever?

tp ade satu berita baik. cuti sek0lah 2 minggu nt, seminggu tu xde bengkel.jd leh balik umah..yeay!!! sabarnye nk balik..

bile resah..ingt saat indah...
bile rindu.. nyanyikn laguku..
sehari kurasa bagaikan setahun..
menanti kiranya 0h bahagia..
(lirik ni sy belasah je...xtau nk tulis ape..haa...lg 1.)

bila aku sudah tiada..
ingt semua laguku..
jgn ditangis selalu..
mungkin ini sementara..
bile jumpa pegantiku, jgn dilupakan aku...

hidup tidak selalunya indah..
langit xselalu cerah...
suram malam tak berbintang....
itulah lukisan alam..
begitu aturan tuhan..

andailah masa ni b0leh diulang...i n0e wut to do..(berangan!)

n0w, im w0rking on a pr0ject..pr0jek sdn bhd.bukan mOney-making pr0ject la.haha..h0pefully menjdi.. dibuat ng pnuh kasih syg ni...

hmmm...ape lg ye??

td pagi,  jd pengiring budak2 assunta ke smk la salle pj. ade talk breast cancer, men care..nt la aku cte pasal ni..hhee..k la.. nk makan weatameal cicah air teh.hahaha

fifi,
just w0ndering...
d0 u still read my bl0g?
...
i n0e 0ne day u will miss me...
(haha..berangan lagi..-.-! mengong~)

adi0s.. =)

p/s: aQ x Tngu SmpaI 1000 Tahun..Aq BUkan IMran Ajmain.. like die punye kerepek2..hee well..aku pun bukan imran ajmain k0t.. penantian itu satu pennyiksaan..heheh

Thursday, May 13, 2010

LM:day 7

2 bunga-bunga cOmeL



salam..

yeay2!! nt abangda aku nak dtg kl dgn trak tentera die..hehe..leh isi barang byk2.. settle satu mende..=p kalau die dtg n balik hari jumaat, mmg aku nk ik0t!hehe..da lame x balik umah.. rindu aiman n atif. mak ng abah jugak..


skul t0day??
hmmm..semngt2 wt abm hari ni, sekali ade reharsal hari anugerah cemerlang...budak2 kelas aku ramai yg xde,keciwa2~
seb bek kelas yg lg satu, ade 0rg.. x sia2 aku wut slide.hee

0keh2..nk wt lesson plan..=p
papai~

fifi,
miss u ..
n lOve u too...
CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...