Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Thursday, February 26, 2009

....tabahkan aku

3 bunga-bunga cOmeL
entah perasaan apa yang mengalir dalam urat darahku membuatkan aku rasa benar-benar tidak sihat.
bukan dr segi fizikal.
tp emosi.
emosi yang berantakan, yang keliru, yang tah pape lagi..
entahlah..
rasa mcm nk pg jauh dr sini, dr bumi 2nd ni, dr planet um ni...jumpa manusia lain, berkawan, bergaul dgn alam baru...
tp tanggungjawab di sini msih ada, masih belum tamat...
masih ada yang belum selesai. malah tanggungjawab tu sgt besar...

mak...
nak balik rumah...

ya ALLAH... berikan aku kekuatan....

Wednesday, February 25, 2009

:: dis week ::

2 bunga-bunga cOmeL
hoho... penat berlari berkejaran dr fak semata2 nk selamatkan baju kat ampaian dr basah... mcm nk cramp saluran penafasan aku.. kalo x fikirkan yg aku pakai blaus panjang (kononnye ayu la sket dr ganas cm selalu) n sandal yg menyakitkan kaki, dah lama aku pecut je sebaik je kuar dk.

hmmm.. sekrg busy ng preparation for 12th kkaa. every nite ade post mortem n induksi. xsaba nk habeskan kkaa.. nerves gak sbb kali ni first time kkaa wt kt luar.. aku rasa kalo aku tak g kem kaizen dulu mesti aku lg cuak lagi dr sekrg... kate ex-officio..hee.. harap aku dpt membantu emy sebyk yg aku mampu...

lalalala~~~ byk gile homework kena wut. movie maker xpk tajuk lagi. selasa next week kena hantar dah.. tutorial...dll.. hee tp cm biasa la, blog aku tetap yg pertama..

tokoh belum cri lagi..huhu... tina, jgn lupa photostat buku add math azi!!

hoho.. im goin crazy..

kurgkan penggunaan internet...!! mesti..hee

Tuesday, February 24, 2009

....bila tina tau study n main volley je!!

11 bunga-bunga cOmeL
hoho... bile aku tau stdy n men volley je>>> time kat mtrik la tu.. memang tu je keje aku. xde lain dah. kecuali rutin harian la kan..
bagun pagi...g clas.. balik kelas..tdo kejap.. stdy.. men voley.. mlam stdy... tido.... bgun g kelas untuk keesokan harinye.. bahagia gile idup xyah pk masalh pape kecuali masalah sendiri..walopun cm skema je, tp sgt best.. and aku takkanla biar hidup aku skema je. aku bukan org cm tu.. sbb aku ade rmai2 kawan2 yg best..

post ini, aku dedikasikan khas buat teman2 matrikku.

chi2
(bilik ko yg selalu aku tumpang selagi kelas kol 5 tak abes)..
ann
(u r cute!! haha... ko sllu nk manja2 ng kitorg kan..)
izan..
(awek STF kan ko? ko nt de pape ng tuttttttttt jgn lupa gtau aku... )
kak chik
(the kecikiest lady in the class)...
tun
(the tallest one. laki pon kalah kan tun ??or lebih familiar ng panggilan kak long)...
qur
(satu block ng aku. lemah lembut..)...
ismah
(lady plg baik dlm kelas..)..
izzah
(the kepoh one. sorry izzah,..hee.. but u r great my dear..)...
apeez
(ketua praktikum aku yg sibuk2 membocorkan rahsia aku.. huhu.. ko memang r apez!!)
borr
(pernah jadi pakwe kawan sekolah aku time matrik. loving couple ever.. dont know wut happened next, but now he with another gurl.. his mrs right???)
amirul
(hoho... aku bajet ko hebat. tapi aku dpt kalahkan ko gak.. yeay.. )
zeck
(aku rasa ko kerek gile r. nk ckp ng pompuan pon susah.. huhu...malu2 kucing plak. weh, boxer yg ko dpt tu ade lg tak?time tukar adiah bbq..hahah... tuttttt yang pilih tau!! aku doakan korg ade pape..heheh)
nizam
(budak setempat ng aku, cuma die kt pekan, aku kt kampung)
edi
(ko semakin besar last sekali kite jumpa time re-u hari tu.hee)
mizi ()
hafizi()
janel()
mukhlis()
2 org dak chinese
(dorg paling bijak r dlm kelas kitorg. still boleh masuk walaupun dorg dua je chinese *setelah dibetulkan chichi* )

hoo.. aku tak tau nk mendescribekan yg selebihnya tu..huhu.. tu la sape suh tak kawan rapat ng aku,..hee..=p bukan korg xde pape untuk aku tulis, cuma aku x ingt.(harap xde yg tertinggal)

btw nice knowing u all. kite dah buktikan yang kite boleh get along together. pg men bowling, bbq samapai budak praktikum lain jeles. kan apes?? lagi satu ape yg paling aku suke dgn kite sume, tiap kali ade tutorial math, mesti sume berebut nak habeskan dulu. pastu sape yg tak siap, tiru je kejenye... kite selalu bersaing nk dpt pointer tertinggi kan... kite wt study group. korg igt x, korg(boys) wut surat kt kitorg (girls)ckp xnk wt discussion grup da.alasan korg, sbb result korg drop..hhaha.. lawak gile surat tu. tp aku lupa sape yg tulis. sepatutnya simpan, wt bahan bukti.haha.. tp last2, korg study gak ng kitorg.. =p

aku rindu korg sume. korg kasi aku kenangan yg susah gile aku nk lupa. korg last classmate aku.. aku rindu untuk dpt classmate cm korg.. g class same2, balik same2.. tp sekrg sume aku kena survive sendiri. classmate aku x serapat cm korg. sbbnye satu sem je bersame. pastu juumpa org lain plak... tp aku still ade la bestfren kt fak,. just that aku teringin nk ade situasi cm kt mtrik dulu..

really.. u guys n gurls r awesome. chi2, ann, izan.. i miss u so much!!!

thanx for giving me such a great time in kmpp..





bergambar last sem

kt hotel pe tah. main bowling sepraktikum

hoho.. walupun huduh tp tetap jd kenangan terindah..

aku rindu korg sume....

Monday, February 23, 2009

:: aku dan bintang ::

2 bunga-bunga cOmeL

aku dan bintang


lihat ke langit luas...

dan semua musin terus berganti...

tetap bermain awan...

merangkai mimpi dengan khayalku...

selalu bermimpi dengan hariku...


pernah kau lihat bintang...

bersinar putih penuh harapan...

tangan halusnya terbuka...

coba temani, dekati aku...

selalu terangi malam hariku...


dan rasakan semua bintang

memanggil tawamu terbang ke atas...

tinggalkan semua, hanya kita dan bintang...

yang terindah mesti terlupa...

dan selalu terangi duni...

mereka-reka hanya aku dan bintang...


by peterpan

Sunday, February 22, 2009

::: di mana jiwa 2nd ??

6 bunga-bunga cOmeL
:::

pagi ini, aku dikejutkan dgn satu mesej.. mengajak aku turun untuk satu aktiviti kolej-projek sembelihan.. yang menyedihkan aku pabila mesej tu berkata 'tak ade org?' . aku minta maaf. aku xdpt nk turun. esok aku ade test.. dan sebenarnya aku dah join dulu.. jadi, xpela untuk kali ni, aku study. kalo aku x pernah join lagi, mybe aku akan pertimbangkan untuk turun.. minta maaf..

hmmm... sgt menyedihkan bila projek2 sekarang sedikit sebanyak kehilangan serinya. dont get me wrong. bukan cara projek tu dilaksanakan, dijalankan atau apa. just that xmendapat kerjasama yg sewajarnya dr penghuni kolej...

sekalung pujian harus diberikan kepada topek dan seluruh angkatan ptb kerna berjaya membuat pelbagai pembaharuan pd ptb tahun ini.. namun pembaharuan tu, entah mana silapnya kurang mendapat sambutan dr budak2 kolej..

pertama:
"kolej ni xde budak pompuan ke?" tu salah satu ayat komen dr org avon. nk wut make over tp xde org dtg. weh, mena pompuan kt kolej ni time tu....??

kedua:
pasar malam. satu malam je buat. korg rasa nape? sbb x ramai org la..

ketiga:
easyphamax. aku tak tau la bape org yg turun...

keempat:
yg tulisan jawi tu...budak cina yg menang? ni aku xnk ckp bykla. xde penyertaan melayu ke?ke tulisan jawi memang untuk chinese? n actually, aku tak tau pun ade tulis2 khat ni..huhu

kelima:
sembelihan. sejam yg lalu td (kol 8.45) masih x ramai org.. xtaula cne sekrg,.. n minta maaf fatin, kak tina xdpt turun..huhhu...

kemana la sume org pg?? sume sukmum?? sume ade test esok?? ke sbb bilngan kite ni sket.. dan aku bercakap ni bukan untuk untuk projek ptb je. aku berckp untuk semua projek yg perlu ade penglibatan penghuni kolej>> mk, mitb, mmp dll

menyedihkan bila xdpt sambutan.. korg fikirlah sendiri kenapa..lubuk tu memang tok sah kata la kan.. senior2 yg dulu bertungkus lumus untuk nk rehat 'sket' sekrg pon xsempat. bukanla nk kata aku ke ape.. n bukanla nk rehat ape.. kitorg kasi je support.turun sume... sedih tau. kitorg da rasa cne handle projek tp org tak turun... dan ade jugak, senior yg dr die first year sampai sekrg same je melubuk... give support la weh. kata dok kolej...huh!sape terasa, amikla. memangkan aku tujukan khas unutk lubuk sejati... jd spe rasa ade sebab melubuk ke ape ke, jgn plak ckp aku cari pasal.. ok? khas untuk lubuk sejati..

tahla. aku rasa. senior pon patut turun pdang. sama2 bg sokongan. itu yang terbaik. tolak yg ade hal dn sebagainya la..dan sepatutnya jugak, junior diwajibkan turun seperti tahun2 lepas.. ini baru betul2 second sebenar...

huh.. dah byk aku membebel...nk g study... sorry if ade salah silap...

Saturday, February 21, 2009

i am back??

0 bunga-bunga cOmeL
aku rasa aku dah jadi macam mana aku dulu... it's a good news actually.. tp yang menakutkan aku, takut plak 'it' will getting worst..hahah

kena belajar control..

:::::kisah semut emas ( vol 1)

1 bunga-bunga cOmeL
maka arakian tersebutlah sebuah kisah, si semut emas yang kecil dan hampir dipijak si kuda tempang telah melarikan diri. dalam perjalanan nan jauh, semut emas telah berjumpa dengan peri-peri..

"semut emas, kenapa kamu bermuram durja?" tanya si peri pada si semut emas.
maka, jawablah semut emas dengan nada yang berduka," aku dikejar kuda tempang, peri. berilah aku sesuatu. aku x bisa berjalan lagi."

kting.... maka semut emas menjadi merpati perak yang comel... lalu tanpa berlengah lagi, si merpati mengepakkan sayapnya dan terbang selepas mengucapkan terima kasih pada si peri yang baik hati...

semasa dlam penerbangan, si merpati nampak si kuda tempang yang tercari-cari gerangan semut emas...merpati perak pun tersenyum..

kamu xkan dpt pijak semut emas lagi...

TO BE CONTINUE....

Friday, February 20, 2009

:: akhirnya sxex1103 siap jugak!! ::

7 bunga-bunga cOmeL
post ini dituju khas untuk t**, asri n tqah....
yeay!!!! setelah bertungkus lumus lebih seminggu.. akhirnya berjaya gak aku menyiapkan assignment komputer untuk pendidikan.
ramai yang bertanya ng aku..
cikgu kena buat macam ni ke?
jawapannya: mende yang aku buat ni (macam yang dibawah) kira satu skill yang perlu ada pada seorang guru. kalo cikgu tak tau guna power point pe cte kan??
ada juga yang bertanya ...
kena buat sampai macam ni sekali. letak sume2 ni..
jawapannya: ni esemen aku jelah. untuk down sindrom comunity aku jumpa cute pics ni dlam net, aku amikla n letak dlam esemen aku..
(i am wondering, agaknya bile jadi cikgu nt, adakah aku serajin sekarang nk meletakkan sume animasi2 pada setiap ketul2 yang ade dlm slide????? xmungkin....)
hee.. kartun2 (yg diambik dr tenet) ni sebenarnya bercerita tentang 'me and my two mum' dengan tajuk 'the lost ring'. cute kan? tp upin ng ipin lagi cute la..
my special thanx to T** (johan), Asri (amin), and Tqah sarawak (Sofia) for contributing their voice into my slides. puas kitorg bergelak ketawa sebelum semua dialog berjaya direkodkan.
t**,
tiap kali aku play, mesti gelak mengekek2 punye.. ko ade r talent nk jadi pengganti suara upin ng ipin.. hahaa.. nway thanx tau.. yg penting cute.haha
ok. ni sebahagian dr slide yang aku buat...
introducing.... JOHAN





ini sajalah hasil yang berjaya aku buat... agak leceh bile kena masukkan satu2 animasi dalam slide..memang menguji kesabaran.. tunggu nk meletup je malam td. ditambah plak, dgn kejap2 hang, kejap2 hang.. haish... cabaran tuh!

apa yang merisaukan aku sekarang, sesuai ke slide ni untuk down sindrom komuniti tu..huhu... lec aku ckap, umur sasaran physically sebaya ng kitorg but mentally is around 10-12 year old. sbb aku tgk yg last year punya, dorg buat, mengira, mengeja.... S.A.T.U.... D.U.A.. dan seterusnya..tp aku x taula sasaran dorang plak sape.so wut do u guys think?




>>>thanx to the owner of those characters....

Tuesday, February 17, 2009

:: finally>>> blood donation::

6 bunga-bunga cOmeL
finally... aku lepas jua untuk derma darah..hee...best gile. puas rasanye lepas dah penuh se'bekas' tu ng darah aku..

setahun yang lalu...

aku cuba. 2 kali aku pergi.. pertama, x ckup berat. jadi pas je blah dr bsk terus aku bertekad nk dtg lagi esok. mlmnye aku mkn byk2.. dlm usaha nk menambah sekilo je lgi!! jd kessokkan harinya, aku pon pergila ke bsk buat kali kedua. berat dah lepas. tepat2 45!! yeslahhh.. tp ade sorg kakak tu xpuas hati plak. die tgk badan aku kecik kot.. die suh timbang lagi sekali.. berdebar2 gak aku. mana tau tiba2 terkurang setengah kilo ke dlm masa aku mengisik details tu.haha.. 45!! huhu... nasib baik.. so aku proceed to the next station. die cek.. blablabla... aku dah penuh yakin dan bersemangat ni nk dermakan darah aku. sekali...
" darah kamu xckup iron.." kata nusre yang wt pemeriksaan darah tu.
"ha? jadi? saya xleh derma r?" tanyaku. dan kakak misi tu pun mengangguk. jadi aku pulang kebilik dgn kecewa yang amat sngt. .

setahun kemuadia (sekarangla!!)...
aku baru pas makan.. sepanjang minggu ni, berat aku mantain 45. jadi aku berpendapat, xkn ade masalah dgn berat aku lagi... time aku pg tu xde org. jadi proses mengecek dan segalanya berlaku tanpa perlu aku tunggu.
" sejuknya tgn kamu," kata kakak ynag nk cek darah aku. aku x sure la beliau doc or nurse.
"rilex2.. kalo x darah x kuar.." kata beliau lagi.
hoho... sebenarnya aku x rasa pape tu time tu. neves pon x.. tp aku tak tau nape tgn aku sejuk. setitik darah aku diletakkan dlm sejens cecair bewarna hijau-biru.. mula2 timbul ...pastu die try lg sekali.. huh. tenggelam pun!! iron dalam darah aku ok.. so aku bolehla menderma darah...

jadi nila first time aku menderma darah..memang excited gile r. dan rasa puas yang teramat sgt.. lepas ni aku nk jadi penderma yang aktif.. hee..

sape2 yang berminat nk derma darah, jemput dtg ke kolej kediaman tuanku bahiyah..esok (18 feb 09 )masih ade lagi sehari bertempat di bilik sistem keluarga (BSK)..dpt makanan+ minuman+gambar time korg derma darah tu-diliminate lagi!!+cabutan bertuah+minum petang+ubat untuk tambah darah dan sijil...'derma darah, tanggunngjawab kite bersama untuk menyelamatkan nyawa..'

>>cite bagai nk rak sbb first time kot.. haha

Sunday, February 15, 2009

:: mike, tragis x?? ::

7 bunga-bunga cOmeL
BUZZ

tina mlm ni jom siram mike!

owh.. no hal..
tp nk siram je ke?

abes nk wt pe?

pe kate kita berlakon sket..
kasi tragis ???

hah.. cm best je.
nk wt cne?

kena ade kek r tapi.. baru best.

aah.. sape nk beli kek?

izzat ke..

tapi nk wt cne?

kite wt pas induksi tu..
kak ile marah2 die sket..
ajak la sorg dua lagi. kimi ke..

ok2

agak2 die dah down or nk ngis ke, bawak r masuk kek.. hahaha

ok gak.. akak dr malam tu xckp lg ng die..

ha.. ok r tu..


>>bincang punye bincang.. last2 settle.. aku plak yang excited nk kenakan mike...


meeting..
induksi...

lakonan bermula...

"sape lagi pg? kak ile pg?" soal aku kt mike . time tu kebetulan ade emi n khiarun. good timing ..sbb dorg tgh listkan fasi.
"hah.. asal? kak ile xnk pg ke? nape plak?" tya mike
"mana r aku tau. td pon aku ajak dtg sini pon cm xnk je .ko tya r die." balas aku.
" xpe r.. setle satu2.. hish.. pe lagi di hari buffday aku ni??" kata die. alamak. pe sebut2 buffday2 ni. x surprise da ke??? risau aku dlm hati..
mike pon kira2 la pape yg patut kak situ.. dlm hati aku dok tertanya2, bila la die nk bgn pg kt kak ile..
seminit..
2 minit la kot.. da settle.
"huh.. kak ile plak,"kata mike. die pon pg la kt kak ile n sfwan...

dan ketragisan pon bermula...

akak dah tawar hati ng ko mike.. akak dah penat r..
la nape plak? veteran biasalah.. (sempat lg ko wt lawak mike..haha...)
blabla...

tp yg aku tunggu2, x jadi2 lgi. bile kak ile n sfwan nk marah ni??? 2 2 pon ckp biasa je.. hati ng perasaan..aku sekali2 menyampuk... muka mike memang aku tak pandang r,, kang aku tergelak lak... tp feveret aku:

ko dah ckp belum kt die? (nada aku pelan.)
belum.
ckp la.
aku nk wut announce je r.
xyahla. ckpla kt die.
tah. ko ckpla kt die dulu..
hoi.. ckp pe ni? ckp r kat aku dulu..
hmm...aku rasa nk quit kkaa.. blabla....

ketegangan mike makin terasa..
" kau jangan wt cni.. lagi 2 minggu je.. kata senior. kn kite janji nk support die!" kata aku berkompromi memandangkan mike mcm xbape mencelah... ditambah plak safwan mendatar je... kak ile sekali2 menyampuk...
" sket jelagi.. kau jgn r wt cni weh!!"
" tgkla.. aku ade tarian ni. kena pg lu"
" weh, mende ni x abes lagi. jgn r pg dulu.."
safwan bgun..kak ile plak ng muka sedih kononnya nk kejar sfwan.. aku pon bgn n berlari kuar...

lampu tutup...

semua ahli kkaa yg ade time tu masuk n emy bawak kek..

happy birthday 2 u
happy birthday to u
happy birthdy to muhammad
happy birthday to u...

kedengaran lah mike menjerit2..hahaha.. hamek ko...hee
aku tak tau la dr pihak die, kitorg berjaya x downkan die sebelum celeb..

newey.. selamat hari tua mike... bestnye dpt kenakan kamu..

ape yg kite bualkan tu memang betul seperti yg kitorg rasa..(ko tau ape kn). just that, mende tu kitorg dah xnk pk lagi n harap tak berlaku lg.. yg lain2 tu berlakon2 je...


hoho... selamat hari lahir untuk dill jugak..

.... baik punya...

1 bunga-bunga cOmeL
orang kata ckp siang pandang2, jgn malam dengar2?.. hah.. amik kamu!! ckp xnk pandang x nk dgr dulu.. sekali, bahnnya ade kat belakang.huhu..

rasa bersalah gile la aku.. baik punya la bercerita sakan.. gelak x ingt dunia...memang xleh blah la.. sekali aku plak yang kena jeling...

pengajaran yang aku dapat hari ni, jgn mengumpatla weh!!!huhu... aku menasihati diri aku yang serba kekurangan ni..aku ni bukannya suka gosip+ngumpat2 ni.. cuma malam td, jumpa ng senior2 lama.. bercerita sakanlah..heheh...

tp aku teringat dulu ustazah ke cikgu aku ke sape tah, tp orang berilmu la.. beliau berpesan kepada aku, kita pun kena jaga diri jangan biar orang mengumpat kita.. sedikit sebanyak, dptla kan bahagian kita tu bila orang bercakap2 tentangnya.. wallahualam...

kepada yang aku termengumpat td... mintak ampunla.. huhu.. walaopun aku rasa die tak bacal akot kn blog aku.. tapi aku rasa, kalo die xdgr aku ngumpat pon, mesti die dgr org lain yg ngumpat.. coz ape yang die wt memang xdpt disangkal2 lagi slahnnya n menimbulkan controversi...dan pada siapa2 je yang penah terasa ng aku .. mintak ampun...huhu..

aku cite seperti biasa, bukan nk aibkan diri.. tapi sebagai pengajaran untuk aku (sbb sehari bukan sekali je aku baca blog aku ni..berkali2..jd berkali2 jugakla mende ni aku baca n mengingatkan aku tentangnya )dan sahabat2 sekalian...
ngumpat kwan sama cm makan daging dorg kt akhirat nt..wuwuw... wallahualam..
kesimpulannya.. jgnla kita ngumpat...

Saturday, February 14, 2009

'plan bijak'

3 bunga-bunga cOmeL
SMART PLAN 2009
ANJURAN: KKAA XII
TEMPAT: SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TINGGI KLANG
TARIKH: VALENTINE'S DAY (Aku xperasan hari ni 14 feb)
MASA: 9pagi yang indah hingga 4.00 petang yg panas

Hoh..meh sini beta ceritakan ape yang terjadi hari ni..
bermula pas sembahyang subuh, aku pun bersiap2 la seperti yang dihendaki- berbaju kurung. setelah tempek bedak sket... letak warna ala2 kadar... pakai tudung.. aku pun dgn penuh semangat wajanya amik beg n bersedia untuk bersarapan.. hari ni nasi lemak. dah lama tak makan tiba2 teringin plak...jadi dgn bertemankan kak ile dan yati, kami pun ke du beramai2...
aku pun tak tau, aku ni kira awal ke x. kalo ikut seperti yang dijanji- kol7, jd dengan segala hormatnya memang aku lambat la.. tp dr segi bilangan org, aku ni antara plg awal n plg lambat..

tgu semua orang...

dah cukup....

pe lagi.. gerakla dengan kapasiti tenaga kerja sebanyak 18 orang kalo aku x silap. dan 4 buah kereta..

sampai je kat sana, good timing punya. 10 minit sebelum pukul 9..kitorg dibawa ke bilik multimedia.. (pergh.. internet die laju gile.. )

pendaftaran x berjalan seperti uang dirancangkan. sbb sume budak da ade. dorg gnti kelas hari ni..dan yang menyedihkan 3/5 je dtg..huhu (42 kot)

pengenalan adhoc-fasi. aku buat pertama kalinya setelah 2 tahun planning tp xpernahnye nk wt. ni la yg pertama..
'sape penah tgk kuch2 hota hai...'
saya2.... jawab mereka dengan penuh aktifnye..lebih kurang la
' ha.. rani mukerji jadi watak ape dalam cte tu?' aku bertnya dgn penuh debaran.. tapi budak2 ni aku xtaula nape. dorang tak faham kot soalan aku. jawab tah pape.. last2 aku yg jawab tuk dorg. walpun x bape menjadi sgt tp okla kot...(dulu aku planning nk nyanyi lagu kuch2 hota hai.. baru gempaq!!)haha...

pastu, org len plak perkenalkan diri...

KRR...

masuk LDk... sesi taaruf.. best gile grup aku. sume byk ckp.. aku sembang2 je ng dorg.. cari masalah dorg n kasi tips... sorg nk jd racer. sorg nk jadi bussinessman, sorg nk jd doktor, 2 lagi enggineer.. hoh.. lepas tu masing2 plak mak ayah memang jaga habis r.. siap pas abes ni kena amik ni, kalo ni lagi pandai, amik yg ni... ade yang satu ni plak, tiap2 kali cuti ade personal tutor, macam2 la... memang parent yg pentingkan pelajaran anak2 la.. bgus...

minum pagi

KRR
buat 'telefon belacan'.. hmm..menggabunglan telefon buruk dan misteri belacan

lunch...

KRR
kalo before ni kitorg wt hantaran perkahwinan, dan pengantin. kali ni kitorg wut pakaian superhero plak.. dan macam2 la yang tercetus dr budak yg geliga ni... pecah perut gak r dgr dorg merepek2.. cap chicken la.. ironmonkeyman la, suratkhabarman, dan x pape lagila...

da resolusi.. amanat... penilaian.. ade la plak majlis persmian penutup...

pas da habis,kitorg suh dorg wt tepuk semangat dorg.. n kitorg hadiahkan dorg tepuk kasih syg.. riuh budak2 tu...dah sume laki... kebanyakan plak kakak fasi n adhoc..

salam mana patut...

post mortem...

balik...

>> nila smart plan yg enjoy n tak penat kepala otak.. dorg sgt sporting.memang enjoy habis r.. hee..harap kitorg sume dapt manambahkan lagi dan mambaiki pengalaman yang telah sedia ada dengan pengalaman hari ini...

yeay!!





Friday, February 13, 2009

:: how to love someone (2) ::

0 bunga-bunga cOmeL
salam.. meh kite sambung yg lagi 6...

6. Percaya akan dirinya. Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah
lagi dia.

>>hmmm.. mestilah kena saling mempercayai…


7. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

>>> dan beramallah seolah-olah hari ni hari terakhir kita di dunia.


8. BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

>>>PERCAYA!!

9. Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa sebarang alasan. Dia bukan hanya akan setakat menangis kecewa dan kemudiannya meneruskan hidup seperti biasa, ketahuilah bahawa jiwanya akan mati secara perlahan.

>>>kalau kuat, xkan mati jiwa...


10. Jangan cepat berbangga dengan diri anda, memenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat.

Ketahuilah, dia memilih anda adalah
kerana dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa jua keadaan sekalipun.


>>yang penting cinta pada Allah…

Thursday, February 12, 2009

.: kisah dia :.

3 bunga-bunga cOmeL
aku ingin mengisahkan tentang seorang kenalan aku..
perempuan...tp xdela serapat mana(jadi bukanlah teman2 disekeliling aku skrg.jgnla ade sape2 terasa).. tapi aku menghormati dia kerana dia lebih berilmu dari aku...
tapi baru2 ni ada satu kejadian yang membuatkan sedikit sebanyak menghilangkan kadar kerespectan aku padanya sekaligus mengingatkan aku pada kejadian 2 tahun lalu...
hohho...
ape yg dia buat membuat aku terimbau kembali kisah lalu.. aku down sbb die terlalu expose.. pelik kan?hmmm.. bukan macam expose yg korg bayangkan kot.. tapi disebabkan tu, aku menafikan kebolehan aku dan ke'berjayaan' aku time tu..
dtg seorg teman aku ni...die ckp something yg membuatkan aku menilai semula baik buruk ape yg die ckp, apa yg aku fikir, and ape yg kenalan aku tu buat... waktu tu aku just let it go...
but now.. mende tu berputar2 je dalam kepala aku.. dan aku mengambil masa nak meneutralkan apa rasaku ini..
hmmm.. maybe for the second time.. just let it go too...

>>>aku belaja kaler2 ni dr sfwan..heheh..

Wednesday, February 11, 2009

::how do you love someone (1) ::

6 bunga-bunga cOmeL
Kamu ada special boyfriend? Atau kamu ada special girlfriend? Adakah kamu menyayangi dia? adakah dia menyayangi kamu? Cintakah kamu pada dia? cintakah dia pada kamu?
Ha…. Ni ha kawan aku hantar emel kt aku. tah mana dia dapat aku tak tau. Tapi cm reasonable je.. so jom baca……….

1. Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah dari masa ke semasa.

>>>this one aku xbape nak dpt bezakan cne bk syg dgn hati bukan dgn perasaan..

2. Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

>>> betol3x….yg no 2 ni aku setuju.

3. Sayangi dia sepenuh hati. Sesungguhnya dia telah banyak berkorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sesekali cuba untuk mempermain-mainkan keluhuran cintanya.

>>>so now, sepenuh hati pulak.anda berkorban untuk dia mcm dia berkorban untuk anda? Atau anda lagi byk berkorban untuk dia atau sebaliknya? Kalo sama2 saling berkorban, bahagia hidup. heh..?

4. Hormati pendirian dan keputusan dia.. Jangan anda merayu dan jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerana kelak, yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.

>>> hmmm… kalau kite di tempat yg kecewa ni, agak sakitla. Tp apa yg dikatakan di atas tu cm betul. Maybe we deserve someone else.

5. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telahpun cukup sempurna semenjak anda mula terpikat padanya.

>>>ini pon penting.. kadang2 bile dah lama berkasih-syg, kita mula la nmpk yg buruk tentang dia. jadi yg terbaik, buatla seperti no6 ni. =p

So that’s all for now. 5 more to go. Di lain masa aku tambah lagi..
Adiosososo~~

Tuesday, February 10, 2009

.: cUTi-cuTi pErCuMA :.

2 bunga-bunga cOmeL
10 februari 2009

baru lpas bercuti di kampung. memang bercuti habisla.. dan aku seperti biasa mengekalkan status x kuar mana2 seperti sebelum2 ni..

melayan karenah aiman membuatkan aku rasa cm xnk balik sini je.. skrg die makin byk ckp. cm bertih jagung tgh masak..tp bahasa budak2 die la.. die pon dah xnakal macam dulu .. walopun ade gak nakal die tp atleast die faham ckp org.. bile die senyum... haih... comelnye.. manis je muka die..berkencenderungan nk jadi laki ensem..yeke???haha..lesung pipit die macam abg aku. bertambah2 la manis muka dia bile senyum...n yg paling penting, die dah tak serang2 aku bila dekat.haha.. dulu pantang nampak aku. nk gaduh je.. huhu..

si kecil awatif pulak, asyik nangis je kejenye.. almost 3 month kot umurdie..kecik je die. aku nk dukung pon takut. 'terpeleot' mana2, mampos aku..

hari kelima aku kt rumah, dah kena balik kl. malas+ segan+ malas dan malas nk balik sini..huhu.. walaaupun sekejap je balik. (tolak tambah, lebih kurg4 hari 4 malam je aku kt rumah). singkat tp bermakna. chewah...

tapi yang bestnye.. dpt lagi satu kek bezday.. sibuk semua org cari lilin untuk aiman tiup. kakak aku beli kek tp x mintak lilin. die kata dah besar. lupa plak ade si kecik yg suke tiup lilin ni. riuh r sekejap rumah..nasib baik jumpa gak. kalo tak kempunan aiman. 'aku x kisah kek sape. aku nak tiup gak!!' haha.. kata aiman.. =p

xde yg menarik sepanjang perjalanan pulang..
dan hari ni aku ke kelas dengan semangat berkobar2..
dan satu assignment baru menanti untuk disiapkan. story book for down sindrom community. target group: 10-12 tahun.
any idea?

Tuesday, February 3, 2009

:: they try to 'surprised' me but then...

6 bunga-bunga cOmeL
ho yeah.. memang birthday aku..hee.. aku da makin berusia..da hampir suku abad.. 3 tahun je lagi...

tersebutla alkisah..
suatu malam bulan x penuh pun....
kak ojul mengajak aku mengambik dobi kt 6th.. tp tutup plak...
so balikla kolej... aku perasan die jalan lambat2.. tp die dahului aku kt pintu blok and stop kat situ.. and aku plak ade mende nk cte kt die.. tp yang anehnya die x gerak2 pon dr pintu.. aku dah pelik la. pehal kak ojul ni x gerak. td cm nak cepat je... so pas abes cite tu, aku pun terus naik...time aku cte tu xknla kau nk berjalan dah die berhenti..haha..

pastu aku pon terusla ke bilik..

krekk..krekk...

aku bukak pintu...

tercongoklah mae dgn gaya kekudanya sambil pgg (ape tah namanye.. bile tarik tu die kuar tali2.. mmg khas untuk party)... dlm hati aku 'pehal la minah ni kan..

aku terpandang azi.. dgn kek...

tini...rumateku yg bersekongkol..

ckin...

mun...

kak anan..

kak ile.. (kt atas katil aku..time ni aku x nmpk pun die. terlindung dek baju2.. yela mana sempat aku nak menjelajah segenap bilik aku)

ann.. (yang terlepas adegan menarik...)

tergamam kesemuanya termasukla aku.. yela.. ade kek.. tp lampu terbukak.. lilin tak psang, lagu x nyanyi.. konpius gak aku..haha

sesaat..
dua saat...
tiga saat...
dan saat-saat berikutnya berlalu...

'kak ojul asal x mesej..." jerit azi..

dan semua pon dah jerit2 dah... surprise x bape nk menjadi... haha.. aku yang mensurprisekan dorg.. haha...

dorg pon suh aku kuar balik n berlakon la sket.. haha

nway... aku memang surprise pon.. walopun aku tau korg memang akan wt punye, just aku tak tau bile je...hee.. thanx so much....

thanx..thanx... i do appreciate it..

p/s; kak ile.. tgu tina balas dendam nt.. baik punye calit eh..hahah.. tgu2...


nila kek hari jadi aku...
sedap...
dan ini namanye surp.. (SURPrise..)
diatas persetujuan ramai... hee
comel kan..

dan aku with surp...
tini jeles sbb surp warna pink...
tini.. ni adiah kak tina tau!!..haha



::thanx jugak untuk zaida, zati and wawa..::

dorg dtg bilik aku td.. and wish happy birthday.. terharu aku...
n dorg kasi hadiah sekali..
cloud9 , bounty, swill roll. cocopie...
cam tau2 je aku kuat makn..heheh...

thanx sis.. i will remember that...

mmuahx..

...is that KAIZEN that you need??

2 bunga-bunga cOmeL
untuk kesekian kalinya aku menjadi fasi pada satu kumpulan adik2 yang hilang ibu atau ayah.. memang agak mencabar task kali ni...dgn adik2 yang ade xbape nk makan saman..
tp sesungguhnya mereka telah mengajar aku sesuatu... jika aku ditempat mereka, mungkin aku x setabah sepertimana mereka...

aku selalu mempersoalkan ttg kehilanganku yang sering aku tangisi... tapi anak2 kecil ini membuatkan aku terfikir, apalah sangat nak dibandingkan antara kehilangan aku dan mereka.. hilang mereka, hilang selama2nya. hilang aku, hilang yang bakal berganti...

betullah bila uncle ckap 'kite ajar mereka dan dlam masa yang sama kita belajar dri mereka' . dan itu dia... memng aku belajar dari mereka.. sepatutnya lama dulu lagi aku belajar ttg perkara ni..

mungkin kesedihan yang menutupi pandangan mata hatiku...
aku dan dia berhak mengecap bahagia walau dgn sesiapapun kami.. aku kena belajar itu!!

yang penting semoga tahun baru menjadi lebih bermakna buat aku... semoga panjang umur..selamat hari tua untuk aku..hee..

syukur kerna aku diberi kesempatan untuk menghirup udara di dunia ini lagi..

thanx untuk semua ucapan birthday ..and untuk doa2 kalian...

...cameron part 2

0 bunga-bunga cOmeL
cuaca semakin sejuk tatkala kami tiba di pasar malam... hmm.. sejuk gle... aku dah kepenatan ditambah pula tiba2 je rasa nak demam... tapi teman yang ssibuk bergambar dicelah2 keramaian pengunjung pasar malam.. aku surrender.. so kat sini gambar aku tak byk..
aku menyusur bersama teman2... sekejap2 tertinggal. sekejap2 jumpa semula.. last2.. aku malas dah nk ikut dorg.. aku ikut je ke mana kaki aku melangkah...
beli souvenir untuk kakya..
jalan lagi..
jalan lagi..,
' jom pg bawah. cari souvenir untuk tnc' kata cik aimee.. aku pon ikut je memandangkan xde pape pon yang aku nak cari...
jalan..
singgah kedai...
beli untuk tnc..
makan malam beramai2...
jalan sket sementara tgu yang lain sudah makan.. n aku beli sehelai baju untuk diri sendiri...tba2 berkenan plak... nak cari hadiah untuk aiman tp xtau pe yg sesuai.last2 x beli...
dah habis makan..
naik bas..
balik...
tdo...
bgun...
ready untuk nest destination. rose valley dan lain2..
cuaca x mengizikan..hujan turun dgn sangat lebat. jadi terpaksa tukar destinasi perjalanan.. kitorg pon ke pasar, raju's strawbery.. bee farm.. dan ade lagila tempat2 persinggahan..time nila aku beli lulu n lola..(tp kesihatan dorg cm x memberangsangkan je sekarang,...huhu.. kena bawak balik cepat ni..)
naik bas balik apartment.. cadangan untuk hari tu nk kuar sampai ptg. tp sampai kol 3 lebih, sume org dah penat n putuskan untuk balik je...
samapi apartment...
berehat..
malam.. bersiap untuk dinner bersama tnc..
sampai restoran pe kenama nye tah..
makan steamboat.. wahh... sengkak perut aku...
pas mkn.. bergamabr disepanjang perjalanan pulang ke apartment...sanggup berjalan kaki dr naik bas.. bergambar punya pasal..
sampai satu time ni, aku, syikin, jiah and nadya dah malas nak ikut dorg.. setiap langkah benti amik gmbar.. aku pun dah penat sbenarnya. jadi ikut dorg balik. rupa2nya dorg ni nk bergambar kt banglo cun atas bukit sebelah apartment kitorg tu.. tapi jalan sunyi gle.. horror puan ade.. meremang gak r bulu roma.. ditambah plak dgn anjing menyalak.. ade kot dlm sepuluh minit kat atas and then kitorg turun balik..haha..
masuk apartment...
tido..
bgun... last day..
kemas brg2,..
n i didnt feel very well... demam sebenarnya.
singgah mardi... bergamabr x ingt dunia.. and aku separuh jalan je.. penat..
lepastu singgah ladang teh... time ni aku betul2 surrender.. korg jalanlah, aku dah lemah lutut...
masuk toilet...
muntah puas2.. yeay...!!!
sbbnye aku xnk muntah dlm bas odw balik nt.. baik aku muntah siap2,..hee...
n perjalanan diteruskan dgn selamatnya tanpa ade sorg pun muntah...


kol 4-5 cmtu kot,, kitorg smpai kolej....

it was a wonderful trip...
CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...