Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Sunday, February 22, 2009

::: di mana jiwa 2nd ??


:::

pagi ini, aku dikejutkan dgn satu mesej.. mengajak aku turun untuk satu aktiviti kolej-projek sembelihan.. yang menyedihkan aku pabila mesej tu berkata 'tak ade org?' . aku minta maaf. aku xdpt nk turun. esok aku ade test.. dan sebenarnya aku dah join dulu.. jadi, xpela untuk kali ni, aku study. kalo aku x pernah join lagi, mybe aku akan pertimbangkan untuk turun.. minta maaf..

hmmm... sgt menyedihkan bila projek2 sekarang sedikit sebanyak kehilangan serinya. dont get me wrong. bukan cara projek tu dilaksanakan, dijalankan atau apa. just that xmendapat kerjasama yg sewajarnya dr penghuni kolej...

sekalung pujian harus diberikan kepada topek dan seluruh angkatan ptb kerna berjaya membuat pelbagai pembaharuan pd ptb tahun ini.. namun pembaharuan tu, entah mana silapnya kurang mendapat sambutan dr budak2 kolej..

pertama:
"kolej ni xde budak pompuan ke?" tu salah satu ayat komen dr org avon. nk wut make over tp xde org dtg. weh, mena pompuan kt kolej ni time tu....??

kedua:
pasar malam. satu malam je buat. korg rasa nape? sbb x ramai org la..

ketiga:
easyphamax. aku tak tau la bape org yg turun...

keempat:
yg tulisan jawi tu...budak cina yg menang? ni aku xnk ckp bykla. xde penyertaan melayu ke?ke tulisan jawi memang untuk chinese? n actually, aku tak tau pun ade tulis2 khat ni..huhu

kelima:
sembelihan. sejam yg lalu td (kol 8.45) masih x ramai org.. xtaula cne sekrg,.. n minta maaf fatin, kak tina xdpt turun..huhhu...

kemana la sume org pg?? sume sukmum?? sume ade test esok?? ke sbb bilngan kite ni sket.. dan aku bercakap ni bukan untuk untuk projek ptb je. aku berckp untuk semua projek yg perlu ade penglibatan penghuni kolej>> mk, mitb, mmp dll

menyedihkan bila xdpt sambutan.. korg fikirlah sendiri kenapa..lubuk tu memang tok sah kata la kan.. senior2 yg dulu bertungkus lumus untuk nk rehat 'sket' sekrg pon xsempat. bukanla nk kata aku ke ape.. n bukanla nk rehat ape.. kitorg kasi je support.turun sume... sedih tau. kitorg da rasa cne handle projek tp org tak turun... dan ade jugak, senior yg dr die first year sampai sekrg same je melubuk... give support la weh. kata dok kolej...huh!sape terasa, amikla. memangkan aku tujukan khas unutk lubuk sejati... jd spe rasa ade sebab melubuk ke ape ke, jgn plak ckp aku cari pasal.. ok? khas untuk lubuk sejati..

tahla. aku rasa. senior pon patut turun pdang. sama2 bg sokongan. itu yang terbaik. tolak yg ade hal dn sebagainya la..dan sepatutnya jugak, junior diwajibkan turun seperti tahun2 lepas.. ini baru betul2 second sebenar...

huh.. dah byk aku membebel...nk g study... sorry if ade salah silap...

6 bunga-bunga cOmeL:

miss hannan said... [reply to comment]

baru bincang hal ni dgn sseorg...
ms mlm final talent search....
skang ni...yg wat keje..sume senior..(2nd yr keatas)
ada la 2-3 kerat je junior yg wat keje.....

pndgn akak...bukan nk backing senior....
tp pk2 la....cm yg tina kate..senior dah wat keje2 tu sume sejak 1st year lg..so...tak salah la kalau senior nk 'berehat' skit...
nak2nye kami2 yg final year ni....
mggu2 test ni mmg tak bleyh nk wat main la.....kne pk gak pasal study...

bukan nk tunjuk kesenioran sgt..tp kkdg2 kne pk bhw tahap tak same....
mmg boleh la bergurau senda dan sebagainya..tp kalau da smpai nk suh senior yg wat sume keje..mmg melampau la...

senior 3rd yr hgga final yr supposely bantu untuk pantau....bg pendapat ape2 yg dirasekan perlu..

sbbnye...yg nak tnggl lame kat kolej ni adik2 1st year dan 2nd year....

ttg sokongan..mmg tak nafikan yg ade gak senior yg lubuk dr awal.....tu susah nk kate la.....
nk wat cemane kan.....dah dorg yg pilih jalan tu....tp yg adik2 ni jgn la nak ikut cmtu plak....

tatau la ape nk jadi ngn 2nd ni....
tatau la mane pegi jiwa 2nd...
nk kate tak cukup diterapkan..rase2 dah secukupnya dah diterapkan...
tp kalau adik2 ni pilih jalan cmni....
tak membantu 2nd utk maju....dan yg lbh penting sbnrnye...tak membantu diri sendiri utk RASAI hidup sbg pelajar ipt.....
korg keje esok..korg tau la betapa boringnye idup jalani rutin yg sama....
mse blaja ni la korg nk rasa wat mende2 diluar bidang korg....
tp kalau korg rase tanak kutip sume pengalaman tu.....hak korg....

tak sape bleh paksa....

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

one word : AGREE!

Anonymous said... [reply to comment]

ala. bdk2 skng ni mmg x berminat nk berprojek aku pikir... pemalas nak mampos sekor2..
duduk bilik konon study, korak dia la..
kpd bdk2 yang amek kos yang susah2 tu, jgn la jd alasan byk lagi yg x study ke apa ke...
korang ingat korang jela yang susah blaja...
lagi satu, dah memang dari kecik x reti nk bergaul dengan orang, sampai besar la x reti bergaul dgn org.. apa x nya, duduk asrama, kena buli, n otomatik jadi skema, ngadap buku 24jam(skema tros la jwbnye).. korang pikir la leklok aku ckp ni..betol ke x?
lagi satu, bdk2 jtk (termasuk bos2 skali)pon mst mau kuat bersuara..ni kalau duduk dengan kumpulannya saje,xmo gaul dengan bdk2 lain, apa cite??
tgk kt Du dah la, mkn dengan geng2 je, mcmne la bdk2 junior tu nak folo o respek....bdk2 junior pon satu hal, dah nmpk senior korang mcm tu, g la lpk2 dgn dorang... aku tahu, ada yg buat, tp ramai yg xde buat dr yang ada...
aku nengok, bdk2 1st year skng ni byk lembik2 je.. kena tampa sedas tros rebah..nak tegor orang pon takot2 je.. nseb baek la korang2 dari golongan ni amek kos yang dah comfirm ada keje, kalau x, mampos la korang ni x dpt keje...muka toya2 je sume...

Anonymous said... [reply to comment]

di mana yaa?
di dalam hati
ramai sukmum n ader test
tuh la sebab kot
timing tahun nie semacamm
pelik
sukmum pun ntah pape
tapi 2nd menang
yey!

-mike-

miss hannan said... [reply to comment]

it's not mase sukmum atau test je..
dr 1st sem pun mende ni terjadi....

pasal mkn kt du.....ye la dah bebudak 1 kos ni abes kelas waktu yg sama.....
tuh yg dok mkn same je tu...
setakat ni....akak rase tak de plak la akak nk halau dorg kalau dorg nk dtg duk mkn ngn akak.....
depends..sape yg pandai mendekati senior la yg baik ngn senior...

adat la kalau budak baru..pepandai la bwk diri...
korg la yg kne approach snr..
akak dlu mse 1st year duk mkn je ngn senior2 2nd yr keatas...mlh kwn sebatch pun tak seramai kwn ngn senior....
skang ni je la baru start rapat ngn budak2 batch....

start mmp je da terus kwn ngn senior.....
bukan nk bodek ye....
berkawan...
lain maksud dan cara nye tu...

Anonymous said... [reply to comment]

haha..
orang berbagai..korang x leh nk expect ape yg korang da wat maser junior dulu akan dibuat oleh junior korang..
n lg satu..x sume nk duk kolej n join aktiviti..
its true yg bnder2 nie sume byk mengajar..
tp orang berbeza..jgn nk ckp korang leyh wat nape junior x leyh wat..
dr wat x ikhlas kutuk blakang2..baek x yah wat..wat letih badan je..
tahniah atas ape yg korang da wat..
well done..gud for u..
*(nie khas kepada anonymous)*
pasal junior lembik n toya all dat thing..
stop judging people from wat u can see..
WHO R U TO JUDGE PEOPLE ON DA 1ST PLACE?
mmg bez nk kondem org..
tp sblm ckp pape..pk dulu..
sume org der hati dan perasaan..
klau nk ikut ckp ko je..baik ko duk sorang kat 2nd nie..
jgn ingat ko da idup lame ko leyh ckp ape yg terlintas dlm kepale hotak anda~

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...