Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Saturday, March 28, 2009

::KOMPANG SPECIAL::


pertama sekali ingin aku ucapkan setinggi-tinggi kesyukuran kerana dengan nikmatNya, dpt lagi kitorg budak2 kompang yang comel ni placing tahun ni. cuma yang menjadi keralatan aku adalah, kitorg xdpt kekalkan gelaran juara... bukan rezeki kitorg kot tahun ni...

terima kasih tak terhingga buat semua warga 2nd, bukan warga 2nd, kawan2, pendek kata yg menyokong poasukan kompang 2nd.. terima kasih byk... aku rasa best sgt bila tgk korg cm layan je kitorg men..n sume budak2 kompang rasa kot ape yg aku rasa ni...

di sini aku ingin mengucapkan tahniah kepada semua ahli2 kompang terutamanya en TENENG merangkap captain kesayangan kitorg.(kesayangan ke??layan....haha). para melanak-alan n teneng jugak.para menyilang-topek n aiman. para pengepang-nipong n luqman. melalu abadi- aku ng ema..hahaha- para melalu yg lain-pejol, blur, wan, fiq, faatin, daus, aini. dan x dilupakan buat an(hazlihan). memang aku solute abes r. die bleh belajar sume gaya, formasi, lagu, pukul, dlm masa kurg dr sebulan...tahniah2..lagi satu, tahniah juga buat adik2 medikku yg join kompang... mintak maaflah kalo ade terkasar bahasa, terslaah silap.maklumlah sume org nk yg terbaik...korg at last berjaya gak survive sampai hari lawan, sampai tutup gelanggang beramai2, sampai org tu umumkan sape pemenang... tahniah untuk korg. n tq sbb berusaha untuk kte smpai dpt no2.

secara jujurnya, aku memang frust la...frust sgt.. sbb kalo bole aku nk menjerit, nk melompat macam thun lepas time diumumkan 2nd as juara. tp feeling tu xde thun ni...

tersingkap sebuah cerita... kisah kompang kolej kediaman tuanku bahiyah...

hampir setahun yang lalu....

susahnye nk cri junior yg nak men kompang. puas mempromote.yg dtg audition(chewah...cm gempaq je)ade la kot sepuluh org...

bla...bla... MPFES. malam pengenalan festival seni. tiba2 kebanyakan junior melesap. tinggal beberapa kerat untuk wt persembahan.jd dicmpur ng para senior spt aku ni...hoho

masa terus berlalu... sume org bz ng projek kolej la. itu ini. tup..tup.. dah bulan puasa. nk kumpul seminggu sekali nk training pon susah..

masa berlalu lg dgn keadaan yg lebih pantas dan pack sekali!! CUTI HAMPIR TIBA. maksudnye kena hantar nama men kompang...teneng tanya pada aku, aku nak main x?aku ckp aku x kisah. kalo xde org, aku main la. sbb aku nk kasi budak junior n 2nd year men. dipendekkan cite, aku main untuk 2nd...

cuti panjang... aku dtg lambat untuk training kompang. sbb kt umah aku ade kenduri kawn abg aku n kkak aku bersalin anak sulung. bila nk dtg kolej semula, abg aku wt ayat sedih. kakak aku wt ayat sedih...wuuu... serba salah aku.. tp at last aku balik gak mengingatkn tanggaungjwab yang aku dah setuju untuk pikul..disebabkan aku dtg lambat la jugak, aku amik keputusan untuk menguburkan saja niat aku untuk men melanak thn ni... sbb aku xnk susahkan dorg untuk ajar aku plak.. dahla lambat kan..huhu

sejujurnya, bila aku dtg tuk main tu.. aku xhepy.. bukan teringt rumah ke ape...aku x hepy dgn keadaan kompang members sendiri.. aku x rasa semnagt... xtaula kenapa...time ni memng cabaran untuk adik2 medik yg pg ade kelas.. n malam kena main kompang...cabaran untuk kitorg yg senior2 ni jugak, kena jaga dorg.. supaya dorg tak rasa terbeban..kdg2.. ade yg lari.. xdtg latihan... kdg2 pukul macam x pukul... mcm2la... aku xtaula apa perasaan teneng time ni...

bukak sem...mujurlah dah wt latihan time cuti.. sume org makin bz.. ng election, ng projek, ng sukmum...tp yg merisaukan kitorg time ni, kitorg xde formasi sgt lg..huhu...lg 90% to go...sekali time cuti mid sem, dak kompang kena stay kolej..3 hari je.. sbb nk cri gaya n mantapkan pukulan..

sekali lagi, aku xdpt join...cuti aku yg ni memang penuh terisi..meh aku ingtkaan korg blik.. http://atieput3.blogspot.com/2009/01/cutiku.html
time ni berkoyan2 rasa bersalah aku pd budak2 kompang...minta maap sume...

bile mula kelas semula, kompang giat berltih...walopun susah sgt nk kumpul 16 org sume sekali... aku makin hepi... dan sedaya upaya belaja sume yg aku tertinggal...

masa berjalan lagi....

lgi tiga minggu(lebih kurg kot) sebelum hari pertaandingan, kitorg dikhabarkan ttg kehilangn seorg ahli..din xdpt join sbb hari sabtu (semalam)kakak die kawen... n die memang kena ade kt umah... dgn berat hati... kitorg lepaskan die....

seminggu kitorg berlatih tanpa sape2 pon sebagai pengganti tempat die...

minggu berikutnye..teneng bawak an dtg...

malam pratonton...persembahan tanpa an.(die masuk puisi gak)..tanpa alan...sepatutnye kitorg punye turn esok malamnye...tp disebabkan hal tertentu, kitorg kena wt malam tu..

minggu yang akhir.. aku semakin berdebar2...

selendang xcukup...kompang belum sampai...capal ade yg xde saiz...dll(kalo aku risau, teneng lebih2 lagi kot)**thanx untuk kawan2 yg kasi pinjam kompang korg...

malam terakhir, paling kalut sekali (we know why..)...tiba2 je je dpt perutusan kata wut kt dtc..(kitorg expect dlm dtc la).. untuk seketika, separuh keyakinan aku dah terbang melayang...hoho...and suara ema HILANG!!huhu

esoknye...aku bgun awal.. mcm selalu2 gak.. tp hari ni bgun awal tp xleh nk tdo balik walupun malamnye kol 3 lebih baru aku tdo...asyik teringt kompang je..xtaula nape aku berdebar2 gile..

g brekfast kt fak engin ng ema, teneng n wan.. balik terus g studio studio tari..men sket2... aku da ngntuk2...hoho.. tp tetap berdebar2..tdo2 ayam je bile da abes seround kitorg men...last2 aku pk, balik bilik je r...baring2... iron tudung... berdebar...bersiap....

sume da ready...g dtc...owh...rupa2nya wt kt luar dtc...

11th...
7th....
12th kot...

2nd nye turn...
sume berjalan lancar sampailah bile gerak2 nk tukar formasi time silat...aku terasa aku tersepak capal org...Ya ALLAh... sape punye capal yg tercabut ni...xpe..layan kompang dulu...lagu paluan, hoorey2...pukul kosong n lagu usik mengusik...

nanti kupulas telingaaaaaaEMAaaaa!!
Ema lupa plak nk pusing..tula ushar sgt judges..haha..aku xtaula org len dgr x aku jerit pgl ema...hoho..
part hai cik abg..cik adik tu.. aku dah xde suara.. suara aku xnk kuar..tensen2...huhu..
bila time rangkap last.. aku plak...org belum langkah aku dah langkah...nasib baikla kecik je..baik punye cover...wt donno jela...
kaki terlekat kt tape...sian alan.. aku nmpak die je time tu.. sbb die depan...
bila part sisuasa2... sume orgg semangt gile...SECOND!! bergegar dtc..haha

kitorg tamatkan persembahan dgn wajah yg paling ceria.. dan supporters yg happening..

saat nilah.. aku nmpak nipong g amik capal die...sume org tepuk tgn...org ckp die maintain je..senyum walopun mesti r panas gile kot lantai depan dtc tu...

bile diumumkan tempat kedua 2nd yg dpt.. satu suara pon xdgr...sume diam...luqman tya blur...'nk hepy ke sedih'...aiman xde perasaan... teneng aku xtau...ema, dr td memang frust sbb die xleh nyanyi..suara xde...dan aku...spt y aku ckp before ni... kalo x menang, mesti aku frust..memang frust giler....air mata aku dah gedik2 nk kuar...huh..tini dah peluk2 aku.. samantha pon...waaaaaaaaaaaaaa....sedih siot!!!

g kat ika, abg arip n abg am.. dorg dok sengih2 kt bawah pokok sana..gelakkan aku la tu sbb nngis...haha..cm siot je...ema bantai lagi sekali ice cream..balas dendam!!

lastly kitorg men pukul kosong n tutup gelanggang.. terubat sket hati aku ..


>>>post mortem...
sume org ucap tahniah untuk kitorg..aku xtau ape nk ckp.. sedih memang sedih..frust memang frust..,tp bukan rezeki kite nk menang...aku terima.. tp yg penting, aku happy sbb dapt gembirakan budak2 2nd yg dtg support kitorg time tu...
happening..memang happening...
dgn xde coach...latihan yg kurg...kompang yg baru sampai...kite leh dpt no2...memang kitelah juara sebenarnya..ewahhh..haha..

yg pling penting kalo nk juara tahun depan.. kite kena kerja keras...pemilihan lagu penting...pukul kena mantapkan lagi, belajr teknik baru...formasi dan gaya...kalo boleh, ygkita kte dah wt byk kali tu, ita tukar plak wt mende lain...pastu tmbah gimik..baling bunga taik ayam ke...baling duit ke..haha..betul ni.. tambah GIMIK. yang lain2 terserahlah... kite dh wt yg terbaik.. dan org mesti nak yg lebih baik lagi dr kite tahun dpn...something yg WOW!!

insyaallah.. ni kompang feseni terakhir aku...tp kompng kawen still on..hee..

korang.. jom kumpul resit nk amek duit 500 tahun lepas...hoho...pizza jom.

buat adik2 junior..jgn serik men kompang lagii..adik2 2nd year pon.. alahai sume adik2 aku rupanya..kite tua la ema oi..hahaha...korg pon maen lagi...kasi gegar lagi tahun dpn k..


fuh...berjaya ngabehkan post ni..ingt nk post mlm td... tp tgh2 taip pon aku tertdo..haha..penat nk mampos...sbb pas kompang g umah fiq plak...kol 9 lebih baru sampai kolej...
gmabr aku post kemudian...

congarates r untuk dak2 kompang..we've done a very good job..next time kite cuba lagi...daa~~

3 bunga-bunga cOmeL:

GEMA ASTAR said... [reply to comment]

salam....

ehem2...

tahniah kepada semua yang menjayakan acara kompang feseni...

semua ada hikmah, mengajar kita utk lebih berusaha...

layari blog saya....

AYeEn said... [reply to comment]

tahniah!!!!
xpe dpt 2nd...
yg penting dah cuba!!!

well done!!

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

thanx .. =)

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...