Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Wednesday, December 1, 2010

dari seorang skateboarder-versus by hlovate


as salam...


buat pertama kalinya aku membaca sebuah karya dari penulis bernama Hlovate... sebelum ni jangankan kata xpernah baca,(malu untuk aku katakan) nama dia pun aku tak pernah dgr.huu... sampailah jiah,ex-floormate aku bercerita pasal aA + bB lebih setengah tahun lalu.. lepas tu  terbaca plak pada salah satu blog kawan aku.. im getting more familiar to Hlovate..


nak dipendekkan cite, aku pinjam novel bertajuk 'versus' dr jiah, karya hlovate...


i was so surprised!


sangat best..



"Please, Minn. Bukak tingkap bilik you."
"Huh?"
"I'm freezing right outside your window. On the roof." Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.
"You what?"
"No kidding. Please..." balas Ashraff Omar.
Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. Putus fius ke apa mamat ni.
"Enough of your tricks, AO."
"Minn, I'm dead serious."


daripada seorang skateboarder yg social, kaki clubbing, kepada seorang-yang boleh aku katakan- muslim muslimah sejati.
daripada show2 skateboard ke masjid dan majlis2 agama...
kisah cinta yg sungguh indah kerana cinta mereka kerana Allah...


Hlovate bukan dtg dgn tngan kosong bila terbitkan versus...
byk hadis dan terjemahan ayat Al-Quran diselitkan sesuai dengan jalan penceritaan yg cuba beliau ketengahkan...


sgt indah...


aku cadangkan korang baca novel ni.. selami cinta yang sebenar-benarnya...mmmm...


--tamat versi pendek----
(maafla versi pendek pun panjang je hihi)
nak lagi... click continue... =p


ade satu part ni yang membuatkan aku terfikir dan menilai... (lebih kurang mcm nilah sbb dah ingt-ingt lupa...)


"nanti bila dah dapat anak, kita besarkan di sini (australia-kalau xsalah). senang nak ajar hidup dengan Islam. kalau di malaysia, bila bercakap tentang perlu menutup aurat, nanti anak tanya kenapa perempuan tu tak tutup aurat?xpakai tudung sedangkan mereka orang islam dan ini negara Islam...kalau disni, senang nak bezakan, xtutup aurat maksudnya bukan islam.."


dpt kan maksudnya?


untuk pengetahuan korang, AO, watak utama dalam cerita ni (lmbat giler nk cte pasal watak utama.hihi) sambung belajar kat australia.. di sana, dia mendalami Islam dengan sebetul2nya. mencari diri dan hidup dengan cara Islam... dia berubah 180-darjah. english cakap- upside down. bercinta lepas kawen, sweet sgt!


dan aku nak tambah sikit lagi, tulisan beliau bukanlah 100% serious content. ada unsur2 jenaka,masam-masam manis... bleh buat korang tersnyum, ketawa, insaf, merendah diri, penuh dgn pengajaran....bukannya bace sambil kerut dahi je...


btw,again.. for those who do not read this yet,  i'm suggesting u all to read it.  give it a try... for something good. why not? =p


nak bace ala2 sinopsis gitu..? korang leh bace sini... 





-----
"Not a step away from that spot, AO," Keras suara Minn Edina.
"Minn, you tahu I takkan sentuh you pasal I hormati you."
"Back. Off."
Ashraff Omar akur. Langkahnya ditarik kembali ke belakang.
"I tak memaksa. I cuma meminta. I like you. I really really like you. I want to give us a chance. Permintaan I bukan untuk you terima I yang sekarang, tapi I yang akan change for good, for you and for me. For us.Boleh you bagi I peluang tu?"
-----

pnjgnye review aku!hihi

3 bunga-bunga cOmeL:

haszuraidah ishak said... [reply to comment]

wahhh..cam menarik je..dah lama tak baca novel, rindunyer..

buku twillight pom blom abih baca lagi ni..agagaga

~terataibungaindah~ said... [reply to comment]

@haszuraidah ishak hahaha..pelan kayuh kak.hihi

-m3- said... [reply to comment]

try bace karya2 nye yg len juge, mmg layan~ ^_^

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...