yeay! ni puding karamel yg aku buat masa bulan puasa hari tu. dah improvised sket, so lembut sket dari cubaan yg sebelum ni.
cara nk sediakan
bahan A
telur 3 bji
tepung kastard 1 sudu besar
susu cair 1 tin
*susu peka 3/4 cawan
esen vanilla
nak buat air gula
*gula secawan
*air panas secawan
bahan A digaulkan sebati.
untuk buat air gula:
masak je gula tu.heat directly.. bila sume dah cair, masukkan air panas..n kacau sampai tak ada gula ketul-ketul.
then, masuk dlam bekas n tuang bahan A perlahan-lahan. kemudian boleh dikukus.(double boil) lebih kurang 15-20 minit.
siap..
*subject to change. mmg manis..
hee..
slmt mencuba. ;p
p/s: sebelum ni aku guna 5 biji telur n 2 sudu besar tepung kastard.hasilnya ttp boleh dimakan. xlembut sgt, xkeras sgt jugak.. resepi baru, xyah guna tepung kastard, letak telur 8 bji.. ni belum try.haha..
nota hati: love caramel! c(:
0 bunga-bunga cOmeL:
Post a Comment