Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Wednesday, March 9, 2011

review: interLOK (1)


assalamualaikum...


entry kali ini khas aku dedikasikan untuk sahabat2 aku dan mereka yang meminati cerita interlok..


buku interlok ni terbahagi kepada 4 bab.


pertama: kisah keluarga seman
kedua: kisah keluar chin huat
ketiga:kisah keluarga maniam
keempat:interlok


secara ringkasnya, 3 bab yang pertama menceritakan ttg keluarga masing2 dan akhirnya kesemua watak yang pernah wujud dalam 3 bab pertama ini (kecuali yg dah mati) diwujudkan semula dlm bab yg ke4. kiranya semua pertembungan watak berlaku kat sni..sebab musabab apa yang terjadi, bakal terjadi,diceritakan dlm bab ke4.


inilah yg menyebabkan aku rasa menariknya plot buku ini.


pertama:keluarga seman
biar lambat asal selamat
takkan lari gunung dikejar
-peribahasa melayu.


kg nyiur c0nd0ng.
bab ini mengisahkan ttg keluarga seman. seorang anak muda yang hidup merempat lepas ayahnya, pak musa meninggal dunia. jadi seman ni tinggallah dgn mak die, mak limah.. pak musa ni, masa die nazak, die ada bgtau seman yg harta dorg ada sekrg(tapak rumah, sawah, tanah lain) bukannya dorg punya.


klik c0ntinue reading untuk baca seterusnya



mula seman xpercaya sampailah akhirnya dia dgn mak limah kena halau oleh sorg tokey cina ni sbb konon2nya tanah harta tu sume tokey ni yg punya.


tokey ni adalah tunjukkan kat seman surat hutang dgn surat tanah. seman ni tak pandai bace, n nk amek suruh org len bacakan pun t0key ni xbg.


so seman ni pglah jumpa lebai man, tya pasal hutang bapak die. tp lebai man ni pun tak tau. sbb sume 0rg mmg tau yg family seman ni kaya.


then, lebai man bawak seman pg jumpa tok penghulu. barulah tok penghulu ceritakan segala2nya.


>sebenarnya masa tu, 0rg melayu tak bleh jual tanah pd org asing. pak musa pinjam duit t0key tu untuk beli tanah- masa bab ni xbape jelas lg.)kirenya beli tanah atas nama pak musa tapi pakai duit t0key tu. tp xde sape pun tau pasal ni.tiap2 kali dpt hasil kena bg sebahagian pd t0key tu. (ade la deal yg d0rg 2 tu  tetapkan).


'jual beli yang dilakukan oleh pak musa dengan tuan tanah itu mmg sah menurut undang2. tapi sesudah itu dia dan cina panjang membuat pula perjanjian lain yang mengikat pak musa dari menguasai tanah itu sbg pemilik mutlak'


tokey tu kasi seman ng mak die duduk situ. tp kena teruskan deal yg pernah t0key tu buat dgn pak musa dlu. tp seman tak nak.tak nak kuar. tak nak bayar.sbb pd die tu tetap tanah keluarga die.


dah smpai nk gad0h la jadinya.smpailah t0k penghulu msuk cmpur. s0 seman kena kuar. lazim, kwn seman nk tlg dgn kerjasama org2 kampunglah jugak. nk tumpangkan tnah untuk buat rumah. tp seman tak nak. sbb nt,pd seman, die nk berdiri di kaki sendiri .de xnk  bile pape jadi, mula lah nk mengungkit. 


seman ckp, bglah seminggu die nak cri kerja n rumah..kalau tak de baru lah die timbangkan pert0l0ngan tu.


bab ni berakhir dgn kehilangan seman dan mak die. bukan hilang ape. tup tup je dlm 2 3 hari lepas tu dah xnmpk da kelibat seman ng mak die hatta ayam itik d0rg sekalipun.....

p/s: nt aku smbung part seterusnya.. ;p

4 bunga-bunga cOmeL:

cik ubi said... [reply to comment]

mcm bes je..huuu~

~terataibungaindah~ said... [reply to comment]

mmg bes.hihi

cerimanis said... [reply to comment]

hohohoh menarik2!!
nasib baek kak tina buat review..
nk bce buku die mest xlepas!!tp nk thu pe jdi!!
heeeeeeeee

~terataibungaindah~ said... [reply to comment]

@cerimanis hai...kte bce pun dgn penuh kesabaran tau.hahhaa..

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...