Al- Baqarah

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."


Thursday, June 11, 2009

what about leadership?


what do u think when we r talking about leadership? some people said, ' kebolehan mempengaruhi orang'. and the same people also said, leadership ni boleh dibentuk. bukan lahir2 je terus ada leadership tu. but the thing is, kalau leadership tu 'kebolehan mempengaruhi orang' jadi leadership tu adalah anugerah. natural. semulajadi. lahir2 tu dah memang ada sifat kepimpinan. betul x? kalau ikut tafsiran 'kebolehan'la

cuba kita tgk dr sudut lain. believe it not, sometime leadership tu tak payah guna kata-kata byk pun. kadang2, ada pemimpin ni, dia cakap berapi-api. abes segelen air dia minum sebab tekak kering. tapi orang masuk telinga kanan keluar telinga kiri. ada pula yang dia cakap sepatah dua je, yang penting2 xperlu huraikan panjang berjela, tapi orang bawahan dia ikut. respect dia as a leader. dan kalau katogeri ni, aku rasa anugerah. sama macam yang atas. anugerah mempengaruhi orang. orang tgk die je, 'hmmm... dia sesuai jd leader kita.'

tapi, bak kata orang, don't simply judge a book by it's cover. kita tgk die baik, rupa ada, rajin pun ya, tapi dia maybe good as a follower not a leader.

leader ni mesti ada strategi. bukan semua perkara die kena buat and bukan semua perkara, dia kasi arahan. x kisah la besar mana jajahan 'leader' ni. strategi tetap penting. tp nak jadi leader yang baik mesti jadi leader yang menghormati followers and at the same time, leader must know which one he/she shud do and which one kasi pada anak buah.

selain tu, leader mesti percaya pada anak buah. kalau x percaya macam mana nak kasi dia task kan? last2 semua buat sendiri. apa kes? if u r the leader, then u ada kuasa mengarah, jadi bagilah arahan. tapi bukanlah semua mengarah je. sometime you pun kena buat kerja. gunakan anak buah sebaiknya. guna dalam erti kata sebenarlah. bukan maksud guna yang ambil kesempatan.. tu tak baik...

bukan itu je, seorang pemimpin, mesti always be rasional... jangan cepat melenting. bila fikiran dahdikuasai emosi,habislah! dah x balance nak fikir mana betul mna salah. kan?

lagi satu, leader mesti perjuangkan hak anak buah..itu baru leader untuk anak buah. dan anak buah mesti bagi sokongan.

ada lagi banyak sebenarnya. ni sebahagian daripada pengalaman aku 3 4 tahun kebelakangan ni.. tiba-tiba je aku rasa nak berkongsi.. hee

'kalau kita nak orang hormati kita, kita mestila hormat orang tu.'


3 bunga-bunga cOmeL:

AYeEn said... [reply to comment]

agree with ur opinion....=)
itu semua kualiti seorg ketua yg baik...


kalo sy, sy lebih suka jd followers...im no good in leading...huhu...

ezzat said... [reply to comment]

interesting
yg ni senior sy ramai cakap
"a good leader is a good reader"
byk huraian mende nih tapi bole pk sndiri kot
dan yea, untuk dihormati kite kene hormati org laen dlu

~walk the talk~

~teratai bunga indah~ said... [reply to comment]

ayeen:xpe ayeen.usia mematangkan kita.menhajar kita byk penglaman baru. mana tahu someday, u will be a good leader. just be confident with urself bro~.. =)

ezzat:yeah... jom hormat menghormati... =)

CHEMISTRY without CATALYSIS, would be a SWORD without a HANDLE, a LIGHT without BRILLIANCE, a BELL without SOUND.

~love chemistry~

.giRLs DrEaM TEaM.

.giRLs DrEaM TEaM.

.wishlist.

tamat belajar
gaji pertama
konvo
external hard disk
amek lesen
S.E xperia vivaz
my first car
netbook
bola guli
VB team
DSLR
family holiday
Encik P
settle ptptn
...bahagia sampai ke syurga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...