Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Saturday, November 21, 2009

yesterday marath0n~

3 bunga-bunga cOmeL
salam...


dis might be my last entry f0r this m0nth.. the h0lidays are began 0redy and im still stuck in here waiting f0r t0nite.. a TRIP... heee


that's n0t ab0ut it..here c0mes the st0ry f0r yesterday..


after basuh sume baju2 n sidai kt ampaian bl0k d (jauh ye tempat tu..huhu), aku marath0n melayan cte kt lappy ni..(after sedut dr hard disk kak ile..) starting with ella echanted, and then perfect gateway. n sekali lg aku marath0n mengangkat baju kt ampaian.. HUJAN!! huhu


ar0und 5.30.. brat pitt (bukan nama sebenar) pun smpai setelah hampir setgh jam aku tgu..tp xpe..b0leh tgk 2012..yeay...yeay... haha =p


bile dlm kete aku dikhabarkan: 2012 fully booked kt sume tempat.. tr0picana, mid valey..(aku xtaula bape bnyk tempat die try..) wala0pun time tu baru 10 am.. kecewa.. =(


xpela. layan je..


bef0re tgk wyg, teman die sh0pping.. terpaksala mengek0q je... 0wh.. lelaki pun sh0pping gak ye. dr satu kedai ke satu kedai die masuk..sampai maghrib, kit0rg g s0lat lu n die masih lg blum ade yg berkenan di hati..pastu pg room. cari hadiah untuk member die kawen.. + aku dpt playing cards sekali..yeay! hahaha.. bleh men kat langkawi nanti.. pastu g zara la apa lagi tah... n perut aku mula memainkan lagu r0ck kapak xaman 70-an dulu..(yeke?) lapa2... biasalah.perut aku kn 0n time makan.. wakaka..


at last.. die beli baju kt zara.. siap ng t0pi sekali..pergh...smngt2...


pastu kit0rg bergegas pg amik tiket.. n beli mknan sekali.. aku belasah mcD .. quarter p0under lagi. fav aku..bile masuk panggung, dah x tgu gelap da.. aku belasah terus..kang die da masuk angin, xsdap duduk plak..huhuhu


10 minit kemudian bermulalah m0vienye.., ASTR0 B0Y... 


yup..tulah mvie yg aku tgk semalam.. n0t bad la.. tp aku teringt cite bi0-nik.. sbb cte astr0 b0y ni pun, bapak die wt r0b0t anak die gak.. layan.. nasib baik aku x tertd0.. ade gak r part yg t0uching2..seingat aku ni la first m0vie cap cart00n yg aku tgk kt panggung.. well, aku xnk cte lebih..kang k0rg x surprise kan..heehe..s0 k0rg tgk la sendiri. 


baliknye..singgah mkn kt ali cafe. aku bantai mee latna plak.. hahaha... memang tembam r.. (bak kata 0rg tu).. 


bile da sampai bilik, terus rasmikan kad tu ng jig. maen speed. sbb dua 0rg je.. n aku menang. 2-0.. haha.. susah 00 nak kalahkan jig.. die men psik0..haha


pastu.. s0lat n sambung tgk mvie kt lappy plak.. '


cite SKRIP 7707.. tema:tgk beramai2 n jerit bersama2..haha.. tp xde r seram mana pun..lawak pun ade gak.. tah pape tah.. bg aku xbape best sgt r..huu


pastu sambung plak ng cte talentime. mula2 nk tgk cte hantu lg. tp yg ade, terlebih hantu plak. hantu jeruk pikuk. amende tah tajuk die.. huuuuuu...xsanggup da.. antu up sket dr cte td tu xpe. ni cte tu...hmmm.. tgu siang 0k..haha


tp suku cte talentime tu aku da belayar ke alam mimpi. hee =p


n n0w im in fr0nt of my lappy, writing dis new entry..(tp bile k0rg bce ni, maybe aku tgh wt mende lain.. =p)


well hari ni, kena kemas barang2.. since aku nk balik terus, s0 kna r bawak barang untuk sebulan jugak..


kla..perut aku skrg pun dah semacam je rasa,..(die memang 0N TIME.. huhu)..lapa2..


see ya..


LANGKAWI, here we c0me..


d0nt miss me.. =p


n happy h0lidays~
**aku suke biru ni..cntik!







Friday, November 20, 2009

sekali2 layan n0vel~

4 bunga-bunga cOmeL
hari ni hari ke2 selepas aku merdeka dari kertas2 s0alan exam...


pagi2, aku sudah turun ke c0urt v0lley. sepatutnya ade selecti0n f0r girls team. tp 0rg yg turun pun same je.. nk berlatih digging, guy pun ramai. sian plak d0rg da turun tp xdpt men..then aku pk, xpe r. f0r the first time tgk team w0rk n indivual skill. s0 td pagi after tw0 games mix then we pr0ceed t0 girl vs guy. byk lagi improvement yg kena buat.. yes. 0f c0s! 


thanx to kak azma yang sudi berk0ngsi pengalaman n te0ri die pasal v0lley selama ni.. byk gak aku belajar dr die.. tahnx sis.


berbalik kepada cite aku hari ni.. after balik men v0ley, da penat x hengat da! + ng lapar nye xbekfes.(semenjak aku d0k kt 2nd ni ade jadual perut aku perlu diisi. kal0 lmbat mula menggigil..ish2) layan anime yakitate-jiah punya. buat2 r0ti. ape lagi, menaikkan nafsu makn aku..hmmm...tp bersabar jelah sampai lunch tiba.


after lunch aku pun berp0ya2 ng lappy tercinta aku, pastu..entah..tertd0 k0t..


jam pukul 5. cuaca cerah.. tp entah nape, malas plak nk turun main. then aku pun kemas bilik. **rajinnye.. =p


tp yang paling best sekali. dah lama aku tak wt mende ni: bace n0vel!! 


credit to ain.. aku pinjam nvel yg baru die beli.. hee.. thanx.. serius..best gile n0vel tu ain. x rugi beli.. memang aku terbang sekali sekala r.. sekali2 tu rasa berdebar-debar.. seperti biasa Aisha s0fea memang sll wt aku jd her0in dlm nvel die..**ni mesti kena kutuk jiwang nih!haha* 


yang sebenarnya... karya aisya s0fea..
best. aku rek0men k0rg tuk beli n baca. at least bace r. hmm.. untuk sape2 yg suka malay luv st0ry r.. xnk cte byk.. nt x  surprise la kan.. hee..

Wednesday, November 18, 2009

extend??? oh tidak~

5 bunga-bunga cOmeL
well..u cant just run away rite???
sejauh mana pun aku pg, it keeps following me.. yes.. the pr0lems are still there until i face it!


hari ni dah abes exam.. i shud be happy. yes.. i do. even though d last paper was quite hard. tapi bile je kawan aku bercerita pasal courses subject for next sem, aku gelabah.. sbb aku tau mende ni pasti akan dtg jugak..


9 jam kredit subject math memg agak berat. + subjek yg ditawarkan sumenye susah2.. m0re too budak pure math punye c0urses.. + this is my last sem... +yang ditawarkan plak kebanyakkannya clash ng satu subject edu yang mmg wajib aku amek.. masalahnye memg aku xde byk pilihan...


tiba-tiba s0mething berlegar2 kt kepala aku.. ade ura2 mengatakan yang p0sting for new teachers akan dibekukan. starting with my batch! is that f0r real??


dan mende ni menyebabkan aku terfikir: amik je sume math yg susah tu n dpt result xseberapa, or extend! memandangkan kal0 grad p0n xleh p0sting... 


waaaa~
macam mana ni? 
kalau aku amik sume subjek yg susah tu,  b0leh ke aku sk0r?
aku b0leh je nak sedap kan hati: amik je tina,..yakin dgn diri sendiri.. mesti b0leh  wt punye. dulu pun pernah je amik byk math kan...


tapi tu xcukup nak menaikkan sifat 0ptimis aku..huhu
what shud i do? 0r at least make me think dat i shud accept dis challenge... pls help me...


aku yg sedang dalam kegusaran,
-tina

Monday, November 16, 2009

sy maju ke depan~

3 bunga-bunga cOmeL
"I'm Moving On" by rascal flatts


I've dealt with my ghosts and I've faced all my demons
Finally content with a past I regret
I've found you find strength in your moments of weakness
For once I'm at peace with myself
I've been burdened with blame, trapped in the past for too long
I'm movin' on


I've lived in this place and I know all the faces
Each one is different but they're always the same
They mean me no harm but it's time that I face it
They'll never allow me to change
But I never dreamed home would end up where I don't belong
I'm movin' on


I'm movin' on
At last I can see life has been patiently waiting for me
And I know there's no guarantees, but I'm not alone
There comes a time in everyone's life
When all you can see are the years passing by
And I have made up my mind that those days are gone


I sold what I could and packed what I couldn't
Stopped to fill up on my way out of town
I've loved like I should but lived like I shouldn't
I had to lose everything to find out
Maybe forgiveness will find me somewhere down this road
I'm movin' on


I'm movin' on
I'm movin' on
 click here to download dis song.
**huhu.. rascal  flatts ni penah putus cinta ke?hahaha
but i like dis s0ng + suit me very much.. I'M M0VING 0N! dats wut i d0 rite n0w... i f0und the f0rgiveness.. i f0rgive myself.


'I've been burdened with blame, trapped in the past for too long'
i blamed myself and yes, i was trapped in the past for too long.. sepatutnye dr dulu2 lagi  aH m0ving 0n. live the life t0 the max!!=p


I have made up my mind that those days are gone
so pada sape2 yang masih lagi terperangkap dgn kenangan lama,... just m0ve 0n... n 0f c0s, st0p blaming urself k.. kalau betul pun thats ur faults, d0 cerrect it n d0nt repeat the same mistake ever again.. hee


At last I can see life has been patiently waiting for me
And I know there's no guarantees, but I'm not alone
betulla.. wal0pun xde guarantee ape yg kte akan hadapi in the future tapi percayalah Allah dah aturkan yg terbaik untuk kita + we will never be al0ne..Allah sentiasa ada untuk kita luahkan rasa kta..n 0fc0s.. kawan2, family.. they are always be with us~

dats all f0r n0w... g0t last paper t0m0rr0w..wish me luck..

Saturday, November 14, 2009

...kamp0ng girl~ v0L 2

3 bunga-bunga cOmeL





... kampung girl~ v0l 1
***************************************************************************


“you makan apa tu? Macam daun entah apa-apa entah?” soal Ros sekali lagi diiringi dengan gelak ketawa. Intan terdiam seketika. Apa yang lucunya dengan ulam yang berada dalam pinggannya ini?
“Intan, Ros memang macam ni? Kalau nampak makanan lain sikit, dia mesti banyak tanya. Tengoklah pipi dia dah makin tembam sebab makan banyakla,” balas Johan. Mereka ketawa lagi. Pantas jari jemari Ros mencubit lengan J0han. Hati Intan sejuk sedikit. Mungkin dia yang terasa lebih.
“ ini makanan kegemaran saya. Pucuk ubi. Sejenis ulam-ulaman. Kalau di kampung saya, tak payah beli. Kebanyakannya b0leh ambil di mana-mana. Makan ulam ni sihat tau!” jelas Intan penuh semangat.
“you tak nak rasa spaghetti ni intan?” pelawa Ros pula.
“tak k0t. lidah saya tak biasalah,”balas Intan sambil tersengih. Pinggan yang berisi spaghetti itu hanya dipandang kosong sahaja. dalam hatinya dia ketawa. Dia fikir itu hanyalah mee biasa rupa-rupanya ada nama lain.
“By the way Intan, biar aku kenalkan kau dengan kawan aku ni,”tiba-tiba Taufik menyampuk. Satu persatu sahabatnya diperkenalkan kepada Intan. Intan cuba mengingati semuanya;Edy, Johan, Ros dan yang sudah ditemuinya tempoh hari sudah tentulah Sophia.
“intan..”panggil Sophia.
“awak boleh panggil saya Inn,” balas Intan. Matanya tertumpu kepada Sophia saat ini. Dalam masa yang sama, dia sedar mata yang lainnya pula tertumpu pada dia.
“boleh I rasa sikit u..ulam?” pinta Sophia lalu tersengih. Intan pula ketawa. Mereka seperti tidak pernah mendengar langsung perkataan ulam, apatah lagi merasainya barangkali.
Intan tersenyum lalu menggangguk. Dia mencubit sedikit pucuk ubi di dalam pinggannya lalu diberikan pada Sophia.
‘sekarang rasailah keenakkan makanan ruji nenek m0yang kita semua dulu selain nasi!’hatinya berkata-kata.
“hmm.. I rasa sedaplah. Lebih kurang je dengan sayur-sayur daun yang lain. You tak nak rasa ke Fik?” k0men Sophia lalu matanya tertumpu pada Taufik. Taufik hanya menggeleng. Nasi goreng ayam di dalam pinggan segera dihabiskan.
“kenapa you suka ulam-ulam ni semua Inn?” soal Edy.
“sebab saya dari kecil lagi sudah dijamu dengan hasil kampung,”balas Intan. Mereka hanya mengangguk-angguk.


Intan ketawa mengingati saat itu. lucu apabila mengingati saat mereka bersoal jawab dengannya mengenai ulam-ulaman yang menjadi makanan kegemarannya. Mereka se0lah-olah tidak pernah didedahkn dengan makanan kampung seperti mana dia tidak pernah tahu mengenai spaghetti blognese. Namun paling dia bersyukur, mereka tidak pandang serong akan kekurangan yang dirasainya walaupun pada intan sebenarnya itulah kelebihan yang ada pada dirinya yang orang lain tiada.
Suatu hari, dia disapa oleh Sophia. Dahi Sophia kelihatan berkerut-kerut.
“Inn, petang ni ada kelas tak?” soal Sophia.
“kelas Dr. Muna batal. Kenapa kak?” soalnya pada Sophia. Sudah berkali panggilan itu disebutnya walaupun dah berkali jua dia dimarahi oleh Sophia.
“ you ni. Kan I dah cakap. Don’t call me kakak?” Intan tersengih. Itulah ayat yang sama didengarinya tatkala dia tersasul menyebut kakak.
“ala, saya terbiasalah. Dari kecil, mak dah suruh panggil kakak atau abang pada orang yang lebih tua.
“suka hati youla,” Sophia mengalah. Walaupun dirasakan tua apabila mendengar Intan memanggilnya kakak tetapi panggilan itu membuatkan dia rasa lebih dihormati.
“jadi saya boleh panggil kakak la?” Sophia mengangguk.
Intan melompat kegembiraan. Dipeluknya gadis itu tanpa dia sedar. Sophia hanya tersenyum melihat gelagat Intan. Pelukan itu dibalas. Baguslah, hari ini dia dapat seorang adik. Begitu juga intan. Dia pula mendapat seorang kakak.
“kenapa akak tanya ada kelas ke tak petang ni?” soal Intan sambil melepaskan pelukannya.
“ hmm.. jom teman I pergi butik boleh?”
“butik? Nak buat apa kak? Inn tak pernah masuk butik-butik ni,” balas Intan. Dahinya berkerut. Sophia pula gelisah hendak menerangkan tujuannya.
“kita pergi jelah dulu. nanti sampai sana, I beritahu you.”
“tapi kak..”
“tapi apa lagi Inn?” soal Sophia, pelik dengan perangai Intan. Tadi matanya kelihatan bersinar-sinar, sekarang ada masalah pula.
“Inn nak beritahu ayah dulu Inn nak keluar,”balas Intan. Matanya liar mencari telefon awam di kampus itu. Sophia juga turut mengikut padangan mata Intan yang kelihatannya sedang mencari sesuatu.
“you cari apa?”
“cari public phone,” balas Intan. Sophia hampir ketawa. Namun ditahan juga. Dia tidak mahu gadis itu berkecil hati. Setahunya dalam bagunan ni tiada telefon awam.
“just use mine,” kata Sophia. I-phone  milik Sophia diberikan kepada Intan. Huluran itu diterima. Namun mata Intan hanya terkebil-kebil memandang alat k0munikasi itu. mana dia tahu menggunakan telefon bimbit yang canggih-canggih seperti ini.
Sophia sudah tidak tahan lagi menahan tawanya. Gadis ini betul-betul naïf. Melihat reaksi Intan sebentar tadi menambahkan lagi perasaan geli hatinya.
“intan sayang… I’m so sorry. You ni lawak lah,” kata Sophia. Senyumnya masih ada makna.
“ala kak. Saya memang tak pandai pun,”balas Intan sambil tersengih. Dia sedar dia budak kampung yang ketinggalan dari segi kecanggihan teknologi seperti ini. namun dia tahu di mana kelebihan budak kampung sepertinya.
Setelah Intan memberitahu ayahnya yang dia ingin keluar menemani Sophia, barulah mereka bertolak dari kampus. Sophia ingin membawa Intan ke Butik Seri Indah milik teman mamanya di KLCC. Sepanjang perjalanan Intan hanya diam mengagumi keindahan bagunan-bagunan pencakar langit. Namun jauh dari sudut hatinya, dia tahu yang kehijauan alam di kampung lebih indah. Sekali-sekali mulutnya becok bercerita itu ini.
“wah….” Intan terkaku melihat Menara berkembar Petronas kini benar-benar di depannya.
“first time here Intan?” soal Sophia.
“yela kak. Saya mana pernah datang sini sebelum ini. kagumnya saya kak. Tinggi betul twin tower ni,” balas Intan. Wajahnya melambangkan keterujaan.
“Jom kita pergi butik dulu. I nak mintak tolong you pilihkan baju yang sesuai untuk I. I nak beli baju kurung,” ajak Sophia.
“Lah akak nak beli baju kurung rupanya. Saya tak pandailah kak pilih baju mahal-mahal ni. Selalu saya jahit sendiri je,”balas Intan.
“wow, you jahit sendiri?” Intan mengangguk.
“lepas mak meninggal, saya yang ambil alih tugas mak menjahit baju. Tapi sejak masuk sini, saya dah tak terima tempahan lagi. Tak sempat nak buat,” jelas Intan.
“hebatnya you,”puji Sophia.


Mereka berjalan-jalan di dalam KLCC sambil mencari Butik Seri Indah. Lupa pula Sophia bertanya mamanya dengan lebih terpeinci. Mata Intan pula tidak lepas dari memandang orang yang lalu lalang di sekitarnya. Susahnya nak jumpa orang yang berbaju kurung dalam KLCC ni. Kalau ada pun, boleh dibilang dengan jari.
“Sophia!” langkah Sophia dan intan berhenti tatkala mendengar nama Sophia dipanggil. Mereka mencari-cari dari mana datangnya suara itu.
“penat I panggil you,” tiba-tiba Taufik datang dari arah belakang.
“oh, Fik. Apa yang you buat kat sni?”
“I teman mama keluar shopping. Tapi biasalah, dia shopping, I pusing-pusing,” balas Taufik lalu ketawa.
“auntie sihat Fik?” soal Sophia
“ala you ni sayang. Dah nama pun shopping, dah tentu-tentulah orang tua tu sihat. Papa I outstation. Jadi I lah jadi penemannya,”
“your sis mana?”


Intan sudah tidak dengar lagi apa yang dibualkan mereka. Malas untuk dia ambil peduli. Dia berjalan ke kedai dekat-dekat dengan mereka. Kalau jauh sangat nanti, sesat pula dia. sedang asyik matanya memandang sekeliling, dia ternampak Butik Seri Indah yang dicari Sophia. Dia berlari mendapatkan Sophia.
“dah jumpa dah butik Ser..” kata-katanya segera dipintas oleh Sophia.
“jangan cakap depan Taufik. I nak buat surprise pada dia,” bisik Sophia pada Intan. Intan menggangguk.
“sayang, I pergi dulu ya. Jumpa lagi esok,” kata Sophia pula pada Taufik.
“are you sure tak nak I ikut?” soal Taufik. Sophia mengangguk dan mereka berpisah di situ.


to be continue..

Friday, November 13, 2009

i luv u sis~

7 bunga-bunga cOmeL

sumber inspirasi aku.. 





baru tadi aku terfikir.. sape yg benar2 memberi kesan  ke atas apa yang aku buat sekarang (dr satu aspek nilah). rupa-rupanya kakak aku sendiri..  


dulu2.. masa tulisan aku h0d0h, zaman2 baru nak belajar menulis (skrg pun xdela lawa sgt.. tp lawalah dari dulu), aku pernah teng0k n0ta kakak aku.. cntik tulisan die. dan effectnye sampai skrg: huruf k aku sebijik macam huruf k die! tp ofc0sla tulisan kit0rg x same.. die ade gaya die.. aku ade gaya aku. tu belum cmpur lagi tulisan d0ct0r, tulisan exam, tulisan amik n0tes.. kagum k0rg nanti..haha


kakak aku, tangan die tu kreatif betul! aku ade gak r ushar kt jari die. ade x tahi lalat. tp aku da lupa r ade ke x.. rasa macam ade je.. sbb 0rg ckp sape ade taik lalat kt jari, tandanye kreatif n pandai melukis.. kalau bab melukis, t0tally aku 0ut! haha.. tp bab mewarna, mende2 kreatif2 mcm lekat2 tu, aku b0leh la.. sumenye sbb kakak aku.. aku pernah tgk painting die. aku tiru! jadi r sket tp die punye lagi lawa r... die suke wt kad..lekat2 tampal2... ni sume aku belajar dr die..effectnye sampai skrg.. aku akan tersenyum gembira bile tgk hasil keje aku.. wal0pun mungkinla pada k0rg x cntik.. tp xkisah. as l0ng as aku happy.. 

nila mende2 yang buat aku hepi hari ni..






   



hidup kte pun warna warni macam ni kan?? =p

lagi satu paling memberi kesan dalam hidup aku.. kakak aku suka menulis.. even kakak aku yg sulung pn suke.. tp aku selalu curik2 bace cerita yang kakak yg n03 ni buat..(skrg aku tgh bercerita ttg kakak yg n03). cite gagak berantai la.. apa la mende lg la die wt. skrg kal0 bace mesti r gelak guling2.. ala.. zaman aku kecik2 dulu femes cite pengembara la.. 4 sekawan la.. ala aku pun da tak ingt. standart r tu.. bile kakak aku ni dah masuk sek0lah menengah, die da mula wt kisah cinta. dan aku jadi pembaca setia cite yang die buat tanpa die sedar k0t.. haha.. sbb die sll tulis kt buku2 sek0lah yang die dah x guna.. aku ni plak, suke 'megh0sek' (0rg kedah punye l0ghat). nt aku jumpala khazanah2 yang die simpan tu.. haha.. disebabkan teruja dgn cerita2 yang die wt, bile masuk sek0lah menengah, aku mula la wt cerita sendiri.. dan secara xlangsung nye, bm penulisan aku tiap kali pun mesti aku pilih cereka. jgn harapla aku nak pilih karangan2 yang f0rmat2 ni..kang tak pasal2 meleret2 plak. effectnye sampai sekarang, aku masih menulis...(kalau aku nk pr0duce cite2 yg penah aku wt dulu kt bl0g ni, mesti kena repair byk.. h0h0h...)



dan akhir sekali...bace n0vel. h0bi die memang beli n bace n0vel.. kat umah aku, ade 3 buah n0vel je aku punye. 2 aku beli 1 dpt hadiah... yang lain sume kakak aku punye.. disebabkan terlalu byk n0vel, aku pun tereffect sekali.. everytime aku balik pun, mesti aku bace n0vel. walaupun dah 5 6 kali aku ulang bce.. huhu..


die dikira sumber inspirasi ke? 
aku syg die.. same macam aku syg adik beradik aku yang lain.. tp die yang paling rapat dgn aku. dulu masa die bl0m kahwin, kit0rg same2 k0ngsi rahsia..bile die dah balik kedah, aku s0rg2 kt kl. kal0 die ade, bleh gak aku t0mpang2 td0 umah die.. balik kl/kdah skali ng die.. g sh0ping ng die.. bile die da xde  kt kl  ni baru aku sedar, dulu aku jarang kuar ng die,. sbb aku malas. tah ape tah.. kalau x, mesti leh mkn free slalu.. hahaha


i luv u sister~

ni masa hari die kawen.. 



ni gmbar kit0rg adik2 beradik with 0ur bel0ved m0m.. abg ng abah plak, kt luar rumah.. tgh sibuk handle kenduri.. nt masa aku kahwin, i will make sure sume sekali ade! hee


and dis is the 0nly 0ne gambar berdua yang ade! ces.. kt mana aku simpan?? xjumpa.. huhu


dear sister,
sem0ga happy2 selalu.. 


jangan nangis kak n0t bca ni.. hee.. muahx!


n t0 all my family members...
muahx ..muahx..muahx...!
i l0ve u all!!
(em0 plak..hahaha) 

Thursday, November 12, 2009

keluarga bahagia 2~

1 bunga-bunga cOmeL
salam...

seperti yang dijanjikan.. hari ni aku akan nk letak sambungan entry kelurga bahagia.

kisah berikutnye:


Ketika belajar di Universiti Kebangsaan Malaysia , Salleh (bukan nama sebenar) telah bertemu jodoh dengan isterinya Siti Rahmah (bukan nama sebenar). Salleh mengambil jurusan kejuruteraan manakala Siti Rahmah .Mengambil bidang perakaunan. Sekarang mereka telah 15 tahun berkahwin

Dan Dikurniakan Allah dengan 7 orang anak. Beberapa bulan yang lepas
saya Berkunjung ke rumah Salleh di Kajang. Kebetulan pada pagi Ahad itu
selepas Solat Subuh di Masjid Kajang saya bertemu dengan Salleh. Dia
terus mengajak Saya ke rumahnya. Dia menyewa rumah teres setingkat tidak
jauh dengan Masjid. 


Saya mengenalinya sejak hampir 10 tahun yang lalu. Pagi itu tidak sedar
Kami telah berbual-bual hampir lima jam. Saya ingin berkongsi tentang
Keluarga Salleh ini yang pada saya satu contoh keluarga yang mendapat
Keberkatan Allah. 


1. Salleh bekerja makan gaji Dan pendapatan bersihnya sebulan kurang dari RM3000. 


2. Isterinya adalah anak sulung, walaupun berkelulusan ijazah namunmenjadi Suri rumah sepenuh masa atas kehendak Salleh. Sebagai penghargaan kerana Isterinya sanggup tidak bekerja, Salleh memberikan
RM300 sebulan kepada Ibu-bapa mertuanya setiap bulan. 


3. Di samping itu Salleh juga memberi kepada ibunya di kampung RM200 Sebulan. Bapa Salleh telah meninggal dunia. 


4. Dia memiliki Toyota Unser dengan ansuran RM500 sebulan. 


5. Dia membayar rumah sewa RM400 sebulan. 


6. Di rumahnya serba lengkap dengan perabot (TV, Peti Sejuk, Mesin Basuh, Set Sofa) serta teratur Dan kemas. 


7. Pelik tetapi benar, bil elektrik di rumahnya kurang dari RM20 sebulan


Sedangkan jirannya tidak pernah kurang dari RM60. TNB dah buat
pemeriksaan Bahawa meter di rumahnya tidak rosak. Begitu juga dengan bil
air kurang Dari RM10 sebulan.. 


8. Empat orang anaknya dihantar ke sekolah agama integrasi. 


9. Bayangkan dia boleh hidup dengan Selesa walaupun gajinya kecil jika
di Nisbahkan dengan keluarganya yang agak besar. 


Sejak berkawan dengannya Ada beberapa perkara yang saya lihat jadi
amalan Dia yang patut di contohi; 


1. Solat Duha menjadi amalan hariannya walaupun ketika pergi outstation 


2. Solat Istikharah menjadi suatu amalan walaupun nak membeli benda yang
Kecil seperti nak membeli mesin basuh. 


3. Sering membaca Surah Al-Waqiah 


4. Tidak terlibat langsung dengan sistem Riba . Dia menggunakan Kredit
Kad Bank Islam. Pinjaman kereta pun menggunakan sistem pinjaman Islam. 


5. Buat baik kepada Ibu bapa Dan Ibu Bapa mertuanya . 


6. Suka menolong orang Dan memberi derma 


7. Semua anak-anaknya mempunyai akhlak yang baik Dan jarang kena
sebarang Penyakit. 


8.. Dia dah empat tahun menggunakan Toyota Unser, sekali pun tidak pernah
Rosak atau menyusahkan nya. 


9. Segala masalah yang dihadapi dapat diselesaikan dengan mudah Dan
cepat. 


Kisah-2 


Ketika saya bujang dahulu saya sering menziarahi kawan saya, Norizam
(bukan Nama sebenar) yang tinggal di Masai Johor. Pada Hari Ahad itu
saya sampai Di rumah Norizam selepas waktu Asar. Norizam memperkenalkan
Abang dia, Rashid (bukan nama sebenar) yang baru sampai dari Kuala
Lumpur . Rashid Berkunjung ke rumah Norizam kerana untuk menghadiri
temuduga pada pagi Isnin di Johor Baru.. 


Kawan saya Norizam ini, dalam beberapa hal dia tidak berpuas hati dengan
Abangnya. Kadang kala saya tidak suka mendengar dia merungut tentang
Abangnya. Petang itu Norizam merungut lagi iaitu abangnya datang untuk
Temuduga kerja sebagai Pengurus Besar (General Manager). Gaji Rashid
Sekarang ialah RM10,000 sebulan. Katanya tidak mencukupi. Dia akan minta


Gaji sebanyak RM14,000 sebulan untuk tempat baru ini. 


Saya pun berasa hairan gaji RM10,000 sebulan tidak mencukupi sedangkan
Hanya mempunyai dua orang anak sahaja. Beberapa tahun kemudian baru saya
Tahu kenapa gaji abangnya RM10,000 tidak mencukupi. Ini Ada kaitan
dengan Tiada keberkatan hidup. 


Perkara-perkara yang pada pandangan saya menyebabkan Rashid jadi susah
Ialah seperti berikut; 


1. Banyak sangat terlibat dengan sistem Riba . Pinjaman Kereta, Kad
Kredit, 


Pinjaman Rumah, Akaun Simpanan semuanya Sistem Konvensional (Riba) 


2. Menggunakan banyak kad kredit konvensional kemudian bayar pokok
sahaja. Bermakna memakan riba yang berterusan. 


3. Sering bertukar kereta sebab kereta selalu bermasalah walaupun kereta


Baru (Masalah kena curi Dan kemalangan jalan raya) 


4. Sering bertengkar dengan isteri. 


5. Isteri sering masuk hospital kerana penyakit misteri. 


6.. Anak perempuan sulungnya yang di tingkatan tiga kena tangkap basah. 


7. Suka menengking  jika ada orang mintak derma. 


8. Soal sembahyang lima waktu dipandang sebelah Mata sahaja.. 


Kedua-dua kisah ini adalah sesuatu yang lumrah berlaku di sekeliling
Kita. Kadang kala Kita tidak sedar langsung atau tidak menghiraukan
langsung Untuk mencari keberkatan hidup.


menarik kan?

jadi sebenarnya yang penting itu keberkatan dari Allah.
memang tak diakui duit tu penting. tapi semuanya datang dari Allah. kita sendiri bce kisah di atas. bile harta itu berkat maka Allah pelihara kita kan.. jadi bukan harta atau duit  perlu kita risaukan tetapi yang sebenarnya adalah keberkatan dan keredhaan dariNya..

wallahualam..

Wednesday, November 11, 2009

g00d vs evil~

2 bunga-bunga cOmeL
salam..


gumbira!! wal0pun td paper macam agak susah, tp aku rasa dah abes upaya dah cri jawapan betul. berserah pada Dia je sekrg..


4 papers d0ne! 0ne m0re to g0.. dis c0ming teusday.. 


pernah dgr ni?
"bile nk buat sesuatu yg  baik, ade je byak mende yg menghalang"

ala. aku rasa sume 0rg pun experienced mende ni kan.


macam aku hari ni, nak bace buku, skjap teringt kamp0ng gurl yg belum siap. skejap teringt nk wt cte baru.. sekejap main burn buddy.. sekejap tgk p0st yg lame2 dlm bl0g ni.. dah tgk tu teringin plak nk wt 'c0me back', pastu mcm2 lagi... skrg bile dah settle paper ptg td, dah xterasa nk wt mende2 yg td tu..ish2.. (tp bgus la.. byk gak keinginan yg ditangguhkan masa bce n0tes td..=p)


0k. skrg nk g makn.. pastu layan cte jepun.. rehat2kan 0tak jap.. hee


mari makan~ =p

Tuesday, November 10, 2009

bed time st0ry~

7 bunga-bunga cOmeL
salam..
ini b0leh dikatakan bed-time st0ry..bed-time bl0gging 0r wutever u wanna call it.. just take a few minutes bef0re g0 t0 bed..


tadi masa stdy.. spt biasa aku akan dgr lagu dr lappy aku ni.. sampai la satu lagu ni...


memang n0stalgic abes! haha
pernah jadi lagu fav aku dulu... yg  b0le wt aku nangis meleleh2 punye..
lirik die mmg sah2 kena batang idung..
lagu ni b0le wt aku melayan perasaan sedey sekejap..meng0yakkan hati sebenarnye..
tapi xtaula kenapa telinga aku ni mendengar jugak.. hati aku ni melayan jugak..
wal0pun xdela kesan mana sgt pada aku skrg ni.. tp still... jauh dr sudut hati aku yg paling jauh dan dalam...hmmm


mungkin dgn mendengar...dan dgr lagi.. dan dgr lagi...dan dgr lagi... wt lagu ni basi untuk aku.. jadi aku xde r melayan lagi.. heheh.. 


0k.. st0p it tina! time's up dear... just g0 n sleep...


gud nite sume...


salam...

Monday, November 9, 2009

petang ni....

0 bunga-bunga cOmeL
l0kasi:bilik
tarikh: hari ni
masa: 5.42 ptg

huhu.. nmpaknye hujan turun ptg ni..nasib badan.. ptg2 cni, nk stdy? xmampu.. jgn aku tertd0 sudah~ wuwuw...
xtau nk merepek ape sbb hari ni xde mende yg luar biasa.. kecuali pg libary(mmg luar biasa)..haha

n0w masih lg lengkap berpakaian sukan, xtaula ujan akan benti ataupun tidak..

hmmmmm...

Saturday, November 7, 2009

keluarga bahagia~

4 bunga-bunga cOmeL
aku ade 3 kisah yang mengusik jiwa aku.. tp dalam buat masa ni aku k0ngsikan satu dulu.. sbb agak panjang kalau aku muatkan tiga sekali..ni di emel dari se0rang teman aku,.

ni aku c0py bulat-bulat dari emel tu..


Saya hanya nak sampaikan sebuah cerita yang saya dapat, yang membuatkan
hati saya amat tersentuh. Cerita ini saya dapati selepas menghadiri
sebuah usrah umum di tempat saya baru-baru ini. Ustazah yang
menceritakan ini sekarang mengajar di KISAS. 

Ceritanya begini... 

Suatu hari, seorang ustazah travel, Dia singgah di rumah seorang 

sahabatnya yang mana pasangan suami isteri tersebut adalah guru biasa.
Sisuami seorang guru penolong kanan. Beliau tiba di rumah sahabatnya ini
sekitar tengahari tapi belum zohor. Kedua-dua suami isteri ini masih di
sekolah. Walau bagaimanapun beberapa orang dari 8 orang anak mereka yang
ke semuanya lelaki yang mana yang paling tua dalam tingkatan satu & amp; yang

paling muda masih bayi sudah pun pulang dari sekolah. Waktu zohor masuk,
abang yang tua mengajak semua adik-adiknya yang baru pulang untuk solat
berjemaah dengan dia sendiri sebagai imam. 

Sewaktu dalam rakaat kedua, salah seorang adiknya yang berumur
lingkungan 8 tahun pulang. Tanpa bertangguh tatkala melihat jemaah yang
sedang solat, dia mengambil wudhu' dan solat bersama jemaah, ia ikut
ruku' apabila imam ruku'. Dia ikut sujud apabila imam sujud. Dan selesai
imam memberi salam,dia bangun menyelesaikan satu rakaat solatnya yang
tertinggal. Subhanallah. .. adik yang berumur 8 tahun ini sudah pandai
masbuk... ustazah yang melihat terkejut dan kami yang mendengar mengucap
memuji ALLAH. Bayangkan betapa taatnya anak-anak yang masih kecil ini
menunaikan perintah ALLAH tanpa pengawasan kedua orang tua mereka atau
mana-mana orang dewasa dan tanpa disuruh-suruh. Cerita tak berakhir di
situ. 

Ustazah bermalam di rumah sahabatnya itu. Apabila subuh, ustazah
menyangka dialah yang paling awal bangun kerana 

dia bangun selesai sahaja azan subuh berkumandang kalau saya tak lupa.
Takjubnya dia apabila ke bilik air dilihatnya anak-anak kecil sedang
sibuk ambil wudhu'. Bayangkan 7 orang budak lelaki dengan yang paling
tua berumur 13 tahun dan yang ke tujuh ntah berapa tahun sibuk mengambil
wudhu' di bilik air di waktu subuh paling awal. Si ayah menunggu
anak-anaknya di tikar sembahyang dengan sabar sambil berzikir. 

Mereka solat jemaah sekeluarga (termasuk ustazah)... Sewaktu hendak mula
solat,si ibu meletakkan anak bongsunya yang masih bayi (yang sedang
jaga) di sisinya. Ajaibnya anak ini tidak menangis mengganggu jemaah
sepanjang mereka solat. Dan sekali lagi cerita tak berakhir di situ. 

Ustazah tersebut ingatkan hendak sambung tidur kerana penat travel
semalamnya tak surut lagi. Alangkah terkejutnya dia apabila hendak
melipat sejadah, si ayah berpusing menghadap jemaah sambil berkata,
"Anak-anak.. . hari ni ayah nak beri kuliah mengenai solat dan puasa...
". Dan 8 orang anak termasuk si ibu dengan tekun mendengar kuliah subuh
yang disampaikan. 

Subhanallah. ... bila ditanya kepada si ibu mengapa didikan sedemikian
diberi kepada anak-anaknya? Dia menjawab bahawa itu persediaan dia dan
suaminya sebelum mati. Mereka berharap agar anak-anak lelakinya yang 8
orang itu dapat membacakan sekurang-kurangnya fatihah untuk mereka jika
ditakdirkan mereka pergi dulu.. Lagipun anak-anak mereka semuanya
lelaki... 

Pasangan suami isteri ini tak sanggup melihat anak-anak mereka terabai
tanpa pedoman... cuba kita tanya diri kita sendiri... 

-Berapa ramai keluarga Islam hari ini yang dapat mengamalkan solat
jemaah dalam keluarga ??? 

-Berapa ramai anak-anak Islam berumur 8 tahun yang pandai solat
masbuk??? 

-Berapa ramai anak-anak berumur 13 tahun yang pandai mengimami solat
memimpin adik-adik mereka ??? 

-Berapa ramai ibubapa yang berjaya mendidik anak-anak mereka sedemikian
rupa yang taat melaksanakan perintah ALLAH tanpa suruhan dan pengawasan
mereka yang lebih dewasa ??? 

Subhanallah. .. Alhamdulillah. .. moga apa yang saya sampaikan ini
menjadi pedoman dan iktibar buat kita semua..


sem0ga aku pun dpt bina keluarga mcam ni suatu hari nanti.. tapi skrg mesti betulkan dri dulu.. sbb perempuan yang baik untuk laki yg baik.. kalau xbaik mcm mana nk dptkan lelaki yg baik kan... dan andaikata aku pergi sebelum impian ni tercapai, atleast aku dpt jadi anak yang baik untuk mak ng abah aku...aminn


v0llEy at 8th~

6 bunga-bunga cOmeL
salam..


wal0pun cm da penat tp disebabkan rasa gembira n tak nak rasa ni hilang.. jadi aku abadikan kisah mlam ni skrg jugak.. hee.. xde simpan2 untuk es0k..


ptg td after exam aku da lunyai semacam.. mood aku hilang ke mana tah.. masa ain ajak g men v0lley p0n, aku nak tak nak je sebenarnya. tp aku ikut gak langkah kaki aku ni.. s0 aku turun.. hari ni nasib aku baik..lama gak main.. tp jiwa aku xde kt c0urt tu... sedaya upaya aku cuba cari.. sekejap ade sekejap hilang.. **mcm chipsm0re plak.. lastly berkesudahan dgn penat n mood  yg semakin hilang.. luar biasa  gak r sebenarnya..


malam.. after dinner geng2 v0lley ajak men kt 8th (sebenarnya dr ptg td lg d0rg ade ajak). disebabkan mood aku yg tak berapa betul ni , aku buat keputusan malas nk pg..rasa cm nk td0 je.. tp bile balik bilik (frust ng nur kasih.. tgk x abes pun) nip0ng mesej aku.. pastu jimi plak mesej.. hish xleh jadi nikan.,(aku ni cepat cair  ng v0lley)aku pun ubah la keputusan aku.. pg  je r.. dr d0k bilik xde wt pape..


kt 8th...

best gile tak terkata.. 4 ke 5 game straight menang. aku jig shakira nip0ng jimi ng yen.net die tgi gak r.. tak tercapai tgn aku ni walupun da l0mpat setinggi mungkin. lepas da bape game tu da penat gile dah... tukar team.. pastu bancuh air sedap sampai nak ngis ng E. memang sedap.. haha..  cuma xtermenangis la plak E. hee =p


pastu men lg satu game.. yg ni dah tahap merapu meraban da. ng t0pek jd setter.. haha tp still enj0y...


then bf0re balik k0lej kit0rg lepak kt maple 14. 


anywy thanx sume (jimi, jiah, shakira, aidi, E, nip0ng, emi, yen, syed ,blur, t0pek ,azan ,faiz, T,  n rasydan. ade lg tak tetingal?)untuk malam ni.. hilang berterbangan segala resah... wal0pun masalah masih ade tp at least mood da dpt balik... hee


nt men lagi.. yeah..jumpa di c0urt es0k! =p

Friday, November 6, 2009

~sekejap saja..

2 bunga-bunga cOmeL
just 10 minit je untuk mende ni...







huhu.. kepala aku sudah pusing2.mungkin sbb ptg smlm kepala aku kena b0la masa main.. nasib baik bukan spike dr abg am.. kal0 x, dah xbgun k0t aku pg ni..huhu


ptg ni ade paper k0l 3.. xde m00dnyer.. aku da stdy da.. just that tiba2 kawan2 aku disscuss plak kt fb..huhu.. 


malang x berbau kan? tiba2 aku terpijak mende tajam. maybe jarum k0t.. masa tu aku nk masak air.. arghhhhhhh!!! aku tgh sabar ni.. (padahal dah byk kali aku terpijak kt tilam tu.. sakit atinye!)


harap2 ptg ni dpt jwab dgn jayanye.. amin..
CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...