Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Tuesday, February 9, 2010

.apa istimewanya guru...


salam..

ape istimewanye guru? k0rg pernah terfikir x?haha.. aku tiba2 je terfikir.. ape agaknye?

kecuali gaji, cuti.. ape lg g k0rg leh pk keistimewaan guru nih?hee

hmmm hari? hari guru? tp nurse pun ade hari nurse-hari jururawat..hari tentera, hari setiausaha..

haa... tp ade ke kerja2 lain tu ade lagu macam lagu 'guru malaysia' nih? hee

bertuah nye! d0kt0r pun xde lagu d0kt0r malaysia ke.. lagu jurutera ke.. (setahu aku la kan)

kali terakhir, aku dgr lagu 'guru msia' ni dinyanyikan, masa f0rm 5 dlu. time tu aku xpernah expect p0n yg aku akan jadi cikgu same mcm cikgu2 aku yg berdiri kt atas n nyanyi lagu ni. aku x expect langsug yg aku akan pgg kapur (skrg ni whiteb0ard marker r =p) n ngajar kt depan same je cm aku main2 cikgu2 n c0nteng belakang  pintu bilik kt rumah aku guna kapur sampai mak aku marah sbb abes putih seluar ayah aku yg bersangkut kt dinding belakang pintu.. hee.. kalau nk tau, dulu aku sampai sanggup beli sek0tak besar kapur tu kt kedai arwah pak mat dulu... mula2 aku curik2 kapur patah kt kelas aku... hee.. bile dah lame makin suke, aku pun beli r sek0tak.. haha lawak giler bile ingt..

mmg x aku nafikan, cikgu termasuk lah dlm salah satu list cita2 aku dulu.. tp seri0usly x plak aku menyangka yg x lama lagi aku akan memulakan kerjaya aku sbg guru, insyaAllah..

bile first time jejakkan kaki yg bumi UM ni aku bertekad akan jadi guru yg cemerlang. pergh... (yeke?)

cerita lagu guru malaysia ni bermula bile aku g seminar 'h0w to handle an interview' 0rganised by PSEPUM. .seminar tu mula dgn lagu negaraku, lagu um n lagu 'guru malaysia'.

mula2 x rasa ape, tp bile je aku start sebut bait2 lagu ni, sumpah, aku x tipu, meremang bulu r0ma aku.. even sekrg pun bile aku ingt pasal tu. terasa semacam jerk...




Kami guru Malaysia

Berikrar dan berjanji


Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita


hmm.. besar k0t tanggungjawab guru.. hanya 0rg yg berani n bertanggungjawab je yang mampu galas tugas guru ni.. bukan sape2 yg jadi guru sbb xdpt kerja lain.. bukan sape2 ygjadi cikgu sbb cuti banyk... jadi guru, perlu keinginan... sbb tanpa keinginan, xmungkin tugas mengajar dpt dijalankan sepenuh hati....






Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia

Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

ingat bukan pada seri paduka je kite berjanji, setia.. tapi janji pada Allah.. amanah yang kita bakal pikul ni bukan satu perkara yg mudah kan?? harus ade komitmen.. harus ade rasa ingin membantu... harus ade rasa bertanggungjawab..
 


Di bidang pembangunan 
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta



Amanah yang diberi
Kami tak persiakan 
Apa yang kami janji

Tunai tetap kami tunaikan

segala2nya adalah tentang tanggungjawab... 


patutlah kenapa bulu r0ma aku tegak berdiri masa kali pertama aku  nyanyi lagu ni.. aku dah paham dah.. sbb bile je aku mulakan kerja aku sbg cikgu Tina nanti, aku akan pgg amanah yang sangat besar... mendidik bukan sesuatu yg senang, bukan macam kite k0pek kacang n masuk dlm mulut n then kunyah...telan...


harap2 aku berjaya menjadi cikgu yg cemerlang...bukan untuk aku.. tp untuk bakal anak2 murid aku nanti... amin..


p/s: semangat nyer! aku rasa nt bile aku givup n tensen ke jdi cikgu, aku kena bce balik p0st ni n nyanyi lagu ni..haha.. buang tabiat ke ape! =p

1 bunga-bunga cOmeL:

miss fie said... [reply to comment]

keje ckgu nmpk simple... ala2 ayu gitu (4 girls) but d truth sgt memenatkan! tp enjoy kalo student besh^^,

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...