Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Tuesday, September 29, 2009

::semut emas (v0l 2)

2 bunga-bunga cOmeL
arakian tersebutlah satu kisah semut emas menjadi merpati perak.

dalam perjalanan mencari kehidupannya yang baru, dia cuba menyesuaikan diri. pada mulanya dia merasakan sangat susah. tapi lama kelamaan dia semakin dapat menerima kenyataan.

ada sesekali dia terbang di udara, dia ternampak kuda tempang. saat itu dia pasti akan bersedih hati dengan apa yang pernah terjadi dengan hidupnya dulu. dia menyalahkan dirinya. kalaulah dia tidak pernah berjumpa dengan kuda tempang dulu, mungkin dia tak akan di dera begitu.

dah nasib badan.... semut emas mengeluh... jika dia tidak bertemu dengan kuda tempang maka takdirnya takkan membawa dia kepada peri-peri dan menjadi merpati perak seperti sekarang...

hmmm~

merpati p0n ok. boleh terbang. boleh cari kawan baru.

~to be continue...


click here to read v0l 1

--- raya LaGi v0L 2 ---

0 bunga-bunga cOmeL
saat ni aku k0n0nnye bertungkus lumus menuntut ilmu fortran ng Biha. thanx to Biha n kawannya yang sudi tolong aku..huhuh.. now baru no 1.. ade lg 3 menanti...

zzzzZZZZZZZzzzzz

imbas kembali ...
20 sept
raya pertama

usai solat sunat aidilfitri, aku pulang ke rumah bersama mak... jalan2 exercise kaki.. heee.. kepada mak dan abah serta ahli keluarga aku mohon jutaan kemaafan...

jam baru pkul 11 pg, mata aku dah xtahan. entah kenapa rasa nk baring je.. badan p0n lemah semacam.. macam nak demam p0n ada..

lupa plak...
tahun ni family aku buat nasi beriani... tajaan kakak sulung ku.. dia yang masak.. aku macam biasalah.. tlg sibukkan diri..hee..

aiman comel sangat... pakai baju melayu.. susah betul nk amik gamabr die..duduk x diam..

petang, family kakak ketiga aku pulang beraya di ruah.. awatif p0n c0mel jugak~ die pakai bju yang aku hadiahkan.. tp aku xsempat nk snap gmbar. =(

after asar, kitorang ke rumah tok aku kat sungai petani. 2 kereta..

lepas tu balik rumah...

malam...

tido... raya pertama berlalu dengan keindahan tersendiri...=p



ni sebahagian gmbar yg sempat aku snap..

abah n cucu2nya:awatif n aiman


mak tercinta

kak ya mak n abg may

keluarga kakak

aiman dan papa

zzzzzzzZZZZZZZZZZZZzzzzzzz
kembali ke alam realiti...

f0rtran...blurp2~~...f0rtran~

Sunday, September 27, 2009

--- Raya LaGi_v0L 1 ---

0 bunga-bunga cOmeL
20 sept 2009
1202am
Malam raya
Teratak tercinta di kg belau

Sudah berpuluh2 jam aku tidak menyentuh lappy tercinta ku ini sejak aku pulang 17 sept yang lalu. Gembiranya hati aku hanya tuhan yng tahu.

---imbas kembali 17 sept 9.00pg----

Aku terjaga dari tidur tatkala kak hilal bersiap untuk ke kelas. Mengantuknya! Semalaman aku tidak tidur.hanya selepas subuh baru aku terlelap.. niat di hati ingin saja menyambung tidur yang tidak cukup itu. namun memikirkan yang kami akan bertolak pulang pada pukul 10.30, niatku terbantut. Tetapi entah bagaimana dalam pada aku memikirkan hal itu, aku terlelap jua. Hinggalah pada saat alarm hpku berbunyi. 9.30! 0takku ligat berfikir. Dalam masa yang sama, aku mendpat mesej dr syikin. Dia mahu tidur sebentar kerana keletihan. Memandangkan syikin tuan empunya kereta, jadi aku menyambung bermlas-malasan di atas katil.. kak hilal sudah mahu ke kelas. Kami bersalam-salaman n berpelukan mengucapkan selamat hari rya dan mem0h0n maaf antara satu sama lain.. sesungguhnya aku tidak segan memeluknya kerana aku sudahpun mandi sjak sebelum subuh tadi! Heee..

10.30..
Aku hantar sms pada syikin yang aku sudah siap. Namun balasan darinya sedikit menghampakan aku. dia baru bangun dan memerlukan masa untuk bersiap dan menghabiskan kerja2 mengemas barang yang tergendala sebelum ini. aku yang masih belum hilang mengantuk mengmbil peluang ini untuk td0 lalu kupesan pada syikin agar sms aku andai sudah bersedia untuk bertolak. Kepada Kay jugak telah kukhabarkan yang perjalanan pagi itu tertangguh sementara. Kay jgak pulang bersama-sama aku sykin dan suzila.

Tidur—terjaga—pejam mata—terjaga—msej—belum siap-bangun—online—dan akhirnya syikin memberitahuku yang dia dan suzila sudah siap. Aku tanpa menunggu masa lagi menjerit kegirangan, tp di dalm hati jelah..hee.. aku terus menhantar sms kpd kay. Bersedia untuk bertolak.

1130 am
Parking blok c

Syikin ckp kak ile nk ikut balik.. arghhh.. malu plak aku.. pagi td dah beria salam2 bermaafan,..haha.. tp yg sedikit menhampakan aku, kak ile masih lagi odw pulg ke k0lej . bermakna aku harus menunggu beberapa mnit lg.. sabarlah whai hati..

Beberapa minit kemudian..

Kak ile tiba! Yeay! Aku bersyukur.penantian sudah berakhir. J0m balik!

**m00d kak ile baik betul! Hyper semacam. Best la tu dpt balik awl ..kehkehkeh

Thursday, September 17, 2009

--- saLAM aiDiLfitRi ---

3 bunga-bunga cOmeL

di kesempatan yang ada sekejap cuma ini,

aku ingin mengucapkan selamat hari raya..

maaf untuk semua salah dan silap yang nampak mahupun yang xnampak...

mau balik kg sudah...

i will be off for 1 week.. till then, take cre..

salam..

--------------------balik kampung ---------------

***gembiranye.. d0akan slmt smpai.. =p

p/s: aku bantai je cari kad raye tu,...hee

Wednesday, September 16, 2009

--swEeT Chat-dE fiFa phot0s--

2 bunga-bunga cOmeL


hmmm~ sedapnyer.... nijelah bebrapa gmbar yg sempat aku snap sebelum kamera yg aku bawak telah kehabisan bateri... ish2...

j0m layan~


ni sebelum bukak puasa... ada sudu ng garfu jer

dah penuh dah meja.. hee




with marlini..

mar farah zatil hanim abby

+zuraida syarie faz salwa

kek buffday hasyim

z0i n abby

fzah je satu2 nye manusia yg smpat p0se msa aku snap gmbar ni,.. =p

walaupun mkn x seberapa.. tp yg penting dpt jumpa kwan2 sume... best~ thanx pada dush n nazrin kasi t0mpang maen b0ling.. hee

--- LaST cLaSS ---

2 bunga-bunga cOmeL
ape perasaannye bila terlambat ke kelas n in the same time ada PRESENTATION!

itulah perasaan aku setengah jam yang lalu.. kalau ada kereta, ada motor, boleh jugak pecut.. tapi aku xde kenderaan.. perjalanan terasa jauh semacam je.. dah abes laju dah ni... tiba-tiba di pertengahan jalan, perasaan aku diusik~ ESOK balik~ aku tersenyum.. best2.. terasa ringan je kaki aku melangkah...

akhirnya sampai jugak kelas..

---presentation----

wuhuhu... dah abes.. presentation cm ape je.. mood dah xde.. pasni ade lg satu kelas..sampai 12pm. pastu MERDEKA~~~!! YEAY!!

Tuesday, September 15, 2009

::MK part 2 ::

0 bunga-bunga cOmeL
yeay.. nilah gambar2 yang dijanjikan...

=p








Sunday, September 13, 2009

__de FiFA @ swEEt cHat --

5 bunga-bunga cOmeL
gmbar2 MBoR boleh dilihat dlm blog ain.. huhu...

spt status aku dlm fb, " i almost say NO, but luckily i make it YES." hmm.. kalau xpg, memang aku rasa rugi gak r.. dahlah aku ni jarang involve ng dorang ni.

oklah first thing first.. let me introduce wut de' fifa is.. hee.. mcm skema plak..=p

de fifa= (De 5th Former Association)

dulu masa kt sekolah, kitrg wt club untuk form five batch kitorg. nilah kanak2 ribena masa tu.. macam2 kepala, macam2 perangai.. tapi akhirnya kami tetap satu..

ada yang masih same macam dulu, ada yang berubah sket, ada yang berubah byk.. even aku pun byk berubah...

zZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzz~`~ kembali ke zaman sekolah ~`~

dulu aku xbyk ckp sebyk skrg.. xbyk bergaul ng kawan2 laki.. sbb aku ni pemalu orgnya.. hahaha... + aku salah sorg ajk bdan dkwah sekolah aku.. (huhu.. terlalu dlm mknanya untuk aku gunakan perkataan dakwah disitu..) hee..

sebenarnya sbelum aku masuk saina, aku sekolah p0mpuan.. bila aku tukar ke sekolah cmpur, tah macam mana behavior aku berubah.. d0k x d0k aku jd segan ng laki.. padahal time aku sekolah rendah, main je aci ligan, aci sembunyi@ nyorok2..ng budak2 laki sbaya ng aku.. heee.. bertepuk bertampar... biasalah budak2 lagi. masih lagi belajar mana baik, mana xbaik...

aku rasa xde apa k0t yg menarik sgt dlm hidup aku kt skul.melainkan pg2 kejut 0rg p surau smyg subuh.. denda org lambat dtg surau(mende plg aku tak suke.. sbb kawan2 batch aku ja ramai..huhu =p).. tp yang paling best, masa dekat2 exam spm..kejar GS(skrg ade lg ke?).. berjaga malam stdy..hmm.. bestnye..n duduk bilik MT. hee

n lagi satu paling aku xleh lupa, time DM kena sita. pastu abg madi(yeke k0t nama dia) tender yg sebelum tender kena sita tu ditempah r untuk wt mknan bukak p0sa untuk kami.. yg sadisnya, mknan tu xckup. n aku bukak p0sa ng sebelah kurma je berkongsi ng salbeelah... so sweet~

lain-lain, men voley, kem add math, heee


zzzzzzzzZZZZZZZZZz ~`~ kembali ke alam realiti..


hopefully dpt jumapa hampa semua lg pasni.. raya nt jemputla mai umah aku ye.. hee

ni gambar aku cil0k kt fb z0i.. thanx zoi.




gmbar2 ni aku dah malas nk save as sebijik2.. jadi aku snip je semua.. hee.. jadi semua p0n bleh tgk...
nilah kawan2 aku time skolah..






n happy buffday hashim..

wei.. sweet chat tu xbyk pilihan mknan r...huhu

nway thanx for the invitation.. all the best t0 all 0f y0u.. see ya~ next time..




about rE-u de fifa: zoi, zirwan

Saturday, September 12, 2009

---paGi InDAh ---

2 bunga-bunga cOmeL
masih pagi ke??

bukan dah tengahari ke..?

** sambil melayan lagu raya***

tapi aku tetap bersemangat. lebih bertenaga selepas mandi, kemas bilik, kemas meja stdy... orang kata, kita merancang , tuhan yang menentukan.. ye tepat sekali. pagi ni, aku berkobar-kobar nak basuh baju. sekali, ada orang tgh guna tempt basuh baju plak... alamatnya tgu la next time punye mood basuh baju la.. hehehe =p

aku tak tau kenapa hari ni, hati aku happy sgt... perasaan aku berbunga-bunga... *ewah...! haha.. xnak mengaku jiwang... aku jiwang dalam tulisan je.. tindakan aku jiwang ke? hmm... maybe xsejiwang tulisan aku k0t... =p

ptg ni ada majlis berbuka puasa dengan teman2 sekolah aku...

dah lame xjumpa dorg.. time ade member2 kawen, aku mesti ade hal kt kolej ni.. kompang, kkaa,redaksi, pm.. kalau aku kt kedah, buat kt kl, kalau aku kt kl buat kt kedah, memang xdpatlah.. kpd teman2 sebatch aku yang mungkin membaca p0st ini...

" sory kawan2.. aku bukan sombong ng hampa semua... petang ni kita jumpa k"

hee.. nerves aku! harap2 sume berjalan dgn lancar..xsabar gak tp segan jugak..cne tu? haha

dan yang paling penting, lagi seminggu nak balik rumah!!!!! xsabar2... *-* wink..wink..
balik nanti aku nak amik buah ny0k a.k.a kelapa muda belakang umah aku. nak buat c0c0nut shake. pastu aku nk buat puding karemel... and proses2 mengepow kakak aku di tesco akan bermula.. *kat tesco je aku nampak caremel instant..huhu.. manual aku x reti. xde resepi..
DAN.... yang PALING penting.... kecek mak aku wt mee kuah hari raya nanti... hahahaha...baru feel! asyik2 laksa je every year... (bersyukurlah dgn ape yg ade ye sbnarnye ye.. =p).xsabarnye! pastu bakar ikan keli dgn s0s yg best...hish... kecur air liur betul.. rilex tina, baru tgah hari.. haha

TAPI... bila makin dekat raye.. maka makin dekatla tarikh kena submit assignment..alahai.. lemah t0l.. kena siapkan dulu nih.. baru leh balik ng tenang.. heee..

oklah. aku pun dah tak tau nak bercel0teh ape lagi. .n sory.. gmbar MBoR masih lagi belum dapat dr ain.. die sibuk test... charmed .. dan berTANI..haha

raye, raye jugak... amalan di bulan puasa jgn lupa..**mengingatkan diri aku jugak... =)

sedar x sedar dah 22 hari kte berpuasa.. cepat masa berlalu... secepat kerdipan mata... 3 minggu yang lalu.. kita siap2 nak sambut bulan puasa.. awal ramadhan, semgt pg tarawikh..berazam akan bykkan amal.. tapi makin hari, kta lalai...(merujuk kepada diri aku jua..)

subhanallah.. nikmatNya tak terkata..

walaupun syitan dan iblis dirantai.. tpi jangan lupa.. nafsu masih ada...

astaghfirullah..

aku hambaMu yang lemah... kami hambaMu yang lemah.. ampunkan kami...

marilah saling mengingatkan.. =p

jumpa lagi di lain masa... salam ramadhan...

Wednesday, September 9, 2009

---LEPAKing ---

5 bunga-bunga cOmeL
salam...

jumpa lagi =) .. baru mlm td post new entry, now i am doing it again..

hari ni tanggal 09 september 09, kat kolej aku, (kolej kediaman tuanku bahiyah ) ada press conference for malaysia book of records. hmmm~ teka kenapa? hee.. kitorg(actually aku xdela menyumbang sehebat budak2 minggu kemerdekaan buat sgt.. =p ) buat logo 1malaysia terbesar di malaysia.. tp atleast ade jugak air tgn aku kt l0g0 1msia tu.hee...

pada aku, cubaan memecahkan rekod kali ini sgt hebat!walaupun hanya kulit kerang. tapi nak siapkan tu, menanah mata, mengeriut gak r tulang belakang. all the time pun kerang. kena rendam, basuh, cat n tampal... nak cat n tampal sebijik2 tu, masyaAllah... bukan akulah orangnya. tahniah untuk tenaga kerja yang menyiapkan 1malaysia.. **tepuk2 tangan** =p

berbalik pada tajuk p0st aku kali ini-LEPAKing- minggu lepas, aku ikut ain g midvalley. ade sri jiah n aiman jugak. jiah pesan, bawak camera. nt amik gmbar kt center court. dorg wt ala2 kampung kt situ.. after membeli2 sket, kitrg mula bergambar kt situ. memang xhengat!haha

layan~~

cantik kan? aku suke sgt..

aku paling suke gambar ni..sbb aku yg snap.hee.. cntik x?


gaya beraye gitu.. haha..
"ain, maafkan kte ye.. terkecik ati ke ape ke.."

cool~
bab2 berlakon ni tak dak hal punya.. =p


sri, tulah kampung tengah!


model aku.. cik jiah.. termenung eh jiah?ingt sape?

hee.. memang buat muka tembk g tgkap gmbar.. happening abes..=p
puas hati giler! suasana kampung yang cuba ditnjolkan memang menjadi. rasa xsabar nak balik kampung.. hehehe

tapi paling takleh tahan.. adele teman aku nih... die k0men gmbar kitor2 ni kt fb.. ni ayat beliau " ya Allah selamatkanlah mereka ber4,"

kepada beliau: haha.. hepy kotz.. lame2 dok sni, berjangkitlah perangai bergambar tu kt awk. xcaye tgkle sem depan ke tahun depan ke.. haha..


pengajaran minggu ini:


bersabarlah walau apa pun ujian yang datang...
mungkin kita akan sakit hati tapi yang indahnya...
kita dpt senyum saat hati berdarah menahan marah...
wallahualam...


p/s : next post, will be MBoR photos...

... uno time!!::

3 bunga-bunga cOmeL

salam...

akhirnya aku berkesempatan jugak post entry kali ini.. setelah tension-tension menyiapkan assigment geometry's sketchpad (gsp). esk jugak ada presentation. (hari ni sebenarnya. dah pukul 12am lebey da =p) wish me all the best!

motivasi untuk malam ni, kalau aku dapat habiskan assigment, jadi aku bleh bukak blog and post new entry. **yg sekarang aku tgh buat. heee

kali ni, aku nak berkongsi tentang pengalaman aku beberapa hari lalu (isnin) dalam kelas kaedah pengajaran math. kitorg kena contruct satu experiment yang gunakan topik probability. kata lecturer aku, bukan sains saje yang bleh conduct experiment dlm kelas tp math pun bleh. salah satunya subjek probability.

hmmm... grup kitorg buat game guna uno. best betul.. excited kawan2 aku yg dtg cabut kad.. apa yg dorog kena buat?

t0 find the prob of getting blue card..

nmpk mcam senang.. tp asyik dapat kaler lain. everyone ade 10 times of trials. yang xdpt biru langsung pun ada. yelah chance untuk dapat kad biru setiap kali draw is 26/104 atau 0.25.. hmmm byangkan.. hee

kalau kita yang besar2 ni nampak xde papelah game ni . cabut2 kad je.. tp bila diaplikasi dlm p&P (pengajaran dan pembelajaran) impak die tentu lebih baik dari cikgu mengajar dan murid hanya mendengar.. =p


ha..lupa plak. thanx pada Noh sbb sudi pinjamkan UNO ni pada aku@kitorang. penat die bawak dr umah... heee

nilah gmabr2 yang berjaya aku snap semasa hari kejadian.. xbawak kamera, guna hp je. jadi kualiti xbape cntik.. but still can be keep as one of my good memories!


my grupmatez
-laila, me, nas,raidah, fad, ema-


fad.. we are always together.. luv her!



mari2...main uno... cepat2.. sape dpt byk kad warna biru..





result kitrong..


antara games yang grup lain buat... enjoy~



aku sudah dapat merasai susahnya mahu menjadi guru...
kena wt lesson plan...
kena fikirkan and kaitkan dgn real life...
kena up to date n use technology....
kna fikirkan introduction yang BERKESAN...
huhu... kena kuat semangat and have high motivation!
yeay!! go MISS TINA...!! =p

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...