Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Saturday, December 27, 2008

kem fasilitator


grooming fasi
bertempat di FRIM, selayang
bertarikh 25-27 dis 2008
berkapasiti 27 0rg peserta dan 4 org tenaga yatim
dibantu oleh untie dan haziq

belum pun sempat aku mengepostkan blog mengenai bengkel akademik changkat tualang, sekarg da ade kem baru.. aku baru je balik dr kem fasilitator (grooming) dgn pihak yatim.. terasa sangtla best. sejujurnya byak gle input yg aku dpt walopun duduk kt belakang2 and sekali2 je kitorg as seniors ni masuk group.. dan dalam masa yg sama semangat aku nak jadi fasi semakin la bertambah.. terasa cm 'la la' tu gak nk jadi fasi..
waktu time modul binding, aktiviti kad kredit, kebanyakkan nilai yg org kasi pada aku: yakin, komited, tangungjawab, friendly, ceria dan ade lagi beberapa nilai lain..hmmm.. kadang2 aku rasa aku xdela seyakin yg org lain fikir, sekomited yg org lain rasa,, seceria dan sefriendly yg org lain nmpak. tapi apa yg bole aku katakan tentang diri aku, aku xsenang duduk kalo keje aku x settle.. tapi walo apa pun, terima kasih untuk pujian itu... aku akan amek dan jadikan tauladan buat aku membaiki diri..

hari pertama:
berkumpul di lobi (time ni aku x turun lagi..huhu)


kereta2 yang terlibat membawa para peserta
sesampainye di frim (baek punye parking tapi rupa2nye rumah org)bergambar lagi.. (acap penat)
pendatang2 halal dari kktb memasuki kem perahdah kata budak 2nd kuat bergambar..din dengan baik hatinya menolong aku memasang khemah..

kitorg sampai sebelum kol 9 lg...kitorg dibriefing oleh abg frim, kem perah.. xlama pastu abg halim sampai dan jugak nasik2 lemak dan air teh o panas yang dibeli oleh faiz kot..kitorg pon melantaklah dgn penuh lahap dan lazatnyer... pas mkn masing2 amik khemah dan membangunkan khemah2 tersebut di tapak yg telah disediakan.. aku xsure la abg halim briefing sblm kitorg pasang khemah ke selepas pasang khemah. tp yg bestnye time ni tiba2 abg halim mcm bertukar jd kem kom kejap.haha
"saya xnk ade org yg pakai seluar jean dan selipar..." semua budak2 junior ni diam.. termasuk la kitorg yg lanjut2 ni..cuak la gak...
"tshirt kena berkolar!!!" kata abg halim dgn gaya ala2 kem kom..
muka masing2 time tu cm baru lepas jumpa dementor cm dlm harry porter.( disedut kegembiraan dorg)..haha ..yela. sebelum tu bukan men bergelak ketawa lagi budak2 ni. sekali kena, tersentakla sket kn..hee..termasukla kitorg ni..
tapi lepas bertolenrasi, ade gakla pakai jean. abis da xbawak suar lain.
ada lagi satu aku xnk terlepas ni...misai kucing... misai kucing... (sebut dgn intonasi yg betul).. Ya Allah.. terkekek2 kitorg gelak. xsangka, xpercaye dan bayk lagilah..die diam je,,time cuci kete aku sembang ng die sekali je,, tu pun aku tya>> baju biru ni namanye ape?? tu je ayat aku pd die sebelum kem ni..
kak ile ckp, ade jugak permata dlm lumpur..hmmm... hopefully die byk dpt manfaat dan dpt gunakan ilmu die tu..

dlm kol 12 lebih..nasi sampai.kitorg pon melantak lagi sekali..lauk smbal ikan bawal..sedap.hee.. pastu aku coba2la tdo dlm khemah. penat.. 2 3 hari ni kurg rehat.. tp panas gle. dlm khemah macm luar khemah.. sekejap je aku lelap.pastu aku lari2 g cari kipas kt dewan tempat kitorg buat aktiviti. ape tah namenye.lupa plak..

sesi dgn uncle:
mula masuk ikut group. pastu wt bulatan besar.time ni, ade mende2 yg penah kitorg wt da ng uncle b4 ni. tp kitorg join gak...
bulat...
segi tiga...
segi4 sama...
line tah pape..

haha.. kimi seperti biasa masih setia dengan geng bulatnye..haha.. aku plak garisan tah pape.. haha..dulu ade huruf Z tp xde plak.sbb tu aku pilih yg tu..dan ade 2 je yg sama pilihan ng aku.haha.
pastu uncle menerangkanlah ape maksud sume ni berdasarkan kajian..
dan dlm masa yg same uncle memberi tips2 untuk kami..teknik komunikasi..peranan fasi, pasal ldk dan macam2 lagi.
aktiviti lain: 10 mende manusia paling tkut.
minum petang...
solat asar...
sesi ng uncle n mkn mlm. time ni la ujan turun.
aku da risau dah. sbb blom mandi, yg faiz dok bising aku lom mandi la apela.. last2 seb bek ade payung..aku pon bergegasla balik khemas n p mandi..

makan malam. ayam masak lemak.. perghh... sedap gle..mula2 aku ingt kari.da lemah r aku.. sekali dah makan.. memang sedap r..
sesi ldk bersma cikgu Azri.. aku yg da biasa berldk dengn die, tgk jela masing2 membahas antara satu same lain..
hasilnya: fasi kena amik tau byk perkara, n jgn berckp pd mende yg kita xpasti!!
>>>perlembagaan tu sgt menarik untuk didgr tpi malangnye aku da mengantuk gile dah.. pas abes sesi tu, aku memang tak tgu lagi. mata pon xlarat angkat.kat situ gak aku tdo. da agak2 org abes minum mlam..barula aku balik khemah...
tido dgn sedap dan nyenyaknye...

hari kedua:
uncle start balik dr awl. back to basics.. time nila aku membetulkan ape yg confius selama ni.. memang byk lagi yg perlu aku timba sebenarnya. dan Alhamdullillah team yatim memang byk membantu...
pasal flow ldk, flow program kerangak prog dll...teknik...
hmmm... first ldk untuk hari ni, uncle suh buat simulasi. so group kitorg yg besar ni pun dibahagikan kepada 2.. ldk ni tentang taaruf.. ade beberapa org fasi jr kena handle ldk ni,.. yg paling bestnye time ni boleh berlakon.haha..
minum pagi...
sambung ldk2. modul nilai. memng, memang menarik aktiviti modul ni. walopun aku tau tapi aku tetap join sbb aku xpenah wt induksi ttg modul ni..
makan tengahri...
telefon karat... ai ling, soo ling, badrudin dan rami saling hendak ke perling (berlin pon bole) untuk membeli batu giling, lembing dan puding.. jatuh terguling2.. dan tah pape lag ling2 la..haha.. last skali rupa2nye mereka itu juling itik..
lawak gle ldk ni. time ni, kitorg yg senior2 wt group bru-ulam raja. mula ng kimi dan akhir dgn mike.. sementara nk tgu turn,, sempatla kitorg ni layan lagu yg dipasang kuat2 oleh jimi yg bertanggungjawab menjadi pengacau...telefon karat
minum petang...
solat asar...
ldk berikutnye. modul kreativiti menggantikan slot riadah.hntaran perkahwinan. time ni kitorg yg senior2 xjoin sgt. aku tgh wtpe tah time tu.last2 barula aku tolong dak2 ni wt hantaran. ade 2 group. group pertama wt tema hati ade 2 hantaran je .kononnya berkualiti la sbb ade 2 je. group ke2 bertemakan minangkabau. ade 7 hantaran.hantaran yg berjaya disiapkan
da settle kedua2nye, uncle pon memprovokla. ape lagi???haha.. tp dorg2 ni cm da tahu.. hahaha... kitorg kt belakang ni, senyum je dgn dorg saling berbahas..
makan malam...
solat
ldk seterusnye, modul problem solving. aktiviti bot karam. nuzul, asrul kak ile dan aku ditugaskan menjadi pengacau...
ade 10 watak dan yg boleh naik bot 4 je... ape lagi.. gamat la satu hall tu..kimi sampai merangkak2..malek sampai tegang leher nk lawan. dan macam2 lagi la...
pastu proses dan rumus...
minum malam dan tdo....

hari ketiga...
solat..
riadah..mula2 maen laicikang pastu laicikang versi karipap,mcd, roti canai. lastly jogging. kaki aku sakit sbb x streching betul2..huhu

seperti biasa sempat lagi bergambar time joging

breakfast...
explorace..memang best gile r.. one word, org tua, dll..haha.. dan yg paling penting pegang amanah...

ldk terakhir.
modul binding, aktiviti kad kreadit... waktu nilah kite leh tau panfangan org lain pada kite yg kita mungkin xnmpak. sbb ade sesetgh org, die terlalu memandang pada kelemahan die sampai die xnmpk dgn kelebihan yg die ade. ade sesetgh org plak, die terlalu bangga dengan kelebihan diri die sampai die lupa yg die tetap punye kelemahan.
penilaian..isi borg..

penutup..
kitorg kasi uncle cenderamata dr um dan frame yg kitorg wt sendiri...

lepas uncle bg amanat...kitorg pon kemasla pape y patut..dan mkn tghari...
bertolak balik (dan bergambar) haha...

9 bunga-bunga cOmeL:

blackRose said... [reply to comment]

ape ni teratai bunga indah..
sikit sgt gambo nya..
x puas nak menatap...
huhuhuhu

sedih datang lmbat.. tp naseb baik pat balik awal.. kalo x da kne tinggal da.. huhu

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

xpe2...akan diedit..haaha

K.Safwan said... [reply to comment]

asal gambor aku sket sgt?? xleh jadik nih.. ltak ler bnyk2... wuu~

AYeEn said... [reply to comment]

btol....gmbr sy pun cket jer...

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

haha..ampun2 x disengajakan..hee

asrulnizam said... [reply to comment]

ni mesti sabotaj ni..gmbr aku pun kurang

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

hoi2..nk gmbar byk2, upload sendiri r.. =p

AYeEn said... [reply to comment]

mana bez nk upload sndiri...

tgk sy upload byk gmbr kak tiena dlm blog sy...<--bodek2..keh3x...

:p

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

haha.. ok2.. disebabkan korg munyupport, nt aku tmbah gambar korg.. amek2.. =p

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...