Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Tuesday, February 17, 2009

:: finally>>> blood donation::


finally... aku lepas jua untuk derma darah..hee...best gile. puas rasanye lepas dah penuh se'bekas' tu ng darah aku..

setahun yang lalu...

aku cuba. 2 kali aku pergi.. pertama, x ckup berat. jadi pas je blah dr bsk terus aku bertekad nk dtg lagi esok. mlmnye aku mkn byk2.. dlm usaha nk menambah sekilo je lgi!! jd kessokkan harinya, aku pon pergila ke bsk buat kali kedua. berat dah lepas. tepat2 45!! yeslahhh.. tp ade sorg kakak tu xpuas hati plak. die tgk badan aku kecik kot.. die suh timbang lagi sekali.. berdebar2 gak aku. mana tau tiba2 terkurang setengah kilo ke dlm masa aku mengisik details tu.haha.. 45!! huhu... nasib baik.. so aku proceed to the next station. die cek.. blablabla... aku dah penuh yakin dan bersemangat ni nk dermakan darah aku. sekali...
" darah kamu xckup iron.." kata nusre yang wt pemeriksaan darah tu.
"ha? jadi? saya xleh derma r?" tanyaku. dan kakak misi tu pun mengangguk. jadi aku pulang kebilik dgn kecewa yang amat sngt. .

setahun kemuadia (sekarangla!!)...
aku baru pas makan.. sepanjang minggu ni, berat aku mantain 45. jadi aku berpendapat, xkn ade masalah dgn berat aku lagi... time aku pg tu xde org. jadi proses mengecek dan segalanya berlaku tanpa perlu aku tunggu.
" sejuknya tgn kamu," kata kakak ynag nk cek darah aku. aku x sure la beliau doc or nurse.
"rilex2.. kalo x darah x kuar.." kata beliau lagi.
hoho... sebenarnya aku x rasa pape tu time tu. neves pon x.. tp aku tak tau nape tgn aku sejuk. setitik darah aku diletakkan dlm sejens cecair bewarna hijau-biru.. mula2 timbul ...pastu die try lg sekali.. huh. tenggelam pun!! iron dalam darah aku ok.. so aku bolehla menderma darah...

jadi nila first time aku menderma darah..memang excited gile r. dan rasa puas yang teramat sgt.. lepas ni aku nk jadi penderma yang aktif.. hee..

sape2 yang berminat nk derma darah, jemput dtg ke kolej kediaman tuanku bahiyah..esok (18 feb 09 )masih ade lagi sehari bertempat di bilik sistem keluarga (BSK)..dpt makanan+ minuman+gambar time korg derma darah tu-diliminate lagi!!+cabutan bertuah+minum petang+ubat untuk tambah darah dan sijil...'derma darah, tanggunngjawab kite bersama untuk menyelamatkan nyawa..'

>>cite bagai nk rak sbb first time kot.. haha

6 bunga-bunga cOmeL:

Mohamad Hilman bin Nordin said... [reply to comment]

good for you.
i haven't donated.

pergi check darah pun dah nak pengsan.

but I am sure my weight is good enough! LOL!

a PiEce of mE... said... [reply to comment]

aku pon fes time gak td..
huuu~
time kene cucuk jarum n tgk darah..
so0 ngeri..tat00t..
heee~

but rs bes plak derma darah...
hehe~

K.Safwan said... [reply to comment]

haha.. amende laa.. tuh pon nk excited.. huhu.. aku pon da derma tadi.. yeahhh.. hilman.. ko mmg cukop ler berat.. takot obesiti lak.. alaa.. haha

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

yeah.. it is totally good for me..hee.. try r lagi sekali hilman, mana tau dah ok.. hee

haha.. aku pon ngeri tgk jarum die besar gabak cmtu.. tapi rasa puas gler sbb dpt tgk die cucuk n dpt lawan rasa takut tu..haha

biar r aku nk excited.. darah aku.. aku universal donor tau.. =p

miss hannan said... [reply to comment]

huhu...bagus2....
akak pun tak pernah derma lg...
ngeri la tgk jarum dan darah bnyk2 dlm beg tu.....

serius akak yg nk pitam je rase....

tp dah ade minat nk derma darah gak...
doa2kan la sampai seru akak derma darah~

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

haha..pg derma.. best!!

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...